Wandelen in het Westerkwartier - Zuidhorn - Aduard - Den Horn

Wandelen in het Westerkwartier: Zuidhorn, Aduard & Den Horn

Wist je dat je heel mooi kunt wandelen in het Westerkwartier (Groningen)? Dit is een wandeling van 15 kilometer door Zuidhorn, Aduard en Den Horn.

Wat is het Westerkwartier?

Het Westerkwartier is een grote gemeente in het zuidwesten van de provincie Groningen. Middag-Humsterland, in noorden van de gemeente is een van de oudste cultuurlandschappen van West Europa. Verder vind je in het Westerkwartier prachtige dorpjes op wierden (een wierde is een kunstmatige heuvel, deze maakten ze vroeger om te voorkomen dat de boel overstroomde bij hoogwater). Het dorp Niehove is een paar jaar geleden zelfs uitgeroepen tot mooiste dorp van Nederland. Ook heb je vrijwel overal een mooi uitzicht dankzij de uitgestrekte weilanden.

De wandeling door Zuidhorn, Aduard en Den Horn

Zuidhorn is een van de grootste dorpen in het Westerkwartier en ligt niet ver van de stad Groningen. De route begint daarom op het station van Zuidhorn.

Startpunt - station Zuidhorn

Langs het Van Starkenborghkanaal

Vanaf het station loop je in noordelijke richting over De Gast. Dit is een brede laan (op een voormalige zandrug) met aan weerszijden hoge en statige bomen. Aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw zijn hier veel villa’s gebouwd, dus je kijkt je ogen uit.

Statige bomen langs De Gast in Zuidhorn

Als je bij het Van Starkenborghkanaal komt, ga je voor de brug rechtsaf. Je wandelt een flink stuk langs het kanaal (bijna vier kilometer). Het is echter helemaal niet saai, want er is ontzettend veel moois te zien.

Een van de hoogtepunten op dit stuk is natuurgebied ’t Stort. Als je geluk hebt, kun je hier naast veel vogels ook vossen en reeën zien. Er staat een uitkijktoren en vanaf de top heb je een geweldig mooi uitzicht.

Aduard

Je volgt het Van Starkenborghkanaal tot je bij Aduard bent. Hier moet je rechtsaf slaan en dat is helemaal niet erg, want Aduard is een prachtig dorpje. Zo kom je eerst langs Herberg onder de Linden, een rijksmonument uit 1735. Hier kun je heerlijk eten (het heeft een Michelin ster!), maar ook overnachten als je dat zou willen.

Onder de linden in Aduard

Aduard is een dorpje met een rijke historie, het is namelijk ontstaan door cisterciënzersklooster dat hier in de twaalfde eeuw is gesticht. Het werd echter verwoest aan het eind van de zestiende eeuw en je kunt van het oorspronkelijke klooster alleen nog de voormalige ziekenzaal zien, dat nu de Abdijkerk is.

De Abdijkerk in Aduard

Om meer te leren over het Klooster van Aduard kun je ter plekke ook een korte kloosterwandeling doen. Er staan op verschillende plekken borden met informatie.

Na een korte wandeling door Aduard, steek je de Friesestraatweg over. Let op: dit is een erg drukke weg, dus pas goed op. Er zijn stoplichten in de buurt, waardoor er altijd wel een moment is waardoor je over kunt steken. Maar blijf goed uitkijken.

Over het platteland naar Den Horn

Je loopt over een smalle asfaltweg tussen de weilanden naar het dorpje Den Horn. Dit is hoe ik Groningen ken, eindeloos veel weilanden, af en toe een boerderij, een vaart en een weids uitzicht.

Den Horn is een heel klein plaatsje met een prachtig kerkje, dat heel fotogeniek is.

Net na Den Horn sla je rechtsaf en wandel je over een fietspad dwars door de weilanden. Kijk goed om je heen, ik spot hier namelijk met regelmaat grote hazen en ooievaars. Tijdens mijn wandeling is het bewolkt en waait het behoorlijk, de luchten zijn echt spectaculair om te zien.

Aan het eind van het fietspad sla je rechtsaf en volg je de weg die omzoomd is met bomen, het ene stuk is nog mooier dan het andere.

Weg naar Zuidhorn

Terug in Zuidhorn

Voor je het weet ben je weer terug in Zuidhorn. Volgens de officiële route ga je linksaf bij Klinckemaburen en rechtsaf bij de Holtweg, maar ik doe de route iets anders: ik ga nog een klein stukje rechtdoor zodat ik langs de statige Klinckemaborg kom.

Klinckemaborg in Zuidhorn

Bij de Jellemaweg ga ik links, waardoor ik een mooi uitzicht heb op de kerk.

Na een rondje om de kerk wandel je het centrum van Zuidhorn in. Je loopt langs het oude raadhuis (1916), waar nu een bistro in zit.

Het Oude Raadhuis in Zuidhorn

Ook staat hier In ’t Holt 1654, een prachtig gebouw uit de zeventiende eeuw. Er is een grand café voor een hapje en een drankje en het is ook een hotel. Een goede plek om je wandeling in het Westerkwartier af te sluiten!

Wandelen in het Westerkwartier: route-informatie

Deze wandeling in het Westerkwartier via Zuidhorn, Aduard en Den Horn is ongeveer 15 kilometer lang. Het overgrote deel van de wandeling gaat over verharde wegen en paden.

Om de route te volgen, kun je de volgende knooppunten aanhouden: 13, 12, 9, 7, 6, 99, 98, 97, 96, 2 en 3.

Het station van Zuidhorn ligt tussen wandelknooppunten 9 en 3. Zuidhorn is goed bereikbaar via trein (het is slechts 8 minuten reizen vanaf station Groningen) en bus. Kijk op 9292.nl voor de dienstregeling.

Wandelen via wandelknooppunten

Zoals je ziet heb ik voor deze wandeling gebruik gemaakt van de wandelknooppunten van Wandelnetwerk Groningen (dit bestaat sinds 2019). De wandelnetwerken vind je in heel Nederland en per provincie zijn ze met elkaar verbonden. Om de route te volgen hoef je alleen maar de nummers op te zoeken en de pijltjes te volgen, deze pijltjes staan vaak op lantaarnpalen. Lees hier meer over wandelknooppunten en wandelnetwerken.

Je kunt zelf een route plannen via de website van Wandelnet of een kant-en-klare route nemen. Voor deze wandeling in het Westerkwartier heb ik gebruik gemaakt van deze route.

Overnachten

Wil je wat langer in het Westerkwartier blijven? Tijdens deze wandeling kom je langs verschillende plekken waar je ook kunt overnachten:

Meer lezen over wandelen in Nederland

Ben je enthousiast en wil je meer mooie wandelingen in Nederland ontdekken? Goed idee! Je kunt inspiratie opdoen met deze boeken:

Wandelgids Nederland – 52 wandelingen tussen 12 en 25 km

Wandellust – Twan Huys

Wil je Groningen te voet ontdekken? Dan is dit een goede wandelgids:

Provinciewandelgids Groningen – 22 leuke wandelroutes-van kort tot lang-in stad, landschap en natuur-voor elk wat wils-goed bereikbaar met openbaar vervoer

Of lees een van deze artikelen die ik eerder schreef:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Steun Op reis met Co.

Wandelen in het Westerkwartier - Zuidhorn - Aduard - Den Horn

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties