Eilandhoppen met Buhay Isla

Eilandhoppen met Buhay Isla | deel 1

Na mijn onverwacht langere verblijf in El Nido mochten we op 24 december dan toch echt op de boot stappen van Buhay Isla. De eerste twee dagen stonden in het teken van Kerst. We hadden een waanzinnig kerstdiner en bezochten een paar Filipijnse dorpen op prachtige tropische eilanden.

Laatste dag in El Nido

Eilandhoppen met Buhay Isla

Mijn laatste dag in El Nido bestond voornamelijk uit relaxen, wat moet je anders als je vast zit in verband met een tyfoon? Het was echter prachtig weer in El Nido (al waaide het wat hard), dus ik heb heerlijk liggen lezen op het strand en af en toe een duik genomen in de hoge golven, genieten! ’s Avonds heb ik met Lizzie afgesproken (die blijft nog een paar dagen in El Nido) en hebben we cocktails gedronken op een dakterras, gezellig!

’s Nachts kregen we toch nog een staartje van de tyfoon mee; het onweerde niet normaal hard. Gelukkig heb ik ondanks de knallen nog best aardig kunnen slapen in mijn kamertje aan het strand, maar ik dacht wel even “zullen er morgen wel boten gaan?”.

Op pad met Buhay Isla

Eilandhoppen met Buhay Isla

Toen ik ’s ochtends wakker werd keek ik meteen even vanaf mijn balkon naar buiten: het leek erop dat er weer boten vetrokken. Om acht uur stond ik keurig op tijd bij het kantoor van Buhay Isla en we mochten vandaag echt gaan varen! Na een dik uur wachten in de haven (onze bagage werd eerst aan boord gebracht en we moesten nog akkoord krijgen van de kustwacht), mochten we aan boord. Hier deden we een voorstelrondje (9 Nederlanders, een Zwitsers koppel, een Engels koppel en een Portugese) en konden we gaan varen. Aangezien we pas vandaag konden vertrekken, moesten we vrijwel het hele programma van de eerste dag overslaan (waaronder een bezoek aan het eiland waar Expeditie Robinson wordt opgenomen) en een flink stuk varen. Het waren flinke golven (staartje van de tyfoon), dus we zaten voor een deel binnen. Na een paar uur kwamen we bij een prachtig eiland, waar je vanaf de boot zeesterren kon zien liggen. Heel erg gaaf!

Eilandhoppen met Buhay Isla
Eilandhoppen met Buhay Isla

Hier kregen we lunch en toen werd ook duidelijk hoe lekker we de komende dagen zouden gaan eten: lekker salade, vers geroosterde vis en heerlijke stoofschotels met kip en varken (dit is niet echt een tocht voor vegetariërs geloof ik). Het was echt heerlijk!

Daarna mochten we snorkelen bij een koraalrif verderop en zag ik veel mooie vissen en ook erg veel knalblauwe zeesterren.

Het eerste kamp & het kerstdiner

Eilandhoppen met Buhay Isla
Eilandhoppen met Buhay Isla

Rond een uur of 4 kwamen we aan bij ons kamp voor twee nachten, aan de zuidkant van het eiland Linapacan. Ik deel een hutje met Marianne (de Portugese) en we hebben een eigen matras (heel dun matje) met een klamboe.

Omdat het kerstavond was, kregen we (na een dikke onweersbui) een zeer uitgebreid diner. Het meest opvallende: een geroosterd varken. Ik heb een stukje geprobeerd, maar geloof niet dat het echt aan mij besteed is. Ik heb dan ook vooral veel krab gegeten, dat was echt superlekker.

Op gegeven moment kregen we bezoek van een ander kamp (er liggen er vaak een paar naast elkaar), of we zin hadden om daarheen te gaan. Ik ben met een groepje daarheen gegaan en we hebben lekker gekletst en rum gedronken. Ook in die groep veel Nederlanders, al waren daar ook iets meer andere nationaliteiten.

Een bijzondere kerst

Eilandhoppen met Buhay Isla

Het blijft toch gek om op Eerste Kerstdag wakker te worden op een strand, terwijl het 30 graden is. Natuurlijk veel te vroeg (kraaiende hanen, en een warm zonnetje), maar dat vind ik niet zo erg. Het ontbijt ging er goed in, toast met ei en pannenkoeken. Omdat het zo lekker weer was, besloot ik met een aantal mensen naar de boot te zwemmen. Lekker fris totdat we prikjes kregen: er bleken allemaal kleine kwallen in het water te zitten! Heel naar, het voelde echt als speldenprikken (gelukkig zie je er niks van en is de pijn na een kwartiertje wel weg). De eerste stop vandaag was Cobra eiland, hier kon je prachtig snorkelen.

De volgende stop was het Filipijnse dorpje San Nicolas. Hier konden we een beetje ronddwalen en werden we aangestaard en achtervolgd door de plaatselijke bevolking (veel kinderen). Ze waren allemaal supernieuwsgierig, als reusachtige Europeanen vielen we nogal op. Iedereen begroette ons met Merry Christmas, heel leuk.

Eilandhoppen met Buhay Isla

Blijft bijzonder om op zo’n plek te zijn. Die mensen hebben echt zo weinig, lopen vaak op blote voeten, wonen in hutjes van bamboe en kijken altijd blij.

Eilandhoppen met Buhay Isla
Eilandhoppen met Buhay Isla
Eilandhoppen met Buhay Isla
Eilandhoppen met Buhay Isla
Eilandhoppen met Buhay Isla

Na de lunch maakten we nog een stop bij een dorpje, maar dat bezoek heb ik even overgeslagen. Ik heb heerlijk gezwommen rondom de boot (het was echt superzonnig) en heb lekker liggen lezen op het dek.
Bij terugkomst in het kamp werden we getrakteerd op een prachtige zonsondergang, de eerste die ik zie tijdens deze reis.

Na wederom een lekker diner kan ik m’n ogen echt niet meer open houden en ga ik lekker vroeg naar bed. Je wordt echt zo moe van dat eilandleven, haha!

Lees nu mijn volgende reisverslag: Eilandhoppen met Buhay Isla | deel 2

Wil je alle reisverslagen lezen van mijn reis op de Filipijnen? https://www.opreismetco.nl/category/filipijnen-2017/.

Meer lezen over de Filipijnen?

Check dan ook deze artikelen:
Wat kost reizen in de Filipijnen?
9 opvallende dingen in de Filipijnen
Hoe & wat: Reistips voor de Filipijnen

Co

Hoi! Ik ben Co en ik heb een gezonde reisverslaving. Ik ben minstens 6 maanden per jaar in het buitenland. Ik loop langeafstandswandelingen, ontdek de mooiste Europese steden per trein of ik maak een toffe roadtrip in Amerika.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties