Angels Landing

Engste wandeling ooit: Angels Landing

Ik ben niet bepaald een grote durfal, maar probeer tijdens mijn reizen altijd een stapje (of meer) te doen buiten mijn comfort zone. Ik wilde tijdens mijn roadtrip in Amerika graag een wandeling maken die niet voor iedereen is weggelegd: Angels Landing in Zion National Park. In deze blog een uitgebreid verslag.

Waarom?

De eerste vraag, waarom is Angels Landing zo’n enge wandeling? Ten eerste is hij best zwaar, het is zo’n 4,5 kilometer heen de berg op en je moet dezelfde weg weer terug, dus je loopt in totaal ongeveer 9 kilometer. Het laatste stuk loop je over een smalle rots met zowel rechts als links een flinke afgrond (300 meter diep). Niet doen als je hoogtevrees hebt. Er zijn helaas ook een paar mensen omgekomen tijdens deze wandeling, er staat dan ook niet voor niks een waarschuwingsbord bij het begin van het pad.

Angels Landing

De start

De wandeling start heel prettig, met een mooi pad langs de rivier. Lekker rustig, veel schaduw en af en toe een mooie cactus. Aan de rechterkant is je einddoel, Angels Landing, al goed te zien.

Angels Landing

Angels Landing

Angels Landing
Switchbacks

En dan begint het klimmen. Je kunt natuurlijk niet zomaar recht een berg op klimmen, dus hebben ze er haarspeldbochten gemaakt, deze noemen ze switchbacks. Ik begon er met goede moed aan, maar man, wat is dat zwaar! Het was 30 graden (en dan liep ik in de schaduw, onderstaande foto maakte ik op de terugweg) en er kwam geen eind aan. Eerst wilde ik per 3 switchbacks pauzeren, maar dat werd per switchback. Wat was ik blij toen ik weer bij een horizontaal pad uit kwam!

Angels Landing

Door de kloof

Na de helse switchbacks is het tijd voor een wat rustiger stuk. Tussen twee bergwanden wandel je richting de volgende serie switchbacks. Ik zag in dit stukje ook een paar herten voorbij schieten, superleuk! Helaas te laat voor de foto ;)

Angels Landing

Angels Landing

Nog meer switchbacks

Helaas moet je nog een flink stuk verder omhoog (nog 250 meter) en dat betekend nog meer switchbacks. Deze zijn een stuk korter (je loopt letterlijk de hele tijd heen en weer) en hebben ze Walter’s Wiggles genoemd (ene Walter heeft in 1930 deze switchbacks bedacht, bron). Ook deze zijn best wel pittig, dus veel pauzes is een must.

Angels Landing
Het einde van het verharde pad

En dan eindigt het verharde pad en kom je op het eerste uitzichtpunt. Een mooie plek om te pauzeren (pas op de zeer brutale chipmunks, die pakken je eten zo uit je tas) en je te vergapen op wat er nog komen gaat. Want je moet (en wil) nog naar die top.

Angels Landing

Klimmen met kettingen

En dan komt het, om op de top te komen moet je klimmen en klauteren. Er is geen pad meer, maar je moet zelf je weg omhoog zoeken over de rotsen. Op veel stukken heb je een ketting waar je je aan vast kunt houden, sommige stukken zijn ook hooguit 1 meter breed. Een uitdaging, maar gelukkig liepen er genoeg mensen voor me, zodat ik kon zien waar ik wel en niet langs kon lopen.

Angels Landing

Angels Landing

Angels Landing

Volgens een legende was het bereiken van de top zo moeilijk dat alleen engelen er konden landen, vandaar de naam Angels Landing. Het bereiken van de top voelde dan ook als een overwinning (ook al stonden er tientallen mensen om me heen) en het uitzicht was overweldigend. Ik heb er dan ook lange tijd zitten genieten, het was de zware klim zeker waard.

Angels Landing

Angels Landing
Afdaling

En ja, als je de top heb behaald moet je hetzelfde stuk ook weer terug. Afdalen via de kettingen was op de terugweg nog een grotere uitdaging, pas dan zie je hoe diep de afgrond is. Gelukkig ben je vooral bezig om je voeten goed neer te zetten, dus eigenlijk heb je geen tijd om last te krijgen van hoogtevrees. De switchbacks op de terugweg waren trouwens een eitje!

Angels Landing

Wil je Angels Landing ook eens meemaken, maar heb je geen zin om je te veel in te spannen? Dan kun je ‘m ook gewoon online doen, zie daarvoor deze website.

Wil je meer lezen over Zion National Park en Utah?

Lees dan ook deze artikelen:
Hoe & wat: Reistips Zion National Park
Wandeling naar Observation Point | Zion National Park
De prachtige nationale parken in Utah
Review: Flanigans Inn in Springdale (Utah, VS)

Of bestel een van deze reisgidsen:

Mijn engste wandeling - Angels Landing in Zion National Park

Mijn engste wandeling - Angels Landing in Zion National Park

Mijn engste wandeling - Angels Landing in Zion National Park

Mijn engste wandeling - Angels Landing in Zion National Park

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties