15 mooie plekken in Groningen

17 mooie plekken in Groningen (provincie)

Er gaat niets boven Groningen! In deze rustige noordelijke provincie is meer te zien en te doen dan je denkt. Dit zijn 17 mooie plekken in Groningen.

Over Groningen

Groningen is de meest noordelijke provincie van Nederland en heeft bijna 600.000 inwoners, waarvan ruim een derde in de stad Groningen woont. In Groningen spreken ze verschillende talen, zo is zowel Nederlands als Nedersaksisch (een mengeling van Duits en Nederlands) een officiële taal in de provincie. Daarnaast wordt er in sommige delen (vooral in het zuidwesten) ook Fries gesproken.

Lang geleden had het landschap van de provincie veel weg van de huidige Waddenzee. Bij vloed overstroomde alles en daarom woonden de mensen ook op wierden (kunstmatige heuvels), waarvan je nog veel in het landschap terug kunt zien. De huidige provincie ontstond in 1594, dus bestaat nu ruim 400 jaar.

17 mooie plekken in Groningen

Als je van rust en ruimte houdt, dan is een vakantie in Groningen een ontzettend goed idee. Wat te doen in Groningen provincie? En wat zijn de leukste bezienswaardigheden in Groningen? Dit zijn 17 tips.

Groningen (stad)

Natuurlijk kan de stad Groningen niet ontbreken in deze lijst met mooie plekken in Groningen. Persoonlijk vind ik dit zelfs een van de leukste steden in Nederland (al ben ik misschien wat bevooroordeeld, want ik heb er ruim vier jaar gewoond).

Groningen is een echte studentenstad en het barst daarom ook van de leuke cafés. Daarnaast zijn er ook veel mooie bezienswaardigheden in Groningen, zoals bijvoorbeeld het Groninger Museum, de Martinitoren, het Forum en de vele hofjes.

Uitzicht op de Martinitoren vanaf het Forum

Bourtange

Bourtange is een van de hoogtepunten in Groningen. Het is een oude vesting, en nu vooral een museum. Het is ontzettend indrukwekkend om te zien en je waant je eeuwen terug in de tijd. Het bestaat al sinds 1580 en is destijds gebouwd om de bevoorrading tussen Bourtange en Duitsland in de gaten te houden.

De vesting is sindsdien continu verbeterd, tot het in de jaren zestig in verval raakte. Het is daarna helemaal opnieuw opgebouwd aan de hand van de tekeningen uit 1742. Nu is Bourtange een van de grootste toeristische trekpleisters in Groningen.

Pieterburen

Pieterburen is een klein dorpje in het noorden van Groningen met ontzettend veel leuke bezienswaardigheden. Het is vooral bekend vanwege het Zeehondencentrum, een opvangcentrum voor zeehonden. Daarnaast is Pieterburen ook de plaats waar de bekendste langeafstandswandeling van Nederland start: het Pieterpad.

Andere mooie dingen om te zien zijn Domies Toen (een botanische heemtuin) en de gotische Petruskerk (vergeet niet om binnen een kijkje te nemen). Ook is Pieterpad een goede plek om een wadloopexcursie te doen.

Petruskerk in Pieterburen

Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een van de 21 nationale parken in Nederland. Het ligt deels in Groningen en deels in Friesland. Door de vele overstromingen werd in 1969 de Lauwerszee afsloten met een dijk en dit heet nu het Lauwersmeer. Er ontstond een nieuw natuurgebied vol vogels en in 2003 werd dit Nationaal Park Lauwersmeer.

Je kunt hier mooie wandelingen maken (ik liep er doorheen tijdens mijn eerste etappe van het Friese Woudenpad), maar op zonnige dagen ook zwemmen. Nationaal Park Lauwersmeer is een officieel Dark Sky Park en een van de donkerste plekken in Nederland. Hierdoor kun je de sterrenhemel goed zien en met een beetje geluk zie je zelfs de melkweg!

Nationaal Park Lauwersmeer

Menkemaborg (Uithuizen)

Wist je dat er in Groningen veel borgen (stenen landhuizen) te zien zijn? Er stonden er vroeger zo’n 200 en er zijn er nog 16 over. Een aantal kun je bezoeken, waaronder de Menkemaborg in het dorpje Uithuizen. Deze borg ontstond in de veertiende eeuw en is goed bewaard gebleven.

Het is nu een museum en het geeft een goed beeld van het leven van de Groninger jonkers in de zeventiende en de achttiende eeuw. Ook kun je in de mooie achttiende-eeuwse Hollandse tuin een doolhof zien, een van de weinige in Nederland.

Kiekkaaste (Nieuwe Statenzijl)

Helemaal in het oosten, tegen de grens van Duitsland, ligt het gehucht Nieuwe Statenzijl. Het telt slechts zes huizen en twee toeristische attracties: het sluizencomplex en de Kiekkaaste. Die laatste is een ontzettend fotogenieke vogelkijkhut en trekt steeds meer bezoekers. Het is dan ook een plaatje om te zien en een van de meest stille plekjes in Groningen.

Kiekkaaste - via Unsplash

Foto: tim tdd | Unsplash

Niehove

Niehove ligt in de gemeente Westerkwartier en is een van de bekendste wierdedorpen van Nederland. Het werd in 2019 door Elsevier weekblad verkozen tot “mooiste dorp van Nederland”. Het gehele dorp is een beschermd dorpsgezicht en ligt op een wierde. In het midden staat een kerkje uit de dertiende eeuw.

Tip: in het dorp zit restaurant De Eisseshof, waar je ontzettend lekker Indonesisch kunt eten.

Niehove - Groningen

Landgoed Fraeylemaborg

Ook in het dorpje Slochteren ligt een prachtige borg, dit is de Fraeylemaborg. Deze borg is echt een plaatje om te zien. Het heeft een slotgracht en een mooie toren in het midden. De borg stamt uit de dertiende eeuw en het landgoed met bos uit de negentiende eeuw. Je kunt de borg bezoeken en er zijn diverse tentoonstellingen te zien.

Wist je dat er over het landgoed diverse (enge) verhalen de ronde doen? Zo is werd er lang geleden iets gestolen in het kasteel, een onschuldige jongen werd ophangen. Later bleek dat een kamermeisje het had gedaan. Het schijnt dat je de jongen af en toe nog steeds hoort als je in het bos loopt.

Rottum

Alle bewoonde Waddeneilanden horen bij Noord-Holland en Friesland, maar Groningen heeft ook een paar Waddeneilanden, maar deze zijn onbewoond. Het zijn er drie: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin en samen worden ze Rottum genoemd. Het is een prachtig natuurgebied en de thuisbasis voor vogels en zeehonden. Je kunt het eiland Rottumeroog bezoeken met een begeleide expeditie van Staatsbosbeheer.

Zoutkamp

Zoutkamp is een van de meest schilderachtige dorpjes in het westen van de provincie Groningen. Het ligt niet ver van Nationaal Park Lauwersmeer en is bekend vanwege de visserij. Je vindt hier Visserijmuseum, de kleurrijke vissershuisjes, de Hunsingosluis en je kunt hier ontzettend lekker vis eten.

Ezinge

Ezinge is net als Niehove een wierdedorp en ook dit is een plaatje om te zien. Al van ver zie je de kerk met de vrijstaande toren op de wierde staan. In het dorp vind je ook Museum Wierdenland, waar je meer kunt leren over het wierdenlandschap. Iets ten noorden van Ezinge ligt een van de Groninger borgen: de Allersmaborg.

Wierde in Ezinge

Hortus botanicus Haren

In Haren, net naast de stad Groningen, vind je een van de leukste plekken in de provincie Groningen: de Hortus botanicus. Het bestaat uit vijftien hectare tuinen en is een van de oudste botanische tuinen in Nederland. Het werd namelijk al opgericht in 1626. Destijds nog in de stad Groningen, maar de collectie verhuisde in 1967 naar Haren.

Wat kun je zoal zien in de Hortus botanicus Haren? Er is o.a. een bijzondere Keltische tuin, een watertuin en een vlinder- en bijenweide. De Hortus botanicus is ook leuk voor kinderen, ze kunnen hier o.a. een speurtocht doen.

Landgoed Nienoord

Landgoed Nienoord ligt vlakbij Leek in het zuiden van de provincie Groningen. Hier kun je de voormalige borg Nienoord en het Nationaal Rijtuigmuseum bezoeken. Het is ook een leuke plek in Groningen om met kinderen naartoe te gaan, want er is een zwemkasteel en familiepark Nienoord is hier gevestigd. Dit is een grote speeltuin waar ook modelspoorbouw te zien is. In de omgeving van Nienoord kun je mooie wandelingen maken.

Landgoed Nienoord

Winsum

Het dorp Winsum is in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot “mooiste dorp van Nederland”. Het heeft een gezellig centrum, historische gebouwen, twee molens en het Winsumerdiep met het haventje zijn een lust voor het oog. Ook leuk om te weten: Winsum is het eindpunt van de eerste etappe van het Pieterpad.

Winsum Groningen

’t Roegwold

’t Roegwold is een plek waar oude natuur en nieuwe natuur bij elkaar komen. De landbouwgronden tussen de al bestaande natuurgebieden worden hier opnieuw ingericht, zodat er nieuwe natuur kan ontstaan. Het leukste om te doen is wandelen over het vlonderpad in ’t Roegwold. Dit is ongeveer twee kilometer lang en loopt dwars door het moeras. Dit is een van de mooiste plekken om te gaan wandelen in Groningen!

Het geweldige Roots Natuurpad gaat ook door ’t Roegwold en is een mooie manier om meer van de provincie te ontdekken!

Wandelen over het knuppelpad in t Roegwold - Groningen

Appingedam

Appingedam is een stad in het noordoosten van Groningen en bekend vanwege de hangende keukens. Het Damsterdiep loopt dwars door het stadje en daarboven zijn drie hangende keukens te zien: het lijkt wel of de keukens uit de huizen komen zetten. Daarnaast zijn er diverse middeleeuwse gebouwen te zien in Appingedam, waaronder de Nicolaïkerk.

Foto’s: Helga Wildeman

Fransum

Fransum is echt een “hidden gem”, want dit plekje kennen maar weinig mensen. Fransum is een piepklein dorpje, met een huis, een boerderij en een kerk uit de dertiende eeuw op een wierde. Vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht op het Groninger landschap. De weg hiernaartoe is onverhard en er zijn veel fiets- en wandelknooppunten in de omgeving. Naast de kerk is een rustpunt waar je koffie en thee kunt pakken en ook liggen er verrekijkers zodat je op zoek kunt gaan naar vogels.

Het kerkje van Fransum

Bijzonder overnachten in Groningen

In dit artikel staat bij iedere locatie een overnachtingstip. Wil je echter liever in een hele speciale accommodatie slapen tijdens een vakantie in Groningen? Dan zijn dit een paar leuke tips voor een bijzondere overnachting in de provincie Groningen:

  • Natuurhuisje in Overschild: duurzaam huisje met een geweldig mooi uitzicht op het Groninger Landschap. Centraal gelegen in de provincie (vlakbij ’t Roegwold en Appingedam), dus geweldig als uitvalsbasis.
  • Natuurhuisje in Zijldijk: slapen in een een sfeervol voormalig kerkje in het dorpje Zijldijk. Je hebt een fantastisch uitzicht op het landschap vanuit de keuken en er is tuin waar je groente, kruiden en bessen kunt plukken.
  • Natuurhuisje in Niebert: pipowagen in het mooie Westerkwartier. Weg van de massa, het ligt middenin de weilanden. Er zijn veel fietsknooppunten in de buurt en je fietst vanaf hier zo naar de stad Groningen.

Meer unieke locaties om te slapen vind je op de website Natuurhuisje.nl. Wil je liever een “gewoon” hotel of een gezellige B&B? Ook daar zijn er genoeg van in de provincie Groningen, zeker in de stad. Kijk op Booking.com voor een overzicht.

Natuurhuisje in Overschild
Natuurhuisje in Overschild | bron: natuurhuisje.nl

Lekker eten & drinken in Groningen

  • Herberg Onder de Linden | Aduard: restaurant met een Michelinster, leuk om te bezoeken tijdens een wandeling in het Westerwartier.
  • Restaurant De Molenaar | Onderdendam: verrassingsmenu met dagverse ingrediënten. Extra leuk: je eet in de molen!
  • Steakhouse André Dokter | Briltil: de plek voor vleesliefhebbers.
  • Mr. Smiths Loft | Groningen: street food en cocktails.
  • ‘La Belle Epoque’ op Landgoed Ekenstein | Appingedam: Franse keuken.

Meer lezen

Ben je geïnspireerd en wil je meer lezen over Groningen? Dit zijn een paar mooie boeken over Groningen:

111 plekken in Groningen die je gezien moet hebben

Inburgeringscursus Groningen 2.0

Wil je mee mooie plekken ontdekken tijdens een vakantie in Nederland? Lees een van deze artikelen voor nog meer leuke tips:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor meer leuke tips, mooie reisverhalen en reisinspiratie.

Dit artikel verscheen in april 2021. Laatste update met nog meer tips: juni 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

15 mooie plekken in Groningen
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

24 reacties