De mooiste boeken over reizen in Europa

De mooiste boeken over reizen in Europa

Heb je zin om te lezen over reizen in Europa? In dit artikel deel ik de mooiste romans die je meenemen naar o.a. Spanje, Portugal, Zweden en Frankrijk.

Nachttrein naar Lissabon – Pascal Mercier

Een docent krijgt toevallig een boek van een Portugese arts in handen en is daar zo van onder de indruk dat hij halverwege zijn les besluit om de trein van Bern naar Lissabon te nemen. In Lissabon probeert hij het pad van de schrijver van het boek te volgen en komt hij in aanraking met mensen die hem kenden.

Land Portugal.
Beschikbaar als Hardcoverebook

De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

Allan heeft geen zin om zijn honderdste verjaardag groots in het bejaardehuis te vieren en besluit uit het raam te klimmen en te ontsnappen. Hierna volgt een doldwaas avontuur in Zweden, waarin hij veel nieuwe vrienden ontmoet. Tijdens zijn reis vertelt hij door middel van flashbacks zijn levensverhaal, en blijkt hij door zijn ontmoetingen de wereldgeschiedenis te hebben medebepaald. Hou je van absurde avonturen? Dan is dit een heerlijk boek om te lezen.

Landen Zweden (en in de flashbacks reist Allan o.a. naar Spanje, Amerika en Noord-Korea).
Beschikbaar als Paperbackebookluisterboek

Er verscheen een opvolger van dit boek genaamd De 100-jarige man die terugkwam om de wereld te redden dat minstens zo absurd is. Dit boek speelt zich af in o.a. Azië en Amerika.

De ijsmakers – Ernest van der kwast

Giuseppe Talamini en zijn familie trekken iedere lente naar Rotterdam om daar een ijssalon te runnen. In de winter gaan ze naar het noorden van Italië, naar de vallei van de ijsmakers. Giuseppe Talamini wil liever geen ijs meer maken en besluit voor de literatuur te kiezen. Iets wat nogal wat strubbelingen in de familie met zich mee brengt.

Landen Nederland en Italië.
Beschikbaar als Paperbackebookluisterboek

Ventoux – Bert Wagendorp

Ventoux vertelt het verhaal van een groep Nederlandse vrienden. Na een fietsvakantie in Frankrijk in 1982 vol heftige gebeurtenissen groeien ze uit elkaar. Jaren later komen ze elkaar weer tegen en besluiten ze om de fietsvakantie in de zomer van 2010 nog eens over te doen.

Land Frankrijk.
Beschikbaar als PaperbackHardcoverebook

Dit verhaal – Alessandro Baricco

Een bijzonder verhaal over het jongetje Ultimo Parri. Een graaf is zo onder de indruk van hem dat hij zijn vader aanneemt als mecanicien, waardoor Ultimo samen met hen de autocircuits afreist. Daarna trekt hij de wijde wereld in om zijn dromen waar te maken. Het is een boek om even in te komen, maar daarna is het een bijzonder levensverhaal over Italië in de twintigste eeuw.

Landen Vooral Italië, maar ook Frankrijk, Spanje en Engeland.
Beschikbaar als Paperbackhardcoverebook

De historicus – Elizabeth Kostova

Dit is misschien wel mijn favoriete boek in dit lijstje met boeken over reizen in Europa. De Historicus is een avontuurlijk boek met klein beetje fantasy. Het speelt zich o.a. af in Amsterdam, Istanbul, de Pyreneeën, Transsylvanië, Oxford en Boedapest. Het gaat over een jonge vrouw die een vreemd boek en een aantal brieven in de bibliotheek van haar vader vindt. Aan de hand hiervan probeert ze een middeleeuws geheim te ontcijferen.

Landen Nederland, Turkije, Frankrijk, Roemenië, Engeland en Hongarije.
Beschikbaar als Paperback

De bekeerlinge – Stefan Hertmans

De bekeerlinge is een prachtig historische verhaal over een jonkvrouw uit de elfde eeuw, die veliefd werd op een Joodse jongen. Ze slaan op de vlucht en reizen o.a. door heel Frankrijk.

Landen Frankrijk, Egypte en Engeland.
Beschikbaar als Paperbackebookluisterboek

Een huis in Toscane – Frances Mayes

De Amerikaanse Frances Mayes koopt een verlaten villa op het platteland van Toscane en dompelt zich helemaal onder in Toscaanse leven. Het boek is in 2003 verfilmd als Under the Tuscan sun met Diane Lane. Een must read voor liefhebbers van Toscane.

Land Italië.
Beschikbaar als ebook

Camino – Graeme Simsion en Anne Buist

Sinds ik een stuk van de Pacific Crest Trail heb gelopen, vind ik het heerlijk om boeken te lezen over langeafstandswandelingen. In Camino volg je twee wandelaars die om uiteenlopende redenen de Camino naar Santiago lopen. Het leest als een trein en je krijgt spontaan zin om zelf de Camino te lopen!

Landen Frankrijk en Spanje.
Beschikbaar als Paperbackebookluisterboek

Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer

Een schrijver overdenkt zijn leven tijdens zijn verblijf in vervallen Grand Hotel Europa. Het beschrijft een liefdesverhaal dat zich afspeelt in Italië en Malta en de gevolgen van het massatoerisme in Europa. Indrukwekkend het het zet je aan het denken.

Landen Italië en Malta.
Beschikbaar als Hardcover

Het geluid van de nacht – María Dueñas

Ook Het geluid van de nacht is een van mijn favoriete boeken over reizen in Europa. Het gaat over een Spaanse naaister die met haar minaar vlucht naar Marokko. Later gaat ze spioneren voor de Britse overheid. Een echte pageturner, waar je ook nog iets leert over de geschiedenis van Spanje, Marokko en Portugal.

Landen Spanje, Marokko en Portugal.
Beschikbaar als Paperbackebook

Leven en wandel van Zorbás de Griek – Nikos Kazantzakis

Wil je graag meer leren over het leven in Griekenland? Dan is dit boek van Nikos Kazantzakis echt een aanrader. Een roman over o.a. vriendschap, liefde, dans en muziek uit het oogpunt van een teruggetrokken schrijver en een levenskunstenaar.

Land Griekenland.
Beschikbaar als Paperbackebook

Het Bernini Mysterie – Dan Brown

De avontuurlijke boeken met Robert Langdom van Dan Brown zijn wereldberoemd en kunnen natuurlijk niet ontbreken in deze lijst met mooie boeken over reizen in Europa. Een aantal zijn zelfs verfilmd met Tom Hanks in de hoofdrol. Mijn favoriet uit de reeks is Het Bernini Mystery en dit boek gaat over een zoektocht in Rome. Vanaf pagina een is het superspannend en je legt hem pas weg als je hem uit hebt. Superleuk om dit boek te lezen voor je een bezoek brengt aan Rome, want veel van de locaties uit het boek kun je bezoeken.

Land Italië.
Beschikbaar als paperbackebookluisterboek

Naast het Bernini Mysterie schreef Dan Brown nog diverse andere boeken in met Robert Langdon in de hoofdrol:
De Da Vinci Code – speelt zich af in Parijs, Frankrijk.
Inferno: speelt zich af in Florence, Italië.
Oorsprong: speelt zich af in Bilbao en Barcelona, Spanje.

Magnus – Arjen Lubach

Wist je dat presentator Arjen Lubach ook boeken schrijft? Een van mijn favorieten is Magnus. Dit boek gaat over Merlijn, die van zijn creditcardmaatschappij te horen krijgt dat er betalingen worden gedaan met zijn kaart in Zweden. Hij besluit naar Zweden af te reizen en op onderzoek uit te gaan.

Landen Zweden.
Beschikbaar als Paperbackebookluisterboek

Daarnaast kan ik ook zijn boek IV aanraden, een spannend avontuur dat zich afspeelt in Amsterdam.

In Europa – Geert Mak

Tot slot deel ik graag In Europa van Geert Mak met jullie. Het boek om Europa te ontdekken en alles te leren over de geschiedenis van Europa. Hij bezoekt ontelbaar veel plekken en neemt je mee naar het Europa van de twintigste eeuw.

Landen Heel Europa, o.a. Spanje, Roemenië en Rusland.
Beschikbaar als Paperbackebookluisterboek

Dit zijn mijn favoriete boeken over reizen in Europa. Natuurlijk is deze lijst nog lang niet compleet en zijn er nog veel meer mooie boeken over reizen in Europa. Welk boek is jouw favoriet?

Meer leestips?

Ik lees graag boeken met reisverhalen en schreef ook deze artikelen vol boekentips:

Voor meer reisinspiratie kun je ook een van deze artikelen lezen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.