Engste wandeltochten ter wereld

Durf jij? Dit zijn de engste wandeltochten ter wereld

Wat zijn de engste wandeltochten ter wereld? Dat vroeg ik me af toen ik de foto’s terugkeek van Angels Landing. Ik ging op onderzoek uit en deel in dit artikel de engste wandelingen.

Angels Landing (Utah, VS)

Angels Landing in Zion

Angels Landing in Zion National Park is de engste wandeling die ik ooit heb gemaakt. Het eerste stuk is nog wel goed te doen, je maakt via verschillende haarspeldbochten een flinke klim omhoog. Het laatste stuk is nogal heftig, op sommige plek is het pad slechts twee meter breed met afgronden links en rechts van 300 en 400 meter. In het midden staan palen met kettingen waar je je aan vast kunt houden als je het echt te eng vindt worden.

Wat het eigenlijk nog enger maakt, is dat de wandeling naar Angels Landing extreem populair is en dat het daardoor ook nog eens erg druk is op het pad. Het is dan ook aan te raden om de wandeling of zo vroeg mogelijk of aan het eind van de middag te maken. Het is absoluut de moeite waard, want het uitzicht op Zion Canyon vanaf Angels Landing is onbeschrijfelijk mooi.

Mount Huashan (China)

De trail van Mount Huashan staat bekend als de gevaarlijkste wandeling ter wereld. Je zit vast aan een tuigje en loopt langs een steile bergwand over een pad van drie planken breed. Op sommige stukken zijn er niet eens planken waar je over kunt lopen, dan moet je je voet zetten in een gat in de berg. En dan ben je niet de enige die over deze trail loopt, meestal loop je in een groep van 30-50 mensen. Durf jij dit? Ik denk dat ik deze maar even over sla…

El Caminito del Rey (Spanje)

El Caminito del Rey - SpanjeFoto: Mateusz Plinta | Unsplash

Een van de meest spectaculaire wandelpaden in Europa is de El Caminito del Rey vlakbij Málaga (Spanje). Je loopt hierbij langs een rotswand door een ravijn ‘El Chorro’. Het werd lange tijd gezien als een van de engste wandeltochten in Europa, het was slecht onderhouden en zijn zelfs een aantal mensen overleden tijdens de wandeling. Het pad werd een tijd gesloten, maar is sinds 2015 weer geopend, een stuk veiliger en nu echt een toeristische trekpleister. Je loopt over diverse houten bruggen door het ravijn en de uitzichten zijn geweldig.

Huayna Picchu (Peru)

Huayna Picchu - Peru

Als je in Peru Machu Picchu bezoekt (al dan niet via de beroemde Inca Trail), dan kun je ook een toegangsbewijs kopen voor de berg Huayna Picchu, die je op de foto’s achter de ruïnes ziet. Per dag mag er maar een beperkt aantal mensen deze berg op en dat heeft een reden: het is nogal een enge wandeltocht. Je moet 250 meter klimmen en dat gaat vooral over oude trappen, die ook wel de ‘Stairs of death’ worden genoemd. De stenen kunnen glad zijn en er zijn geen leuningen, dus doe rustig aan. Vanaf het uitzichtpunt heb je wel een geweldig uitzicht op Machu Picchu, dat je niet hoeft te delen met duizenden mensen.

Via Ferrata (Italië & Oostenrijk)

Via Ferrata - Italie en OostenrijkFoto: Maja Kochanowska | Unsplash

Via Ferrata is niet een specifieke wandeling, het is een term voor wandelingen die je via staalkabels langs een bergwand voeren. Veel van dit soort wandelingen kun je vinden in Italië en Oostenrijk. Je moet goed uitgerust zijn om zo’n wandeling te maken en diverse klimbenodigheden meenemen. Ga dus dan ook niet zomaar zo’n wandeling aan! Heb je hier geen ervaring mee? Dan kun je ook een georganiseerde tour boeken, bijvoorbeeld via Get Your Guide.

Kalalau Trail (Hawaii, VS)

Kalalau Trail - HawaiiFoto: Roberto Reposo | Unsplash

Helaas heb ik wegens tijdgebrek tijdens mijn rondreis in Hawaii het eiland Kauai moeten overslaan. Toch zou ik deze plek graag eens willen bezoeken en de Kalalau Trail is daar een van de redenen van. De trail volgt de beroemde Nā Pali Coast, loop je door de jungle, zie je een prachtige waterval en ook heb je onderweg geweldig mooie uitzichten. Waarom de trail zo eng is? Het regent nogal eens en als gevolg daarvan ontstaan er soms diverse waterstromen op de trail. Het is levensgevaarlijk om daar doorheen te lopen, want voor je het weet glij je uit en kun je naar beneden vallen. Om deze reden wordt de trail ook af en toe gesloten voor publiek.

Pacific Crest Trail (Californië, Oregon en Washington, VS)

Engste stuk van de Pacific Crest Trail

Officieel staat de Pacific Crest Trail (PCT) niet te boek als een van de engste wandeltochten ter wereld. Toen ik echter een stuk van de PCT liep, heb ik toch wat angstige momenten meegemaakt! Naast het feit dat er onder elke steen een ratelslang kan zitten (wandelstokken zijn in de woestijn altijd een goed idee), loop je af en toe over smalle paadjes langs steile bergwanden. En het is helemaal eng als deze paden ook nog bedekt zijn met sneeuw en ijs. Bereid je dus goed voor als je zo’n langeafstandswandeling wilt gaan doen.

Dit zijn wat mij betreft de engste wandeltochten ter wereld! Wat is de engste wandeling die jij ooit hebt gemaakt?

Meer wandelinspiratie nodig?

Er zijn diverse boeken waarin je je kunt vergapen aan de mooiste wandeltochten ter wereld. Dit zijn een paar aanraders:

Mythische trektochten in de wereld

100 Hikes of a Lifetime

Vind je deze wandeltochten in dit artikel toch echt iets te eng? Dan kun je misschien een van de wandelingen in deze artikelen maken:

Of zoek een mooi wandelcadeau uit:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.