15 mooie plekken in Groningen

15 mooie plekken in Groningen

Er gaat niets boven Groningen! In deze rustige noordelijke provincie is meer te zien dan je denkt. Dit zijn 15 mooie plekken in Groningen.

Over Groningen

Groningen is de meest noordelijke provincie van Nederland en heeft bijna 600.000 inwoners, waarvan ruim een derde in de stad Groningen woont. In Groningen spreken ze verschillende talen, zo is zowel Nederlands als Nedersaksisch (een mengeling van Duits en Nederlands) een officiële taal in de provincie. Daarnaast wordt er in sommige delen (vooral in het zuidwesten) ook Fries gesproken.

Lang geleden had het landschap van de provincie veel weg van de huidige Waddenzee. Bij vloed overstroomde alles en daarom woonden de mensen ook op wierden (kunstmatige heuvels), waarvan je nog veel in het landschap terug kunt zien. De huidige provincie ontstond in 1594, dus bestaat nu ruim 400 jaar.

15 mooie plekken in Groningen

Als je van rust en ruimte houdt, dan is een vakantie in Groningen een ontzettend goed idee. Wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Groningen? 15 tips.

Groningen (stad)

Uitzicht op de Martinitoren vanaf het Forum

Natuurlijk kan de stad Groningen niet ontbreken in deze lijst met mooie plekken in Groningen. Persoonlijk vind ik dit zelfs een van de leukste steden in Nederland (al ben ik misschien wat bevooroordeeld, want ik heb er ruim vier jaar gewoond).

Groningen is een echte studentenstad en het barst daarom ook van de leuke cafés. Daarnaast zijn er ook veel mooie bezienswaardigheden in Groningen, zoals bijvoorbeeld het Groninger Museum, de Martinitoren, het Forum en de vele hofjes.

Bourtange

https://youtu.be/IQvJRCRMYqg

Bourtange is een vesting, dat nu vooral een museum is. Het is ontzettend indrukwekkend om te zien en je waant je eeuwen terug in de tijd. Het bestaat al sinds 1580 en is destijds gebouwd om de bevoorrading tussen Bourtange en Duitsland in de gaten te houden. De vesting is sindsdien continu verbeterd, tot het in de jaren zestig in verval raakte. Het is daarna helemaal opnieuw opgebouwd aan de hand van de tekeningen uit 1742. Nu is Bourtange een van de grootste toeristische trekpleisters in Groningen.

Pieterburen

Petruskerk in Pieterburen

Pieterburen is een klein dorpje in het noorden van Groningen met ontzettend veel leuke bezienswaardigheden. Het is vooral bekend vanwege het Zeehondencentrum, een opvangcentrum voor zeehonden. Daarnaast is Pieterburen ook de plaats waar de bekendste langeafstandswandeling van Nederland start: het Pieterpad.

Andere mooie dingen om te zien zijn Domies Toen (een botanische heemtuin) en de gotische Petruskerk (vergeet niet om binnen een kijkje te nemen). Ook is Pieterpad een goede plek om een wadloopexcursie te doen.

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een van de 21 nationale parken in Nederland. Het ligt deels in Groningen en deels in Friesland. Door de vele overstromingen werd in 1969 de Lauwerszee afsloten met een dijk en dit heet nu het Lauwersmeer. Er ontstond een nieuw natuurgebied vol vogels en in 2003 werd dit Nationaal Park Lauwersmeer.

Je kunt hier mooie wandelingen maken (ik liep er doorheen tijdens mijn eerste etappe van het Friese Woudenpad), maar op zonnige dagen ook zwemmen. Nationaal Park Lauwersmeer is een officieel Dark Sky Park en een van de donkerste plekken in Nederland. Hierdoor kun je de sterrenhemel goed zien en met een beetje geluk zie je zelfs de melkweg!

Menkemaborg (Uithuizen)

https://youtu.be/0QzikBusUp8

Wist je dat er in Groningen veel borgen (stenen landhuizen) te zien zijn? Er stonden er vroeger zo’n 200 en er zijn er nog 16 over. Een aantal kun je bezoeken, waaronder de Menkemaborg in het dorpje Uithuizen. Deze borg ontstond in de veertiende eeuw en is goed bewaard gebleven.

Het is nu een museum en het geeft een goed beeld van het leven van de Groninger jonkers in de zeventiende en de achttiende eeuw. Ook kun je in de mooie achttiende-eeuwse Hollandse tuin een doolhof zien, een van de weinige in Nederland.

Kiekkaaste (Nieuwe Statenzijl)

Kiekkaaste - via Unsplash

Foto: tim tdd | Unsplash

Helemaal in het oosten, tegen de grens van Duitsland, ligt het gehucht Nieuwe Statenzijl. Het telt slechts zes huizen en twee toeristische attracties: het sluizencomplex en de Kiekkaaste. Die laatste is een ontzettend fotogenieke vogelkijkhut en trekt steeds meer bezoekers. Het is dan ook een plaatje om te zien en een van de meest stille plekjes in Groningen.

Niehove

Niehove - Groningen

Niehove ligt in het Westerkwartier en is een van de bekendste wierdedorpen van Nederland. Het werd in 2019 door Elsevier weekblad verkozen tot “mooiste dorp van Nederland”. Het gehele dorp is een beschermd dorpsgezicht en ligt op een wierde. In het midden staat een kerkje uit de dertiende eeuw. Tip: in het dorp zit restaurant De Eisseshof, waar je ontzettend lekker Indonesisch kunt eten.

Rottum

Alle bewoonde Waddeneilanden horen bij Noord-Holland en Friesland, maar Groningen heeft ook een paar Waddeneilanden, maar deze zijn onbewoond. Het zijn er drie: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin en samen worden ze Rottum genoemd. Het is een prachtig natuurgebied en de thuisbasis voor vogels en zeehonden. Je kunt het eiland Rottumeroog bezoeken tijdens begeleide excursies van Staatsbosbeheer.

Zoutkamp

Zoutkamp via Pixabay

Foto: Aline Dassel | Pixabay

Zoutkamp is een van de meest schilderachtige dorpjes in het westen van de provincie Groningen. Het ligt niet ver van Nationaal Park Lauwersmeer en is bekend vanwege de visserij. Je vindt hier Visserijmuseum, de kleurrijke vissershuisjes, de Hunsingosluis en je kunt hier ontzettend lekker vis eten.

Ezinge

Wierde in Ezinge

Ezinge is net als Niehove een wierdedorp en ook dit is een plaatje om te zien. Al van ver zie je de kerk met de vrijstaande toren op de wierde staan. In het dorp vind je ook Museum Wierdenland, waar je meer kunt leren over het wierdenlandschap. Iets ten noorden van Niehove ligt een van de Groninger borgen: de Allersmaborg.

Landgoed Nienoord

Landgoed Nienoord

Landgoed Nienoord ligt vlakbij Leek in het zuiden van de provincie Groningen. Hier kun je de voormalige borg Nienoord en het Nationaal Rijtuigmuseum bezoeken. Het is ook een leuke plek om met kinderen naartoe te gaan, want er is een zwemkasteel en familiepark Nienoord is hier gevestigd. Dit is een grote speeltuin waar ook modelspoorbouw te zien is.

Winsum

Winsum Groningen

Het dorp Winsum is in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot “mooiste dorp van Nederland”. Het heeft een gezellig centrum, historische gebouwen, twee molens en het Winsumerdiep met het haventje zijn een lust voor het oog. Ook leuk om te weten: Winsum is het eindpunt van de eerste etappe van het Pieterpad.

‘t Roegwold

‘t Roegwold is een plek waar oude natuur en nieuwe natuur bij elkaar komen. De landbouwgronden tussen de al bestaande natuurgebieden worden hier opnieuw ingericht, zodat er nieuwe natuur kan ontstaan. Opvallend is het twee kilometer lange knuppelpad, dat dwars door het moeras loopt. Dit is een van de mooiste plekken om te gaan wandelen in Groningen!

Appingedam

Foto’s: Helga Wildeman

Appingedam is een stad in het noordoosten van Groningen en bekend vanwege de hangende keukens. Het Damsterdiep loopt dwars door het stadje en daarboven zijn drie hangende keukens te zien: het lijkt wel of de keukens uit de huizen komen zetten. Daarnaast zijn er diverse middeleeuwse gebouwen te zien in Appingedam, waaronder de Nicolaïkerk.

Fransum

Het kerkje van Fransum

Fransum is echt een “hidden gem”, want dit plekje kennen maar weinig mensen. Fransum is een piepklein dorpje, met een huis, een boerderij en een kerk uit de dertiende eeuw op een wierde. Vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht op het Groninger landschap. De weg hiernaartoe is onverhard en er zijn veel fiets- en wandelknooppunten in de omgeving. Naast de kerk is een rustpunt waar je koffie en thee kunt pakken en ook liggen er verrekijkers zodat je op zoek kunt gaan naar vogels.

Bijzonder overnachten in Groningen

Natuurhuisje in Overschild
Natuurhuisje in Overschild | bron: natuurhuisje.nl

In dit artikel staat bij iedere locatie een overnachtingstip. Wil je echter liever in een hele speciale accommodatie slapen tijdens een vakantie in Groningen? Dan zijn dit een paar leuke tips voor een bijzondere overnachting in de provincie Groningen:

  • Natuurhuisje in Overschild: duurzaam huisje met een geweldig mooi uitzicht op het Groninger Landschap. Centraal gelegen in de provincie (vlakbij ‘t Roegwold en Appingedam), dus geweldig als uitvalsbasis.
  • Natuurhuisje in Zijldijk: slapen in een een sfeervol voormalig kerkje in het dorpje Zijldijk. Je hebt een fantastisch uitzicht op het landschap vanuit de keuken en er is tuin waar je groente, kruiden en bessen kunt plukken.
  • Natuurhuisje in Niebert: pipowagen in het mooie Westerkwartier. Weg van de massa, het ligt middenin de weilanden. Er zijn veel fietsknooppunten in de buurt en je fietst vanaf hier zo naar de stad Groningen.

Meer unieke locaties om te slapen vind je op de website Natuurhuisje.nl.

Lekker eten & drinken in Groningen

  • Herberg Onder de Linden | Aduard: restaurant met een Michelinster, leuk om te bezoeken tijdens een wandeling in het Westerwartier.
  • Restaurant De Molenaar | Onderdendam: verrassingsmenu met dagverse ingrediënten. Extra leuk: je eet in de molen!
  • Steakhouse André Dokter | Briltil: de plek voor vleesliefhebbers.
  • Mr. Smiths Loft | Groningen: street food en cocktails.
  • ‘La Belle Epoque’ op Landgoed Ekenstein | Appingedam: Franse keuken.

Meer lezen

Ben je geïnspireerd en wil je meer lezen over Groningen? Dit zijn een paar mooie boeken over Groningen:

111 plekken in Groningen die je gezien moet hebben

Inburgeringscursus Groningen 2.0

Wil je mee mooie plekken ontdekken tijdens een vakantie in Nederland? Lees een van deze artikelen voor nog meer leuke tips:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 reacties