Inca Trail

Met volle teugen genieten van de Inca Trail | Reisverslag Peru #9

Bijna een jaar heb ik hiernaar uitgekeken: de Inca Trail. Voor vertrek voel ik wel een beetje spanning, kan ik dit wel aan? In deze blog neem ik je mee op een van gaafste wandelingen die ik ooit heb gedaan.

Daar gaan we!

Ik doe natuurlijk geen oog dicht de nacht voor vertrek, ik ben zenuwachtiger dan ik dacht! Gezien mijn gezondheidsproblemen de laatste maanden blijft het in mijn hoofd spoken, kan ik het wel aan, zo’n meerdaagse trek? Ik douche nog even snel in mijn fijne hostel en kan hier gelukkig ook mijn backpack voor een paar dagen achter slot en grendel achterlaten.

Om vier uur wordt ik opgehaald (uiteraard weer midden in de nacht) en voordat ik het weet zitten we in een comfortabele bus (ik krijg zelfs een kleedje) naar Ollantaytambo. Een leuk plaatsje midden in de Heilige Vallei, waar ik helaas geen tijd heb om op ontdekkingstocht te gaan. Niet veel later komen we aan bij onze ontbijtplek, waar ik meteen kennismaak met de rest van de groep. De groep bestaat uit twee Amerikaanse stellen (Texas & Arizona), een stel uit Nieuw-Zeeland, een tante en haar nichtje uit Argentinië en een gezin uit Zweden. Ik ben de enige soloreiziger, dat had ik gek genoeg niet verwacht. Het is een leuke groep en iedereen kan meteen goed met elkaar opschieten. We maken een groepsfoto (er zullen er nog veel volgen) bij het startpunt van de trail en we gaan op pad!

Inca Trail start

De eerste dag op de Inca Trail

De eerste dag lopen we langs de rivier door een landschap vol cactussen. We hebben een goed tempo, niet te snel en niet te langzaam en pauzeren regelmatig even. Dit is prima vol te houden! Al snel zien we een eerste Inca ruïne, gaaf om die zomaar opeens te zien opdoemen.

Inca Trail - cactussen
Inca Trail - ruine

Niet veel later komen we aan bij de plek voor de lunch. De porters (de mensen die alle spullen dragen, per persoon 25 kilo!) hadden ons onderweg al ingehaald en hebben alles klaargezet. Wat een organisatie! We eten een driegangenmaaltijd (ceviche, soep en dan nog een enorm buffet) en komen daarna bij in het zonnetje met een kopje thee. Wat een luxe!

Daarna is het nog een kleine twee uur wandelen naar het eerste kamp. Ik kom bijna als eerste aan, had zo nog een paar uur door kunnen wandelen. Vind het echt zo mooi en het is goed te doen. Ik krijg een enorme tent toegewezen en het uitzicht is geweldig. De rest van de avond regent het heel hard, maar het boeit me niks. Wat een avontuur!

Inca Trail - tent

Dead woman’s Pass

De tweede dag van de Inca Trail wordt omschreven als de zwaarste, we moeten maar liefst twee passen over. De ‘wekker’ bestaat uit de gids en een paar porters die om 4.45u een kopje coca thee komen brengen, goedemorgen! Na een lekker ontbijt gaan we iets voor zes uur op pad. We kunnen dit! Meteen recht omhoog en er komt geen einde aan de trappen. Het enige dat je kunt doen is telkens een stap vooruit zetten, dus dat is het enige wat ik kan denken. Na twee uur omhooglopen hebben we een korte pauze, waar we onze eerste lama’s spotten.

Inca Trail - trappen dag 2
Inca Trail - lamas

Daarna is het nog twee uur omhoog lopen en het laatste stuk (in de zon) is inderdaad erg zwaar. Maar het lukt, na vier uur traplopen zijn we op 4215 meter en hebben we Dead woman’s Pass overleefd!

Inca Trail - dead womans pass zon
Inca Trail - top dead womans pass
Inca Trail - top dead womans pass groep

Het pad naar beneden geniet ik met volle teugen, wat is het hier mooi!
Inca Trail - naar beneden 2

Inca Trail - naar beneden

Voordat we het weten komen we aan bij de lunchplek, waar we even languit mogen genieten van het zonnetje.

En nog een keer omhoog

In no time is de lunch op en moeten we weer vertrekken. Er volgt namelijk nog een tweede pas. Overigens is onze organisatie een van de weinige die twee passen op deze dag doet, de meeste groepen blijven kamperen op de plek waar wij lunchen. Hoewel dit slechts 400 meter stijgen is (de eerste 900 meter), valt deze me veel zwaarder. Het lijkt wel alsof de traptreden veel hoger en ongelijker zijn en mijn benen zijn zo moe!

Inca Trail - weer omhoog
Inca Trail - uitzicht 2e pas

Gelukkig is het ‘slechts’ twee uur lopen naar de top en de weg naar beneden is wederom prachtig. Aan het eind komen we nog langs een indrukwekkende Inca ruïne en zien we steeds meer wolken. Het is een indrukwekkend gezicht.

Inca Trail - 2e pas daling
Inca Trail - ruine 2

Het laatste stuk naar de camping wandelen we door een woud van bamboe, de jungle is in zicht. Na bijna 12 uur wandelen ben ik echt zo blij als ik rond half zes bij mijn tent ben! Iedereen is ook uitgelaten tijdens happy hour (thee met popcorn) en het diner. We hebben de eerste twee dagen van de Inca Trail overleefd!

Inca Trail - bamboewoud
Inca Trail - camping in de wolken

Dag drie en vier zijn een stuk relaxter, maar daarover meer in het volgende reisverslag.

Lees nu mijn volgende reisverslag: Machu Picchu: het einde van de Inca Trail | Reisverslag Peru #10

Wil je alle reisverslagen van mijn toffe reis in Peru lezen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over wandelen in Peru?

Lees dan ook deze artikelen:
Wandelen in Pisac – Heilige Vallei in Peru
Hoe & wat: de Inca Trail
Wandeling naar Laguna Wilcacocha (Huaraz, Peru)

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties