Reisverslag stedentrip Praag #2_ de Praagse Burcht

Reisverslag stedentrip Praag #2: de Praagse Burcht

Tijdens mijn tweede dag in Praag bezoek ik de Praagse Burcht, beklim ik de Petřínheuvel en dwaal ik door de wijk Malá Strana. Een reisverslag.

Op weg naar de Praagse Burcht

Na de bizarre reis naar Praag slaap ik die nacht ontzettend goed in mijn heerlijke kingsize bed. Hotel King Charles Boutique Residence bevalt tot nu toe prima.

Ik begin dan ook fris en fruitig aan mijn tweede dag in Praag. Ondanks de kou (het was -3) ben ik vrijwel de hele dag buiten.

De dag begint nogal mistig, maar gelukkig is het nu wel droog. De mist zorgt wel voor een mooie (stille) sfeer in de stad.

Mistige ochtend in Praag

Na een flinke klim sta ik bij de ingang van de Praagse Burcht, waar net de wisseling van de wacht begint. Erg leuk om te zien.

De Praagse Burcht

Dan is het tijd om de Praagse Burcht te betreden. Dit is een enorm complex, het grootste paleizencomplex ter wereld. Veel pleintjes, kapellen, paleizen en ook een enorme kathedraal, die je op veel plekken in Praag goed kunt zien. De kathedraal is nog deels gehuld in de mist, wat mooie plaatjes oplevert.

Je kunt zonder entree te betalen alle pleintjes bekijken, maar als je ergens naar binnen wilt moet je een kaartje kopen. Ik koop een soort van passe-partout voor de Praagse Burcht waarmee ik vrijwel overal naar binnen kan. Eerst bezoek ik het oude kasteel, met een prachtige zaal.

In de Praagse Burcht

Als ik daar loop, blijkt dat ik binnen geen foto’s mag maken. Blijkbaar moet je nog een aparte ‘vergunning’ voor kopen (ik kom er later achter dat dit voor wel meer plekken in Praag het geval is). Oeps… Dus bij de meeste andere binnenlocaties maak ik verder geen foto’s.

Wel wandel ik nog even door het beroemde Gouden Straatje, waar foto’s maken ook vrij onmogelijk is door de grote hoeveelheid toeristen.

Drukte in het gouden straatje in Praag

Het is inmiddels een uur of twaalf en je kunt echt over de koppen lopen, wat is het hier druk! Ik had helemaal niet verwacht dat er zoveel toeristen zouden zijn in Praag, voor mijn gevoel is het zelfs drukker dan in Amsterdam.

Ik besluit om de rust op te zoeken en de Praagse Burcht te verlaten. Buiten aangekomen is de mist bijna verdwenen word ik getrakteerd op een prachtig uitzicht op de stad.

De mist klaart op in Praag

Mijn maag rammelt inmiddels als een gek en ik besluit om uitgebreid te gaan lunchen bij een heel leuk cafeetje (U Zlaté podkovy) op de heuvel onder de Praagse Burcht. Hier eet ik voor weinig geld een driegangenmenu met Tsjechische gerechten. Ik heb geen idee wat het allemaal is, maar het smaakt erg goed!

De Petřínheuvel

Na de heerlijke lunch kan ik er weer helemaal tegenaan en besluit ik om nog wat verder omhoog te klimmen. Via mooie straatjes komm ik uit bij het Strahovsky Klooster (vrij vertaald, de Tsjechische naam is Strahovský klášter) op de Petřínheuvel.

Je kunt dit klooster bezoeken (het staat bekend om zijn zeer indrukwekkende bibliotheek), maar dat sla ik over, want er staat een lange rij voor de kassa. Vlak onder het klooster heb je een uitzichtpunt, waar je een geweldig mooi uitzicht hebt over de stad.

Op zo’n plek kan ik normaal gesproken echt uren zitten, maar daar is het nu helaas te koud voor. Je ziet vanaf hier ook heel goed waar de rivier de Moldau is, daar blijft de hele dag mist hangen.

Dan wandel ik langzaam de heuvel weer af. Dit is een fijne wandeling met af en toe mooie doorkijkjes op de stad. Ook loop ik nog langs de Petříntoren, die wel iets lijkt op de Eiffeltoren in Parijs.

John Lennon Wall

Beneden aangekomen wandel ik nog even door de prachtige wijk Malá Strana. Hier heb je veel mooie doorkijkjes.

Mijn laatste bestemming voor vandaag is de Lennon Wall. Dit is een lange muur vol met graffiti, geïnspireerd op John Lennon. Natuurlijk is het ook hier superdruk, maar vanwege de grote omvang van de muur kan ik toch nog wat mooie plaatjes schieten.

Ik heb inmiddels 18 kilometer gelopen, mijn voeten vinden het niet zo leuk meer. Ik ga daarom terug naar mijn hotel om even uit te rusten. En dat is best wel fijn!

Die avond moet ik nog iets nuttigs doen: een nieuwe winterjas kopen. In de mijne is namelijk vandaag opeens een grote scheur verschenen, niet zo leuk. Ik ga naar het enorme winkelcentrum Nový Smíchov, waar bijna niemand Engels spreekt. Hier is geen toerist te bekennen. Gelukkig slaag ik al snel voor een nieuwe warme jas, jeej!

Tegenover het winkelcentrum zit -heel toevallig- nog een vestiging van TGI Friday’s, dus ik sluit de avond af met een heerlijke maaltijd met Jack Danielssaus en een hele lekkere berry-mojito. Laatste keer TGI van dit jaar, beloofd!

Lees nu het volgende reisverslag: Praag #3: dwalen door de oude en nieuwe stad

Wil je alle reisverslagen van mijn stedentrip Praag lezen? Kijk dan op deze pagina.

Tips voor een stedentrip Praag

Voor mijn stedentrip maakte ik gebruik van deze reisgidsen:

Time to momo – Praag

Capitool Reisgidsen Top 10 – Praag

Lijkt het jou ook leuk om een stedentrip Praag te maken? Dit zijn handige websites om je reis naar Praag te boeken:

  • Goedkope vliegtickets vind je via Skyscanner.
  • Ga je liever voor een meer duurzame optie? Je kunt ook met de trein naar Praag. Tickets kun je boeken via NS International.
  • Een kamer in een hotel, een bed in een hostel of een appartement kun je reserveren via Booking.com.
  • Zin in een leuke rondleiding? Bekijk het aanbod op Get Your Guide.
  • Een laatste tip: met de Prague City Card krijg je toegang tot veel musea, de Praagse Burcht en een rondvaart over de Moldau.

Op deze website kun je ook meer artikelen over Praag lezen:

Meer reisverslagen

Ik maakte ontzettend veel toffe en afwisselende reizen in 2016. Lees ook deze reisverslagen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties