Reisverslag Brisbane - met kangoeroes koalas en hippe koffietentjes

Brisbane: koala’s, kangoeroes en hippe koffietentjes | Reisverslag

Ik ben in Brisbane en de stad is zoveel leuker dan ik had verwacht! Ik zie veel koala’s en kangoeroes, maak een mooie wandeling en relax in hippe koffietentjes.

Airlie Creek Track

Voordat ik naar Brisbane vertrek heb ik nog een volle dag in Airlie Beach. Ik geniet nog even na van de geweldige zeiltocht langs de Whitsunday Islands en doe ook wat nuttige dingen. Zo doe ik eindelijk de was. Schone kleren zijn fijn!

Ik loop ook Airlie Creek Track, deze is slechts 850 meter lang. Ik denk “lekker makkelijk” maar ik had even wat beter naar de uitleg op het bord moeten kijken. De wandeling bestaat namelijk uit vier “grades” en gaat van makkelijk naar heel moeilijk.

Het is wel een mooie wandeling, maar ik heb het slechts gered tot en met Grade 3. Vanaf Grade 4 is het namelijk uit een grote klimpartij over een stapel rotsblokken. En aangezien ik op slippers loop, lijkt me dat niet zo’n heel goed idee.

Als ik terugloop hoor ik nog wat geritsel in de struiken en denk ik dat ik een dier zie (kangoeroe?), hij was snel weg. Jammer!

Na deze fijne wandeling ga ik nog even lekker op mijn favoriete strandje liggen met een boek, maar rond een uur of drie steekt er zo’n koude wind op dat ik maar naar het hostel vlucht om een dikke trui aan te trekken.

Die avond blijkt er een soort van Nederlandse invasie te zijn in het hostel. Ik denk dat zo’n 50% van de mensen die hier overnacht vandaag Nederlands. Daarom ben ik niet helemaal naar de andere kant van de wereld gereisd, haha! Ik heb wel een gezellige nieuwe kamergenote, een Nederlands meisje dat zelfs m’n broertje blijkt te kennen (ze doen dezelfde studie). It’s a small world!

Op naar Brisbane!

De volgende dag geniet ik nog even van het lekkere zonnetje in Airlie Beach. Ik ga het hier wel missen, wat een heerlijk relaxte plek om te verblijven. Rond een uur of twee stap ik in het busje dat me naar het vliegveld zal brengen. Het is een leuke rit door het niemandsland, Whitsunday Coast Airport ligt echt in de middle of nowhere. Tijdens de rit wordt de aarde steeds roder en zie ik zelfs een kangoeroe. Het zou me niks verbazen als die dagelijks over de landingsbaan hoppen. Het vliegveld is piepklein en op televisie is een documentaire te zien over André Rieu. Grappig!

In het vliegtuig naar Brisbane

De vlucht naar Brisbane gaat supersnel, het is maar een uur vliegen (we hebben wind mee en de vlucht zou 1,5 uur duren). Het is wel weer even wennen om in een grote stad, het is hier best wel druk!Het is al donker als ik bij het hostel (Aussieway Backpackers) kom. Dit hostel is niet echt een aanrader en het minst leuke waar ik deze vakantie zal slapen. Het is er heel rustig, alcohol is verboden en de keuken gaat al om negen uur ’s avonds dicht, dan kun je ook geen koffie of thee meer maken. Er slapen hier veel backpackers die werk zoeken (en het niet kunnen vinden) en iedereen ligt vroeg in bed. Ik ben blij dat ik tablet vol met series en een e-reader vol boeken bij me heb. Gelukkig ben ik hier maar drie nachtjes.

Ik ga nog wel even op ontdekkingstocht in de buurt en vind om de hoek een heerlijke (en betaalbare) maaltijd: sushi vanaf een loopband. Leuk en lekker!

Sushi in Brisbane

Lone Pine Koala Sanctuary

In Brisbane heb ik maar een doel; ik wil een koala van dichtbij zien en vasthouden. Dat kan hier op twee plekken: Steve Irwins Australia Zoo (een groot complex op 1,5 uur reizen, best wel toeristisch en duur) en de Lone Pine Koala Sanctuary (deze is kleinschalig, slechts 45 minuten reizen en enigszins betaalbaar).

Ik ga uiteraard voor die laatste, dat lijkt me een stuk leuker. Ik word die ochtend al om zeven uur mijn bed uit geboord (ze zijn aan het verbouwen in het hostel, dat waren ze alleen even vergeten te melden). Er zet iemand zijn ladder tegen het raam en kijkt zo de dorm binnen. Goedemorgen!

Ik ga er dan ook snel vandoor en neem de bus Lone Pine Koala Sanctuary. Dit is een opvang voor alle dieren die in Australië en Tasmanië leven en die zich in het wild niet meer kunnen redden. Het is heel groots opgezet en de dieren hebben vaak ook een plek waar ze zich terug kunnen trekken (en waar bezoekers ze niet kunnen zien).

Ik zie hier heel veel mooie dieren: kangoeroes, dingo’s, een Tasmaanse duivel, kasuarissen, slangen, roofvogels, wombats en natuurlijk heel veel koala’s!

Voor de foto mag ik een koala vasthouden en dat is heel bijzonder (al stinkt hij stinkt wel een beetje, haha!) Hij is best zwaar en heeft ook flinke klauwen. Als cadeautje heb ik nu een groot gat in mijn vestje. Jammer, maar bijzonder om zo’n mooi dier van dichtbij te zien.

Kleine kanttekening bij deze ervaring: in 2015 vond ik dit geweldig om te doen en was dit een van de hoogtepunten van mijn reis in Australië. Inmiddels denk ik hier anders over en zal ik met niet zo snel meer inlaten met toerisme waar dieren gebruikt worden voor het vermaak van mensen. Reizen is niet alleen maar mooie plekken bezoeken en bijzondere dingen doen, maar je leert ook dingen die je in de toekomst niet of anders zal doen.

Op ontdekkingstocht in Brisbane

Tijdens mijn wandeling naar de bushalte die ochtend, zie ik al hoe leuk Brisbane eigenlijk is: oude gebouwen uit 1800 wisselen hoge moderne wolkenkrabbers af en er zitten werkelijk overal leuke koffietentjes. Na mijn bezoek aan de Lone Pine Koala Sanctuary ga ik dan ook lekker op pad in de stad.

Mijn lunch is een overheerlijke curry in een winkelcentrum en dan ga ik op pad. Ik bezoek allereerst de botanische tuinen en wandel een stuk langs de rivier. Wat is Brisbane een heerlijk groene stad! Net als op de andere plekken in Australië die ik tot nu toe bezocht, heeft ook Brisbane een mooie lagoon, zo gaaf om die middenin de stad te zien! Het is wel echt te koud om te gaan zwemmen, ik heb bijna de hele dag mijn jas aan. Ik merk eigenlijk nu pas dat het hier in juli gewoon winter is in Australië. Hoe zuidelijker je komt, hoe kouder het wordt.

Ik ben best wel moe van al dat gewandel, dus ik blijf die avond lekker in het hostel. Het is al wat gezelliger en ik klets wat met de andere mensen die hier slapen. Om negen uur is het weer uitgestorven, dus ga ik lekker wat series kijken in bed.

Mount Coot-tha

Voordeel van vroeg slapen is dat je vroeg weer wakker bent, dus sta ik om half negen ’s ochtends alweer buiten. Ik haal een lekkere koffie bij een van de vele leuke koffietentjes in Brisbane en ga weer op weg naar de bushalte. Vandaag bezoek ik Mount Coot-tha. Een berg met een groot natuurpark en een fantastisch uitzicht op Brisbane.


Ook loop ik hier een paar korte trails, waaronder de Aboriginal trail. Tijdens de wandeling zie ik een maar er was paar kunstwerken van hedendaagse kunstenaars in aboriginalstijl. Ik eindig mijn wandeltocht in de prachtige Brisbane Botanic Gardens.

Vanaf daar neem ik de bus terug naar de stad, waar ik mezelf schandalig verwen. Een superlekker Vietnamese lunch, een manicure en een pedicure (alles in Australië is duur, maar dit is hier heel erg betaalbaar), ga wat shoppen en trakteer mezelf op een paar glazen wijn op een verwarmt terras. Dat laatste is behoorlijk prijzig (bijna 10 Australische Dollar per glas) maar het is het absoluut waard. Ik ben helemaal ontspannen als ik weer terug kom in het hostel.

Die avond pak ik mijn tas in en duik ik weer vroeg mijn bed in. Morgen ga ik naar Sydney en daar heb ik echt onwijs veel zin in!

Lees nu mijn volgende reisverslag: Sydney!

Meer reisverslagen lezen over mijn reis in Australië? Je kunt ze allemaal vinden op deze pagina.

Wil je meer lezen over Brisbane en Australië?

Bestel een van deze reisgidsen:

Lonely Planet Pocket Brisbane & the Gold Coast

Trotter Australië

of lees een van deze artikelen die ik schreef na afloop van mijn reis in Australië:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties