Reisroute Peru Bolivia_ dit wil ik gaan doen

Reisroute Peru Bolivia: dit wil ik gaan doen

Binnenkort vertrek ik voor het eerst naar Zuid-Amerika! Hoe ziet mijn reisroute Peru Bolivia er uit? Dat lees je in deze blog.

Over mijn reis naar Peru en Bolivia

Dit jaar vertrek ik voor het eerst naar Zuid-Amerika! Het enige dat ik tot nu toe heb geboekt is een retourticket naar Lima, de hoofdstad van Peru. Ik heb ongeveer een maand de tijd en welke plekken ik precies ga bezoeken bekijk ik ter plekke. Natuurlijk heb ik al wel een globale route bedacht en het liefst wil ik Peru combineren met Bolivia. In deze blog neem ik je mee en vertel ik je over mijn reisroute Peru Bolivia.

Reisroute Peru Bolivia: dit wil ik gaan doen

Ik start en eindig in Lima, Peru. Maar welke plekken wil ik nog meer bezoeken? Dit is de reisroute Peru Bolivia die ik op dit moment in mijn hoofd heb.

Lima -> Paracas

Als ik ‘s avonds aankom in Lima, blijf ik daar een nachtje slapen om de volgende dag door te reizen naar het dorpje Paracas. Hier liggen de Islas Ballestas, een eilandengroep die ook wel mini-Galapagos wordt genoemd. Hier kun je een boottocht maken rond de eilanden en onwijs veel zeeleeuwen en vogels spotten. Lijkt me erg tof!

Islas Ballestas Paracas

Huacachina

Ook over het dorpje Huacachina ben ik erg enthousiast. Dit is een oase midden in de woestijn (net als in de film). Dat moet je toch eens gezien hebben? Ook kun je hier gaan sandboarden, een soort van surfen over de zandduinen.

Huacachina

Twijfelgeval: Nazca

Nazca staat bekend om de Nazcalijnen, enorme tekeningen in de woestijn. Nu kun je die het beste bekijken door in een heel klein rammelend vliegtuigje te stappen, en laat dat nou net iets zijn waar ik helemaal geen zin in heb. Verder is hier niet veel te beleven, dus wellicht dat ik deze highlight ga skippen.

Arequipa & de Colca Canyon

Arequipa is na Lima de grootste stad van Peru en schijnt ook een van de mooiste te zijn. Het ligt midden tussen de vulkanen, dus dat moet wel mooie plaatjes opleveren! Ook is het makkelijk om vanuit hier de Colca Canyon te bezoeken, die maar liefst twee keer zo diep is als de Grand Canyon (en dat is al een groot gat). Ook kun je hier de zeldzame Andescondor spotten.

Arequipa Peru

San Pedro de Atacama, Chili!

Ja, je leest het goed: ik wil ook nog eens naar Chili! Het is een flinke rit van Arequipa naar San Pedro de Atacama, maar het lijkt me hier echt geweldig mooi. Dit plaatsje ligt in de Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld. Je kunt hier dan ook landschappen zien die je nergens anders tegen zal komen.

Salar de Uyuni, Bolivia

Vanuit San Pedro de Atacama wil ik een meerdaagse tour doen naar het derde land in mijn reis: Bolivia. Hoewel je makkelijk drie weken kunt rondreizen in Bolivia, wil ik toch heel graag de enorme zoutvlakte Salar de Uyuni zien. Deze staat al jaren hoog op mijn bucket list, dus nu ik toch ‘in de buurt’ ben, kan ik er net zo goed naar toe gaan.

La Paz

Vanuit Uyuni wil ik doorreizen naar La Paz, de administratieve hoofdstad van Bolivia (de officiële hoofdstad is Sucre). Hier kan ik meteen even wennen aan de hoogte: La Paz ligt namelijk op een hoogte van 3600 meter. Ik weet nog niet of ik hier een paar dagen wil blijven of meteen doorreis in de richting van Peru, maar dat bekijk ik ter plekke.

Titicacameer: Copacabana of Puno?

Weer een twijfelgeval: ga ik het Titicacameer bezoeken of niet? Het Titicacameer is het grootste meer van Zuid-Amerika en het hoogstgelegen (3800 meter) bevaarbare meer ter wereld. Ik heb hier wisselende verhalen over gelezen. In Copacabana (aan de Boliviaanse kant) zou weinig te beleven zijn en Puno (aan de Peruaanse kant) schijnt megatoeristisch te zijn. Dus ik ga ter plekke even kijken waar ik een stop maak.

Puno Titicaca

Cuzco

En dan is het eindelijk tijd voor Cuzco! Dit lijkt me echt de mooiste stad die ik ga zien tijdens mijn reis. Cuzco is de stad van de Inca’s, dus het barst hier van de overblijfselen en ruïnes uit die tijd. Er is zoveel te doen dat je hier makkelijk meerdere weken kunt verblijven, maar dat ga ik uiteraard niet helemaal redden. Ik wil proberen minimaal 1 week in Cuzco te besteden, maar dat hangt natuurlijk allemaal af van de rest van mijn reis.

Cuzco Peru

Hoogtepunt: de Inca Trail

Het absolute hoogtepunt van mijn reisroute in Peru: ik ga de Inca Trail lopen! Dit is, naast het vliegticket naar Lima, het enige dat ik heb vastgelegd. In vier dagen wandel ik 42 kilometer over de oude Incapaden om uit te komen bij Machu Picchu.

Ik heb deze tocht al in oktober moeten boeken, want er is maar een beperkt aantal permits per dag (en het grootste deel is voor tourguides, dragers, koks etc). Na een lange zoektocht (er zijn nogal veel aanbieders) heb ik gekozen voor deze tour via Alpaca Expeditions. Het is zeker niet goedkoop, maar zij boden het meest complete pakket (ik hoef zelf niet met alles te sjouwen) en ze hebben supergoede recensies. Ik ben heel erg benieuwd, hoop (en verwacht het ook wel een beetje) dat dit een geweldige ervaring gaat zijn.

Inca Trail - Machu Picchu

Lima

Na de zware wandeling naar Machu Picchu heb ik nog een dag om bij te komen in Cusco, waarna ik terugvlieg naar Lima. In Lima heb ik nog een volle dag om de stad te gaan ontdekken, dus ik wil zeker even een kijkje nemen in het oude stadscentrum.

Lima Peru

Dit is het plan voor mijn reisroute in Peru en Bolivia (en een klein stukje Chili). Het is een ambitieus plan, maar ik denk dat het wel haalbaar is.

En wat is het geworden?

Inmiddels ben ik terug van een onvergetelijke reis. De uiteindelijke reisroute in Peru is anders geworden dan ik oorspronkelijk had bedacht. Ik ben niet meer in Bolivia (of Chili) geweest en dat was eigenlijk maar goed ook. In Peru alleen is zoveel te zien! Daarnaast had ik ook wat pech onderweg… Nieuwsgierig? Lees hier alle reisverslagen van mijn reis in Peru.

Zelf een reis naar Peru & Bolivia regelen

Lijkt het jou ook gaaf om een reis te maken naar Peru en Bolivia? Boek dan nu je trip! Deze websites heb ik zelf gebruikt voor het boeken van mijn reis.

✈️ Vliegtickets – Zelf heb ik gekozen voor een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Lima met KLM. Deze is makkelijk te boeken via de website van KLM (en handig als je Flying Blue Miles spaart). Het kan soms iets goedkoper zijn om een overstap te hebben in Parijs, dan vlieg je met Air France.

🛏️ Overnachtingen – Ik wisselde hostels af met hotels. Meestal boekte ik een paar dagen vooraf via Booking.com of Hostelworld. Als je de reviews goed leest weet je wat je ongeveer kunt verwachten.

🚍 Bustickets – Binnen Peru reisde ik met de bus. Deze zijn erg comfortabel en een ticket voor eerste klas is niet veel duurder dan tweede klas (en die stoelen zitten nog lekkerder). Bij lange afstanden is een maaltijd vaak inbegrepen. Bustickets zijn makkelijk te boeken via Busbud.

🎡 Tours en activiteiten – Er zijn ontzettend veel leuke tours en activiteiten in Peru. Deze zijn erg betaalbaar en vrijwel overal ter plekke te boeken. Wil je echter weten of de tour goede reviews heeft, dan is het handig om ze via Get Your Guide te boeken.

Lees meer over Peru en Boliva

Om mijn reisroute Peru Bolivia te maken heb ik veel reisgidsen geraadpleegd. Deze kan ik je aanraden:

ANWB wereldreisgids – Peru

Lonely Planet Bolivia

Na afloop van mijn reis heb ik veel geschreven over mijn rondreis in Peru. Lees ook:

En schrijf je in voor de nieuwsbrief voor meer reistips, reisinspiratie en leuke reisverhalen.

Dit artikel verscheen in mei 2018. Laatste update: juni 2023.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties