Via Manilla en Taipei terug naar Amsterdam _ Reisverslag Filipijnen

Via Manilla en Taipei terug naar Amsterdam | Reisverslag Filipijnen

Mijn reis op de Filipijnen zit er op! Vanaf Manilla vlieg ik naar Taipei, waar ik nog even rondkijk. Dan is het tijd voor de lange reis terug naar Amsterdam.

Na een heerlijke dag op Coron is het tijd om de Filipijnen te verlaten. Vanaf Coron vlieg ik eerst naar Manilla. Hier blijf ik een nachtje tot de echte reis naar huis begint. Ik vlieg via Taipei en ik heb ik hier een paar uur om deze bijzondere stad te bekijken. Daarna is het tijd voor de lange vlucht naar Amsterdam, die niet al te soepel verloopt… Je leest er alles over in dit reisverslag.

Laatste dag in Manilla

Na een laatste nachtje in mijn fijne resort in Coron wordt ik door een shuttlebus naar het vliegveld gebracht. Het is niet heel groot en een beetje chaotisch, maar dat hoort erbij hier! Mijn vliegtuig is kleiner dan ik had verwacht, het is een propellervliegtuig!

Vlucht van Coron naar Manilla

Ik heb nog nooit in zo’n vliegtuig gezeten en vind het best een beetje spannend. Ik lees de kaart met de instructies dan ook goed door.

Een beetje angstig voor de vlucht van Coron naar Manilla

Gelukkig is het maar een korte vlucht en zijn de uitzichten onderweg op de eilanden heel erg mooi. Wat een verschil met de heenreis toen ik vrijwel niets zag omdat het zo stormachtig was!

In Manilla moet ik weer heel erg wennen. Wat een gigantische stad is dit toch! Dit is toch wel iets heel anders dan de dorpen op Palawan. Met een Grab (de Uber van Azië) vertrek ik naar mijn hotel in de wijk Makati. Onderweg zag ik veel trieste dingen, overal langs de weg liggen daklozen. Er slapen zelfs mensen midden op de snelweg onder een brug.

Mijn hotel is erg luxe (wat een tegenstelling), ik slaap in het City Garden Hotel. Ik ben iets te vroeg om in te checken dus ik ga op zoek naar een leuke plek om te lunchen. Ik kies voor een Cubaans restaurant om de hoek. Nou hangen er afbeeldingen van Che Guevara, maar verder is er weinig Cubaans aan. Het eten in dit restaurant is veel lekkerder dan op Cuba, haha! Ik moet ook even omschakelen wat betreft de prijzen, het is in Manilla (in ieder geval in Makati) namelijk twee keer zo duur als op Palawan.

Na de lunch ga ik terug naar het hotel, waar ik zowaar een upgrade krijg naar een luxere executive room. Een gigantische kamer, met zitje en een raam over de hele breedte, zodat ik een mooi uitzicht heb op de skyline van Manilla. Tof!

Ik ga nog even naar het dak voor een frisse duik in het zwembad. Het is best wel fris, dus ik ben de enige. Zo’n privézwembad met een mooi uitzicht is nooit verkeerd! Op gegeven moment komt er een stel bij het zwembad staan en ze nemen een vlog op. Een beetje awkward om daarachter langs te zwemmen, dus ik ga snel terug naar mijn kamer.

Zwemmen met uitzicht op de skyline van Manilla

Na ik me heb opgefrist ga ik naar buiten en bezoek ik het naastgelegen City Garden Grand Hotel. Dit is een iets luxere versie van mijn hotel en het heeft een geweldig dakterras. Hier geniet ik van een heerlijke pad thai, een paar cocktails en een fantastisch uitzicht op de wolkenkrabbers.

Uit eten op een dakterras in Manilla

De zon gaat langzaam onder en dat maakt het uitzicht nog mooier. Een fijn einde van mijn reis door de Filipijnen!

Laatste avond in Manilla

Video: Van Coron naar Manilla

Stopover in Taipei

De volgende ochtend heb ik geen tijd meer om ergens te gaan ontbijten (dat is niet inbegrepen), dus bestel ik voor het eerst in m’n leven roomservice! Voor €2,50 heb ik een heerlijke omelet met champignons en ham.

Room service in Manilla

Ik ga met Grab weer terug naar het vliegveld, waar ik niet lang hoef te wachten voor het boarden. Op naar Taipei! De vlucht vliegt voorbij en we krijgen zelfs warm eten. In minder dan twee uur staan we op de grond in Taipei.

De vlucht van Manilla naar Taipei

Ik heb ongeveer elf uur de tijd voor een overstap, genoeg tijd om even rond te kijken in de stad. Net als op de heenreis moet ik weer even wennen aan het vliegveld. Ik kan me maar moeilijk oriënteren.

Bij de paspoortcontrole moet ik een uur in de rij staan, het gaat allemaal niet zo snel. Maar gelukkig is mijn paspoort akkoord en krijg ik meteen een visum voor 90 dagen in Taiwan. En dat voor een paar uur!

Stempel in mijn paspoort voor Taiwan

Bij een informatiedesk op het vliegveld haal ik een stadskaart en dan kan ik eindelijk op pad. Met de trein en metro ben ik uiteindelijk om kwart voor vier ‘s middags bij het metrostation aan de voet van de Elephant Mountain. Als liefhebber van mooie uitzichten staat deze plek namelijk bovenaan mijn to do lijst voor deze korte stopover in Taipei. Na een flinke klim kan ik de skyline van de stad vanaf diverse viewpoints bekijken. Ondanks de laaghangende bewolking is het echt geweldig!

Daarna loop ik naar de beroemde Taipei 101, waar ook een groot winkelcentrum zit. Wat is dit een gaaf gebouw! En zo hoog! Het is namelijk meer dan 500 meter en tot 2007 het hoogste gebouw ter wereld.

Taipei 101

Ik heb inmiddels trek gekregen, maar mijn zoektocht naar een maaltijd is nog best lastig. Alle menukaarten zijn namelijk in het Chinees. Gelukkig hebben de restaurants etalages met de gerechten, dus je weet ongeveer wat het is.

Eten uitzoeken in Taipei

Ik wijs op goed geluk maar iets aan. Het is niet het lekkerste eten dat ik ooit heb gehad, maar het smaakt ok.

Uit eten in Taipei

Inmiddels is het donker en ik loop nog een rondje rondom de Taipei 101, die is namelijk erg gaaf verlicht.

Taipei 101 in de avond

Dan neem ik de metro naar de wijk Ximending. Dit is redelijk vergelijkbaar met Times Square in New York, vreselijk druk en overal verlichte billboards.

Ik kijk m’n ogen uit bij de vele shops (overal Hello Kitty) en ik zie de raarste dingen. Een onverwachte verrassing is de Tianhoutempel die verstopt zit op een binnenplaats. Een prachtige tempel met veel gave details en het is hier ook ongelooflijk rustig. Wat een mooie verrassing!

Tianhoutempel in Taipei

Dan is het tijd om terug te gaan naar het vliegtuig. Ik kom moe en voldaan aan. Toch leuk om even rond te kijken in zo’n wereldstad! De vlucht naar Amsterdam vertrekt keurig op tijd en duurt meer dan dertien uur.

Vlucht van Taipei naar Amsterdam

Video: Stopover in Taipei

En dan ben je bijna thuis…

Deze reis heb ik meer dan anders last van vliegangst. Ik weet heel goed dat een vliegtuig het meest veilige vervoersmiddel ter wereld is, maar toch zit ik bij elk beetje turbulentie verstijfd in mijn stoel. Als ik veel vlieg in korte tijd, heb ik er meestal minder last van, maar dat is nu helaas niet het geval.

Tijdens de 13,5 uur durende vlucht van Taipei naar Amsterdam ik doe dan ook geen oog dicht. In het begin is de turbulentie zo erg dat zelfs de crew moest gaan zitten, maar gelukkig is dat na een half uurtje voorbij. De rest van de vlucht gaat gelukkig behoorlijk smooth, maar hoe dichter we bij Amsterdam komen, hoe meer ik de minuten af zit te tellen.

Vlucht van Taipei naar Amsterdam

Ik ben echt zo blij als we de landing inzetten. Het gaat vrij bumpy (het vliegtuig gaat erg snel omlaag) en we zien niks omdat het nog donker en ook nog eens erg bewolkt is. Op gegeven moment schieten we door de bewolking heen en zitten we al boven de landingsbaan, bijna thuis!

Tot er een grote windvlaag komt en het vliegtuig opeens alle kanten opgaat. Veel mensen gillen en opeens gaan we met een enorme herrie keihard naar voren en weer omhoog. Een doorstart, want we kunnen vanwege de wind niet op deze baan landen.

We vliegen nog een kwartier lang rondjes boven Schiphol en het is doodstil was in de cabine. Veel mensen zijn enorm geschrokken, en het meisje naast mij is doodsbang. Wat voor mij op zich wel fijn is, want daardoor voel ik mijn eigen angst niet zo erg.

Bij de tweede landing knijpt ze heel hard in mijn hand en gelukkig gaat deze landing in een keer goed. We staan we veilig aan de grond in Schiphol. Ik ben echt zo opgelucht! Een spannend einde van deze reis, waar ik ondanks wat pech hier en daar, toch enorm van heb genoten.

Dit was het laatste reisverslag van mijn vakantie op de Filipijnen. Wil je alle andere reisverslagen ook lezen? Kijk dan op deze pagina.

Mijn eerst volgende reis gaat weer ver weg: samen met mijn nichtje ga ik naar Las Vegas en Zion National Park! De reisverslagen van deze reis lees je op deze pagina.

Meer lezen over Taipei en de Filpijnen?

Dit zijn een paar fijne reisgidsen vol tips:

Lonely Planet Pocket Taipei

Reishandboek Filipijnen

Na afloop van mijn reis schreef ik diverse artikelen met praktische tips voor een reis naar de Filipijnen. Lees ook:

Wil je meer mooie reisverhalen lezen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of kijk op de pagina met reisverslagen.

Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! 

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties