Havana 2013

Havana: Viva la Revolucion | Reisverslag Florida & Cuba

Na een nachtje op de Bahama’s vliegen we naar Havana, Cuba! Hier is het wennen aan een andere cultuur en genieten we van de prachtige oude stad.

Eerste kennismaking met Havana

Na een vluchtje van een uur (met een uur vertraging omdat ze alle paspoorten van de Cubanen aan boord nog extra moesten checken op de Bahama’s) kwamen we aan in Havana. We hadden ons op het ergste voorbereid bij de paspoortcontrole, maar uiteindelijk was dit de snelste tot nu toe. Stempel op toeristenkaart en Welcome in Cuba!

Bij de bagageband stond 1 mevrouw met een bordje DeBoer. Hadden we helemaal niet verwacht, dus we waren blij verrast. Zij had onze vouchers voor de hotels voor de eerste en laatste dagen en bracht ons naar de taxi. Was even schrikken toen we buiten kwamen, er stonden namelijk honderden mensen in de aankomsthal (waarschijnlijk te wachten op familie).

Uiteraard regende het weer (tot nu toe overal waar we aankomen), maar gelukkig konden we ons eerste stukje Havana droog bekijken vanuit taxi. We waanden ons in een museum met alle antieke auto’s die om ons heen reden.

Ons hotel (Hostal Valencia) voor de eerste twee nachten lag in Havana Vieja, het oudste deel van de stad. Prachtig hotel met hele groene binnenplaats. De kamer was net een balzaal (Jess; grote boerderij/Co; kasteel), het was iig heel groot met een heel hoog plafond.

Hostal Valencia in Havana

En het uitzicht vanuit onze kamer is erg mooi!

Uitzicht vanaf Hostal Valencia

Havana Vieja

Die middag hebben we nog wat door Vieja geslenterd (in de regen) en genoten van alle mooie gebouwen. Overigens vonden alle mannen ons ook zeer interessant, we kregen de hele tijd kusjes toegeworpen en ook roept iemand regelmatig “I love you”. Geen mooie mannen trouwens, over het algemeen vooral 70+’ers zonder tanden, haha!

Havana Vieja in de regen
Het Capitool tijdens een regenbui

’s Avonds paella gegeten in het restaurant onder ons hotel, met liveband (die vind je overal en ze hebben een grote voorkeur voor nummer ‘Chan chan’ van de Buena Vista Social Club, dit horen we minstens vier keer per dag.

Cubaanse band in het hotel

Museumbezoek

De dag erna was het weer gelukkig stukken beter en hebben we de hele dag droog rond kunnen wandelen. We begonnen de dag met twee musea: Museo Nacional de Bellas Artes (kunst uit Cuba) en Museo de la Revolución (over de Cubaanse revolutie). De kunst die hing en stond in Bellas Artes had maar een paar onderwerpen; rijke mensen, naakte vrouwen en de revolutie (veel afbeeldingen van José Martí, de Castro broers en Che Guavarra).

Kunstmuseum in Havana

Tegenover Bellas Artes stond Musea de la Revolucion, waar we veel geleerd hebben over de revolutie. Daar hebben we het volgende geleerd: Amerika = slecht en Cuba = het beste land ter wereld. En Che, Fidel, Raúl en ene meneer Cienfuegos zijn de grootste helden die er zijn (naast José Marti die ooit iets heeft gedaan tijdens een vorige revolutie). Lichtelijk gehersenspoeld hebben we het pand verlaten (en Jess heeft inmiddels een crush op Che).

Jess in het museum van de revolutie
Co voor een Cubaanse vlag
Wrakstukken in het museum van de revolutie
Spotprenten in het museum van de revolutie

In het gebouw zijn nog steeds de kogelgaten van de revolutie zichtbaar:

Kogelgaten in de muur van het museum van de revolutie

Even een buskaartje halen

Na alle musea besloten om alvast buskaartjes te halen voor onze reis naar Vinales morgen. We moesten hierheen met een taxi, omdat het busstation in een ander deel van Havana lag. De buskaartjes bleken iets duurder dan bedacht en toen hadden we niet genoeg geld bij ons om een taxi terug te nemen. Gelukkig houden wij wel van lopen en 1,5/2 uur later waren we eindelijk terug bij ons hotel. Toe aan een douche!

Na het avondeten (iets met rijst, bonen en kip/garnalen/biefstukken een schattig cafe met swingende band) zijn we nog een cocktail gaan drinken op het dakterras van Hotel Inglaterra, het oudste hotel in Havana. Vanaf dit dakterras hadden we een adembenemend uitzicht op nachtelijk Havana.

Eindelijk mooi weer!

De volgende ochtend hebben we nog een rondje gelopen en wat mooie plaatjes geschoten (het weer wordt steeds beter).

Plein in Havana Vieja
Oldtimers in Havana

Nu zitten we in de bus naar Viñales, genoeg tijd om dit verslag te schrijven, want de rit duurt iets van 3,5 uur. Het landschap onderweg is prachtig, ben heel benieuwd naar de volgende locatie van onze reis!

Lees nu het volgende reisverslag: Viñales met een nieuwe familie

Alle reisverslagen lezen van onze bijzondere rondreis in Florida en Cuba? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over Cuba?

Lees dan ook een van deze artikelen:
Top 5 Havana: deze dingen mag je niet missen
Route: Cuba in 2,5 week
Hoe & Wat: Reistips Cuba

Of bestel een van deze reisgidsen:

ANWB wereldreisgids Cuba

Capitool reisgids – Cuba

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.