Eilandhoppen met Buhay Isla (1) _ Reisverslag Filipijnen

Eilandhoppen met Buhay Isla (1) | Reisverslag Filipijnen

Ik ga vanuit El Nido een paar dagen eilandhoppen met Buhay Isla! De eindbestemming is Coron. In dit reisverslag neem ik je mee.

Na mijn onverwacht langere verblijf in El Nido dankij het slechte weer, stappen we op 24 december dan toch echt op de boot van Buhay Isla. Ik kijk al maanden uit naar deze tocht, want het is een van de redenen dat ik naar de Filipijnen ben gegaan.

De eerste twee dagen van de excursie staan in het teken van Kerst. We hebben een heel bijzonder kerstdiner en bezoeken een paar Filipijnse dorpen op prachtige tropische eilanden. Ik ga je hier nu meer over vertellen.

Mijn laatste dag in El Nido

Mijn laatste dag in El Nido bestaat voornamelijk uit relaxen, wat moet je anders als je vast zit in verband met een tyfoon? In El Nido is het gelukkig droog, al waait het wat hard. Ik lig heerlijk te lezen op het strand en neem af en toe een duik in de hoge golven, genieten!

Laatste dag in El Nido

’s Avonds ga ik op pad met Lizzie die ik nog ken uit mijn hostel en we drinken cocktails op een dakterras, gezellig!

Cocktails drinken in El Nido

’s Nachts krijgen we toch nog een staartje van de tyfoon mee; het onweert niet normaal zo hard. Gelukkig slaap ik ondanks de herrie nog best aardig in mijn kamertje aan het strand. Als ik midden in de nacht wakker word, denk ik wel even “zullen er vandaag wel boten gaan?”.

Op pad met Buhay Isla

Als ik ’s ochtends wakker word kijk ik meteen even vanaf mijn balkon naar buiten (handig zo’n uitzicht op de haven), het lijkt er op dat er weer boten vertrekken vandaag! Om acht uur sta ik keurig op tijd bij het kantoor van Buhay Isla en we gaan vandaag echt varen!

Na een dik uur wachten in de haven (onze bagage wordt eerst aan boord gebracht en we moeten nog akkoord krijgen van de kustwacht), mogen we aan boord. Als eerste doen we een voorstelrondje (9 Nederlanders, een Zwitsers koppel, een Engels koppel en een Portugese) en dan kunnen we eindelijk gaan varen.

We mogen aan boord bij Buhay Isla

Aangezien we een dag later vertrekken dan gepland, moeten we vrijwel het hele programma van de eerste dag overslaan (waaronder een bezoek aan het eiland waar Expeditie Robinson eens is opgenomen) en vooral veel varen.

We zitten nog in een staartje van de tyfoon waardoor de zee erg onstuimig is. Daarom moeten we deels binnen blijven zitten in verband met de veiligheid. Na een paar uur komen we bij een prachtig eiland. Het water is zo helder, dat je vanaf de boot zeesterren kunt zien liggen. Heel erg gaaf!

Het eerste eiland met Buhay Isla

We lunchen aan boord en dan is ook meteen ook duidelijk hoe lekker we de komende dagen gaan eten! We krijgen o.a. lekker salade, vers geroosterde vis en heerlijke stoofschotels met kip en varken. Het smaakt allemaal echt superlekker!

Lunch aan boord van Buhay Isla

Daarna mogen we snorkelen bij een koraalrif verderop en zie ik veel mooie vissen en natuurlijk de knalblauwe zeesterren.

Het eerste kamp & het kerstdiner

Rond een uur of vier komen we aan bij ons kamp voor de komende twee nachten, aan de zuidkant van het eiland Linapacan. Ik deel een hutje met de Portugese Marianne en we er ligt een heel dun matje (ze noemen het een matras haha) met een klamboe.

Ons kamp op het eiland Linapacan

Omdat het kerstavond is, krijgen we (na een dikke onweersbui) een zeer uitgebreid diner. Het meest opvallende: een geroosterd varken. Ik heb een stukje geprobeerd, maar geloof niet echt dat het aan mij besteed is. Ik eet dan ook vooral veel krab gegeten, dat is echt superlekker.

Op een gegeven moment krijgen we bezoek van een ander kamp (er liggen er een paar naast elkaar), met de vraag of we zin hadden om daarheen te gaan. Ik ga er met een groepje heen en we hebben lekker gekletst en rum gedronken. Ook in die groep zijn veel Nederlanders, al hebben ze wel iets meer andere nationaliteiten dan onze groep. Het is dan ook een gezellige en feestelijke avond.

Een bijzondere kerst

Het blijft toch gek om op Eerste Kerstdag wakker te worden op een strand, terwijl het 30 graden is. Natuurlijk ben ik veel te vroeg wakker door de kraaiende hanen (waar komen die vandaan?) en de warme zon, maar dat vind ik niet zo erg.

Wakker worden in een hutje op het strand in de Filipijnen
Wakker worden met dit uitzicht op Eerste Kerstdag.

Het ontbijt is weer erg lekker, we eten toast met ei en pannenkoeken. Omdat het ontzettend lekker weer is, besluit ik met een aantal mensen om naar de boot te zwemmen in plaats van met de kano te gaan.

Lekker verfrissend! Helaas voelen we halverwege de tocht ineens allemaal prikjes. Het water ligt vol met kleine kwallen! Heel is best naar naar, het voelt echt alsof iemand steeds een speld in je steekt. Gelukkig zie je er niks van en is de pijn na een kwartiertje wel weg.

Na een korte vaartocht is de eerste stop vandaag Cobra eiland, een plek waar je prachtig kunt snorkelen. En dat doen we natuurlijk ook!

De volgende stop is het Filipijnse dorpje San Nicolas. Hier dwalen we een beetje rond en worden we aangestaard en achtervolgd door de plaatselijke bevolking. Vooral veel kinderen vinden ons erg interessant. Ze zijn allemaal supernieuwsgierig, als reusachtige Europeanen vallen we hier natuurlijk behoorlijk op. Iedereen begroet ons met Merry Christmas, heel leuk!

Het blijft bijzonder om op zo’n plek te zijn. Die mensen hebben echt zo weinig, lopen vaak op blote voeten, wonen in hutjes van bamboe, maar toch lijken ze echt gelukkig te zijn. Ze kijken altijd blij.

Na de lunch maken we een stop bij een tweede dorpje, maar ik vind het wel even goed en blijf lekker op de boot zitten lezen met een paar anderen. Ik neem af en toe het water in en zwem rondjes om de boot. Zo lekker!

Bij terugkomst in het kamp worden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang, de eerste die ik zie tijdens deze reis. Af en toe zie ik een groep vissen uit het water springen. Wauw, wat is het hier mooi!

Zonsondergang op de Filipijnen

Na wederom een lekker diner kan ik echt m’n ogen niet meer open houden en duik ik lekker vroeg mijn bed in. Je wordt echt zo moe van dat eilandleven, haha!

Lees nu mijn volgende reisverslag: Eilandhoppen met Buhay Isla (2)

Alle reisverslagen lezen van mijn reis op de Filipijnen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over de Filipijnen?

Ter voorbereiding van mijn reis maakte ik gebruik van deze reisgidsen:

Reishandboek Filipijnen

Lonely Planet Philippines

Na afloop van mijn reis schreef ik diverse artikelen met praktische tips voor een reis naar de Filipijnen. Lees ook:

Wil je meer mooie reisverhalen lezen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of kijk op de pagina met reisverslagen.

Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! 

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties