Reisroute in Peru

Mijn reisroute in Peru en Bolivia

Nog maar een paar weken en dan vertrek ik voor het eerst naar Zuid-Amerika! Ik begin en eindig in Lima, maar welke plekken ik precies ga bezoeken bekijk ik ter plekke. Natuurlijk heb ik al wel een globale route bedacht, dus in deze blog deel ik mijn reisroute in Peru en Bolivia.

Lima -> Paracas

Reisroute in Peru - BallestasFoto: Loïc Mermilliod | Unsplash

Als ik ’s avonds aankom in Lima, blijf ik daar een nachtje slapen om de volgende dag door te reizen naar het dorpje Paracas. Hier liggen de Islas Ballestas, een eilandengroep die ook wel mini-Galapagos wordt genoemd. Hier kun je een boottocht maken rond de eilanden en onwijs veel zeeleeuwen en vogels spotten. Lijkt me erg tof!

Huacachina

Reisroute in Peru - HuacachinaFoto: MastaBaba | Foter.com

Ook over het dorpje Huacachina ben ik erg enthousiast. Dit is een oase midden in de woestijn (net als in de film). Dat moet je toch eens gezien hebben? Ook kun je hier gaan sandboarden, een soort van surfen over de zandduinen.

Twijfelgeval: Nazca

Reisroute in Peru - NascaFoto: Padmanaba01 | Foter.com

Nazca staat bekend om de Nazcalijnen, enorme tekeningen in de woestijn. Nu kun je die het beste bekijken door in een heel klein rammelend vliegtuigje te stappen, en laat dat nou net iets zijn waar ik helemaal geen zin in heb. Verder is hier niet veel te beleven, dus wellicht dat ik deze highlight ga skippen.

Arequipa & de Colca Canyon

Reisroute in Peru - Colca CanyonFoto: Nad Hemnani | Unsplash

Arequipa is na Lima de grootste stad van Peru en schijnt ook een van de mooiste te zijn. Het ligt midden tussen de vulkanen, dus dat moet wel mooie plaatjes opleveren! Ook is het makkelijk om vanuit hier de Colca Canyon te bezoeken, die maar liefst twee keer zo diep is als de Grand Canyon (en dat is al een groot gat). Ook kun je hier de zeldzame Andescondor spotten.

San Pedro de Atacama, Chili!

Reisroute in Peru - San Pedro
Photo by Pablo García Saldaña on Unsplash

Ja, je leest het goed: ik wil ook nog eens naar Chili! Het is een flinke rit van Arequipa naar San Pedro de Atacama, maar het lijkt me hier echt geweldig mooi. Dit plaatsje ligt in de Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld. Je kunt hier dan ook landschappen zien die je nergens anders tegen zal komen.

Salar de Uyuni, Bolivia

Reisroute in Peru - UyuniFoto Loïc Mermilliod | Unsplash

Vanuit San Pedro de Atacama wil ik een meerdaagse tour doen naar het derde land in mijn reis: Bolivia. Hoewel je makkelijk drie weken kunt rondreizen in Bolivia, wil ik toch heel graag de enorme zoutvlakte Salar de Uyuni zien. Deze staat al jaren hoog op mijn bucket list, dus nu ik toch ‘in de buurt’ ben, kan ik er net zo goed naar toe gaan.

La Paz

Reisroute in Peru - La PazFoto: cliff.hellis | Foter.com

Vanuit Uyuni wil ik doorreizen naar La Paz, de administratieve hoofdstad van Bolivia (de officiële hoofdstad is Sucre). Hier kan ik meteen even wennen aan de hoogte: La Paz ligt namelijk op een hoogte van 3600 meter. Ik weet nog niet of ik hier een paar dagen wil blijven of meteen doorreis in de richting van Peru, maar dat bekijk ik ter plekke.

Titicacameer: Copacabana of Puno?

TiticacaFoto Shawn Harquail | Foter.com

Weer een twijfelgeval: ga ik het Titicacameer bezoeken of niet? Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogstgelegen (3800 meter) bevaarbare meer ter wereld. Ik heb hier wisselende verhalen over gelezen. In Copacabana (aan de Boliviaanse kant) zou weinig te beleven zijn en Puno (aan de Peruaanse kant) schijnt megatoeristisch te zijn. Dus ik ga ter plekke even kijken waar ik een stop maak.

Cuzco

CuzcoFoto: Joe Green | Unsplash

En dan is het eindelijk tijd voor Cuzco! Dit lijkt me echt de mooiste stad die ik ga zien tijdens mijn reis. Cuzco is de stad van de Inca’s, dus het barst hier van de overblijfselen en ruïnes uit die tijd. Er is zoveel te doen dat je hier makkelijk meerdere weken kunt verblijven, maar dat ga ik uiteraard niet helemaal redden. Ik wil proberen minimaal 1 week in Cuzco te besteden, maar dat hangt natuurlijk allemaal af van de rest van mijn reis.

Hoogtepunt: de Inca Trail

Machu PicchuFoto: Amanda Kerr | Unsplash

Het absolute hoogtepunt van mijn reisroute in Peru: ik ga de Inca Trail lopen! In vier dagen wandel ik 42 kilometer over de oude Incapaden om uit te komen bij Machu Picchu. Ik heb deze tocht al in oktober moeten boeken, want er is maar een beperkt aantal permits per dag (en het grootste deel is voor tourguides, dragers, koks etc). Na een lange zoektocht (er zijn nogal veel aanbieders) heb ik gekozen voor deze tour via Alpaca Expeditions. Het is zeker niet goedkoop, maar zij boden het meest complete pakket (ik hoef zelf niet met alles te sjouwen) en ze hebben supergoede recensies. Ik ben heel erg benieuwd, hoop (en verwacht het ook wel een beetje) dat dit een geweldige ervaring gaat zijn.

Lima

Na de zware wandeling naar Machu Picchu heb ik nog een dag om bij te komen in Cusco, waarna ik terugvlieg naar Lima. In Lima heb ik nog een volle dag om de stad te gaan ontdekken, dus ik wil zeker even een kijkje nemen in het oude stadscentrum.

Dit is het plan voor mijn reisroute in Peru en Bolivia (en een klein stukje Chili). Het is een ambitieus plan, maar ik denk dat het wel haalbaar is. Heb jij deze reis al eens gemaakt en heb je nog tips & tricks voor me? Laat het weten door een berichtje achter te laten onder dit artikel.

En wat is het geworden?

De uiteindelijke reisroute in Peru is iets anders geworden dan ik oorspronkelijk in de planning had staan. Nieuwsgierig? Lees hier alle reisverslagen van mijn reis in Peru.
Of lees een van deze artikelen:
De perfecte route voor een maand in Peru
Wat kost een reis in Peru?
De leukste hostels in Peru

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties