Nationaal Park Zuid-Kennemerland - alles wat je wilt weten

Nationaal Park Zuid-Kennemerland: praktische tips & de leukste dingen om te doen

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een bijzonder duinlandschap tussen Zandvoort en IJmuiden. Hoe kom je er en wat is er te zien en te doen?

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nederland kent 21 nationale parken en Nationaal Park Zuid-Kennemerland is daar een van. Het park is 38 vierkante kilometer groot en is sinds 1995 officieel een nationaal park. Het park ligt vlakbij Haarlem, aan de kust tussen IJmuiden en Zandvoort.

Het landschap is behoorlijk divers met eindeloze stranden, een golvend duinlandschap, bossen, meertjes en zelfs een aantal landgoederen. Ook kun je hier veel vogelsoorten en grote zoogdieren zien, zoals bijvoorbeeld damherten, vossen en Schotse hooglanders. Ook zijn er een aantal wisenten (Europese bizons) te zien in het park. Deze leven echter in een afgesloten deel van het park, maar zijn wel vanaf een uitzichtpunt te bewonderen (als je geluk hebt).

Dit filmpje geeft het landschap van Nationaal Park Zuid-Kennemerland mooi weer:

Hoe kom je in Nationaal Park Zuid-Kennemerland?

Nationaal Park Zuid-Kennnerland heeft ontzettend veel verschillende ingangen, en een aantal zijn goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Met de auto: parkeren in Zuid-Kennemerland

Omdat er zoveel ingangen zijn, zijn er ook veel kleine parkeerplaatsen om je auto te parkeren. In de kaart verderop in dit artikel kun je alle ingangen met parkeerplaatsen vinden.

Let op: een aantal parkeerplaatsen zijn gratis, maar niet allemaal. Op de parkeerplaatsen bij Parnassia, Koevlak en Bleek en Berg moet je betalen.

Met het openbaar vervoer

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Check voor vertrek Google Maps of 9292 voor alle mogelijkheden.

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Veel mensen starten hun bezoek bij bezoekerscentrum De Kennemerduinen (deze ligt aan ingang Koevlak). Hier zijn enkele parkeerplaatsen (kom op tijd om een plekje te bemachtigen) en hier zijn kosten aan verbonden. Ook is het bezoekerscentrum goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ben je met de trein? Stap uit bij station Overveen en wandel in 15 minuten naar de ingang. Ook kun je vanaf Haarlem de bus nemen (lijn 81) in de richting van Zandvoort en dan kun je voor de ingang uitstappen.

In het bezoekerscentrum vind je informatie over Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Zo kun je meer lezen over het landschap, de dieren en de geschiedenis van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Ook kun je in het bezoekerscentrum terecht voor souvenirs, is er een toilet en kun je hier eten en drinken kopen. Ook starten er vlakbij het bezoekerscentrum diverse wandelingen.

Kosten & openingstijden

Het park is gratis toegankelijk en dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Wat kun je doen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen.

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelpad langs het Vogelmeer
Wandelpad langs het Vogelmeer.

De meeste mensen bezoeken het nationale park om een van de vele mooie wandelingen te maken. Een paar van mijn favorieten:

Rondwandeling Parnassiastrand (de blauwe route)

Deze route start bij het bezoekerscentrum en je wandelt helemaal naar het strand, waar je even kunt uitrusten bij het strandpaviljoen. De route is 9 kilometer lang en je kunt de blauwe paaltjes volgen.

Ik maakte deze wandeling in de winter, kijk hier voor het verslag.
Klik hier voor meer informatie.

Rondwandeling Bleek en Berg (de gele route)

Ook deze route start bij het bezoekerscentrum. Onderweg kom je langs een aantal meertjes en ook zijn er diverse uitzichtpunten. De route is 9,5 kilometer lang en je kunt de gele paaltjes volgen.

Ik maakte deze wandeling eens in de herfst, je kunt hier het verslag van de rondwandeling Bleek en Berg lezen.
Klik hier voor meer informatie.

NS-wandeling Kennemerduinen

Omdat Nationaal Park Zuid-Kennemerland zo goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, kun je ook een NS-wandeling maken, van station naar station. Je start met deze wandeling op station Santpoort-Noord (vlakbij Landgoed Duin- en Kruidberg) en wandelt door het bos, door de duinen en over het strand naar station Overveen. Een prachtige afwisselende wandeling, waarbij je ook langs een paar bijzondere monumenten uit de Tweede Wereldoorlog komt. De tocht is 16 kilometer lang en je volgt de rood-witte markering met het NS-teken. De wandeling volgt een deel van het Hollands Kustpad.

Ik maakte deze wandeling eens in de lente, lees hier mijn verslag.
Klik hier voor meer informatie.

Voor alle wandelingen kun je het beste even op de officiële website kijken of navraag doen in het bezoekerscentrum.

Fietsen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Hoewel Zuid-Kennemerland meer een wandelpark is, zijn er ook diverse fietsroutes, varierend van 16 tot 35 kilometer. Op de website van Natuurmonumenten kun je een aantal mooie routes vinden.

Zwemmen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In het duinmeer ’t Wed (vlakbij het bezoekerscentrum aan ingang Koevlak) kun je zwemmen. Het water wordt tussen 1 mei en 30 oktober gecontroleerd. Daarnaast kun je natuurlijk ook een duik nemen in de Noordzee.

Georganiseerde activiteiten

Er worden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland regelmatig leuke activiteiten en excursies georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld met een boswachter mee naar het Kraanvlak (waar je wisenten kunt zien).

Kijk op deze website voor de actuele activiteitenkalender.

Dieren spotten

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je veel wildlife zien. Naast veel verschillende vogelsoorten, kun je tijdens je bezoek ook grote dieren zien, zoals bijvoorbeeld wilde paarden, herten en Schotse Hooglanders. In een deel van het park kun je zelfs wisenten (Europese bizons) spotten! De wisenten bevinden zich in het kraanvlak, een deel van het park dat afgesloten is voor bezoekers. Je kunt ze echter wel bekijken vanaf het Wisentuitkijkpunt, een korte wandeling vanaf het bezoekerscentrum.

Kaart met belangrijke punten

Bron: de officiële website van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Wil je liever een echte kaart om mee te nemen tijdens je bezoek aan Nationaal Park Zuid-Kennemerland? Je kunt hem hier bestellen.

Regels in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ben je enthousiast na het lezen van dit artikel vol tips voor Zuid-Kennemerland? Leuk! Ik raad je wel aan om voor je bezoek even kennis te nemen van de regels die gelden in dit nationaal park.

  • Wandel en fiets alleen op de toegestane paden.
  • Heb respect voor de natuur. Pluk geen bloemen of paddenstoelen, laat de dieren met rust en laat geen afval achter (neem het mee of gooi het bij het bezoekerscentrum in de prullenbak).
  • Drones zijn niet toegestaan.
  • Honden (of andere huisdieren) zijn op veel plekken in het park niet welkom. Kijk op deze pagina waar je wel met je hond mag wandelen in het park.

Overnachten

Wil je er echt een leuk uitje van maken? Blijf dan in de buurt van het park overnachten. Er zijn veel opties in de buurt van Zandvoort en Haarlem, maar je kunt natuurlijk ook lekker een paar dagen in Amsterdam blijven om bijvoorbeeld daar deze historische wandeling te maken. Hotels zoeken en prijzen vergelijken is het makkelijkst met Booking.com.

Wil je liever een eigen appartement of een huisje? Dan kun je ook kijken naar het aanbod op Airbnb. Heb je nog nooit iets geboekt voor Airbnb? Gebruik dan deze link voor een flinke korting op je eerste boeking.

Dit waren al mijn tips voor een bezoek aan nationaal park Zuid-Kennemerland. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat dan een berichtje achter onder dit artikel.

Nationale parken in Nederland

Wil je meer mooie nationale parken in Nederland ontdekken? Dit is een overzicht van alle nationale parken in Nederland. Ik schreef ook een uitgebreid artikel over Nationaal Park De Alde Feanen (Friesland).

Je kunt ook een van deze prachtige boeken bestellen:

Nationale Landschappen En Parken (ANWB)

De Nationale Parken Van Nederland (M. Roscam Abbing)

Wil je meer lezen over mooie plekken in Nederland?

Lees dan ook een van deze artikelen:

Dit artikel verscheen voor het eerst in mei 2020 en is sindsdien bijgewerkt.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties