16 leuke boeken over de Camino de Santiago

16 leuke boeken over de Camino de Santiago

Veel mensen dromen ervan om ooit de Camino te lopen. Hoe is het om dat te doen? Dit zijn de leukste boeken over de Camino de Santiago.

Wat is de Camino de Santiago?

De Camino de Santiago (ook bekend als de Jacobsweg) is een van de populairste langeafstandspaden ter wereld. Het is een oude pelgrimsweg die leidt naar de stad Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Veel mensen die de Camino lopen zeggen dat het een spirituele ervaring is.

Er is niet één Camino, er zijn verschillende Camino-routes. In feite kun je vanuit vrijwel heel Europa op een van de Camino’s starten en dan helemaal naar Santiago de Compostela lopen.

De populairste route is de Camino Francés, die begint in de stad St. Jean Pied de Port, dicht bij de Spaanse grens in het zuidwesten van Frankrijk. Als je van plan bent de Camino te wandelen of als je wilt weten hoe het is om de roep van de Camino te voelen, dan is het leuk om een van de boeken over de route te lezen. Sommige van deze boeken zijn zelfs bestsellers en verfilmd, zoals The Way met Martin Sheen.

Wandelen op de Camino.

Beste boeken van mensen die de Camino de Santiago hebben gelopen (of gefietst)

De beste Camino boeken zijn die waarin mensen hun eigen verhaal vertellen. Iedereen heeft zijn eigen Camino reis en dat maakt elk boek anders. Deze memoires zijn ongelooflijk nuttig als je erover denkt om ooit de Camino te lopen. Je krijgt een indruk van hoe het dagelijkse leven op de Camino eruit ziet en hoe het een spirituele reis kan zijn.

Voettocht naar Santiago de Compostela (Shirley MacLaine)

Het eerste boek in deze lijst van boeken over de Camino de Santiago is ook het eerste boek dat ik zelf ooit heb gelezen over de Camino. De beroemde actrice en Oscarwinnares Shirley MacLaine vertelt hierin het verhaal van haar wandeling op de Camino. Voor haar is het zeker een spirituele reis en ik vind het leuk dat ze er zo eerlijk en open over is.

Voettocht Naar Santiago De Compostela is op dit moment alleen tweedehands verkrijgbaar. Je vindt het boek o.a. via Bol.com.

Ik ben er even niet: mijn spirituele tocht naar Santiago de Compostela (Hape Kerkeling)

Ik ben er even niet deed hetzelfde voor de Camino als Cheryl Strayed’s Wild deed voor de Pacific Crest Trail. Dit boek, is in meerdere talen beschikbaar, verkocht meer dan drie miljoen exemplaren en verhoogde het aantal wandelaars op de oude pelgrimsroute met meer dan 20 procent. De Duitse Hape Kerkeling heeft geen conditie, is overspannen en heeft overgewicht. Maar hij besluit van de bank af te komen en te gaan wandelen. In dit boek lees je over fysieke uitdagingen en hoe een wandeling een spirituele ervaring op kan leveren.

Koop Ik ben er even niet hier.

Bordje van de Camino in Porto, Portugal

De pelgrimstocht naar Santiago (Paulo Coelho)

Wist je dat Paulo Coelho door de Camino te wandelen een van de beroemdste schrijvers ter wereld is geworden? Zijn verhaal over de Camino is boeiend en gaat over zijn persoonlijke reis. Het geeft veel interessante inzichten. Dankzij de inzichten die hij opdeed op de Camino, schreef hij zijn wereldberoemde bestseller De Alchemist.

Bestel De pelgrimstocht naar Santiago hier.

Ik ga op reis en laat achter (Simone Awhina)

Simone heeft het nodige meegemaakt in haar leven en zit tegen een burn-out aan. Om weer grip te krijgen op haar leven, neemt ze een impulsief besluit: ze gaat de Camino lopen. Een mooi verhaal over een zware tocht en een persoonlijke zoektocht. Het is mooi geschreven en het voelt alsof een vriendin je verhaal met haar deelt.

Koop Ik ga op reis en laat achter nu.

Onderweg: Op weg naar Santiago, op zoek naar mezelf (Bente van der Wouw)

Veel mensen lopen de Camino om hun angsten te overwinnen en rust te vinden. Onderweg is het verhaal van Bente, die openhartig vertelt over haar zware burn-out en hoe ze op de Camino stap voor stap haar angsten overwint. Een aangrijpend verhaal.

Bestel Onderweg op Bol.com

SimpelWeg Gelukkig als pelgrim op de camino naar Santiago de Compostela (Anne-Marie Kruiper)

Hoe is het om een pelgrim te zijn? Anne-Marie neemt je helemaal mee in dit verhaal. Ze vertelt over haar voorbereidingen en natuurlijk hoe het is om 800 kilometer naar Santiago de Compostela te wandelen. Onderweg ontmoet ze interessante mensen vanuit de hele wereld en leert ze haar (on)zekerheden los te laten. Dit is een boek dat lekker wegleest en je een mooi inkijkje geeft van het leven op de Camino.

Koop SimpelWeg Gelukkig nu.

.

Pelgrim (Hans Peter Roel)

Pelgrim van Hans Peter Roel is een van de nieuwste boeken over de voettocht naar Santiago. Op een prachtige manier vertelt hij het verhaal van zijn pelgrimstocht. Over de mooie ontmoetingen, heftige emoties en het beter leren kennen van jezelf. Een boek wat je in een ruk uitleest.

Bestel Pelgrim hier.

Op hoge hakken naar Santiago (Cathelijne Paulus van Pauwvliet)

Cathelijne werkt in Amsterdam als makelaar en heeft een ontzettend druk leven. Hoe kom je uit die ratrace? Ze besluit om de Camino te gaan lopen en in dit boek neemt ze je mee. Wat begint als een slopende en zware reis, verandert langzaam in een spirituele reis en ze leert zichzelf steeds beter kennen. Het is een boek dat lekker wegleest en nee, ze loopt de Camino niet op hoge hakken.

Bestel Op hoge hakken naar Santiago op Bol.com.

De wondere weg naar Santiago (Marlies Van Der Steeg)

Iedereen loopt zijn eigen Camino. Hoewel veel mensen zich aan de “standaard”routes houden, doet Marlies het anders. Haar Camino start namelijk al in Amsterdam! Een tocht van meer dan 3000 kilometer met veel (bizarre) avonturen. Ze vertelt haar verhaal op zo’n enthousiaste manier dat je niet kunt stoppen met lezen.

Koop De wondere weg naar Santiago hier.

Wandelen op de Camino.

Per fiets van Tilburg naar Santiago de Compostela (Rob Vennix)

Je hoeft de Camino niet te wandelen, je kunt ook gaan fietsen! En dat is wat Rob doet. In een vlaag van verstandsverbijstering vertelt hij zijn kinderen dat hij naar Santiago gaat fietsen. En dan moet je het ook doen toch?

Hij doet het niet voor een spirituele ervaring, maar hij wil weten of hij het sportief aankan. Zal hij het halen?

Bestel Per fiets van Tilburg naar Santiago de Compostela op Bol.com.

Santiago, here we go! (Wim Demey)

Nog een boek over het fietsen van de Camino! Deze keer niet als soloreiziger, Wim gaat met zijn vrouw en twee tienerdochters. Het wordt een onvergetelijk avontuur. Ze slapen op de gekste plekken, in tuinen, kloosters en sportzalen. Hoewel het zeker een zware tocht is, genieten ze onderweg van de mooiste uitzichten in België, Frankrijk en Spanje. Een inspirerend boek dat een lach op je gezicht tovert.

Koop Santiago, here we go! hier.

Beste boeken over Camino de Santiago: fictie

Niet alle Camino boeken zijn uit eigen ervaring. De Camino is ook een geweldig decor voor een boeiende roman of een thriller. Helaas zijn er nog niet zoveel fictieboeken over de Camino, maar ik weet zeker dat die er in de toekomst zullen komen!

Camino (Graeme Simsion & Anne Buist)

Dit is een van mijn favoriete boeken over de Camino. Het is een roman over twee mensen die elkaar ontmoeten op de Camino, hun persoonlijke problemen aanpakken en verliefd worden. Er zitten een aantal erg grappige momenten in en het is soms zelfs een beetje absurd. Als je Simsion’s bestseller The Rosie Project goed vond, zul je zeker dit boek ook erg leuk vinden om te lezen!

Bestel Camino nu.

Tip! Als je wilt weten hoe het verder gaat met de karakters uit dit boek, dan is het ook een aanrader om Roadtrip te lezen. Dit is het vervolg en speelt zich af tijdens een wandeltocht in Italië.

De Camino (Anya Niewierra)

De Camino is een spannende thriller die zich afspeelt tijdens een wandeltocht op een route in Frankrijk. Emil, de Bosnische man van Lotte, pleegt zelfmoord tijdens zijn wandeling op de Camino en ze blijft ontredderd achter. Om erachter te komen waarom hij dit heeft gedaan, volgt Lotte exact dezelfde route die Emil liep.

Onderweg leert ze niet alleen meer over het leven op de Camino maar ook over de man. Is hij wel wie ze dacht dat hij was?

Koop De Camino hier.

Camino Wandelgidsen

Hoewel de Camino zeer goed gemarkeerd is, is het altijd handig om een van de Camino-gidsen mee te nemen. Deze staan namelijk boordevol nuttige informatie. Vrijwel elke route heeft zijn eigen gids. Dit zijn de meest populaire Camino wandelgidsen.

Spaanse St. Jacobsroute (Camino Francés)

De Camino Frances is de meest populaire Camino. Deze wandelgids bevat veel gedetailleerde informatie over de route van St-Jean-Pied-de-Port naar Santiago de Compostela. Een must have voor iedereen die van plan is deze Camino te wandelen.

Koop Spaanse St. Jacobsroute nu.

Markeringen van de Camino Frances in Pamplona.
Markeringen van de Camino Frances in Pamplona.

Camino del Norte – kustroute

In de zomer van 2022 wandelde ik een deel van de Camino del Norte in Noord-Spanje en ik had het niet kunnen doen zonder deze wandelgids. Op de Camino del Norte zijn niet zo veel overnachtingsmogelijkheden, dus was het erg handig om alle kaarten te hebben om je route te plannen en alle herbergen te vinden. Deze pelgrimsgids is een must have als je van plan bent de Camino del Norte te lopen.

Bestel Camino del Norte hier.

Caminho Português

De Portugese Camino is ook erg populair en je kunt zowel in Lissabon als in Porto beginnen. Deze Camino de Santiago-gids bevat een beschrijving, gedetailleerde kaarten en praktische tips voor de route van Porto naar Santago de Compostela. Het is zakformaat en lichtgewicht, waardoor het makkelijk mee te nemen is.

Bestel Caminho Português hier.

Buen Camino!

Meer wandelinspiratie

Ik hoop dat deze lijst met de beste boeken over Camino de Santiago je geïnspireerd heeft! Wil je meer wandelverslagen lezen of heb je inspiratie nodig voor andere gave wandelingen? Dan vind je dit vast ook leuk om te lezen:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

leuke boeken over de Camino de Santiago - boekentips

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt, is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.