Snorkelen in het Great Barrier Reef - Australie - reisverslag

Cairns: snorkelen in het Great Barrier Reef en krokodillen kijken in Cape Tribulation | Reisverslag

In Cairns overnacht ik in een superleuk hostel, ga ik snorkelen in het Great Barrier Reef en zie ik enorme krokodillen in Cape Tribulation.

Op naar Cairns

Na mijn heerlijk relaxte dagen in Clifton Beach heb ik zin om mijn backpackavontuur in Australië te beginnen. Mijn volgende stop is Cairns, slechts 20 kilometer verderop. En het is nogal een groot avontuur om er te komen! Ik sta lang op de bus te wachten, hij is ruim twintig minuten te laat. De chauffeur denkt echter dat hij de vertraging nog wel in kan halen en rijdt met een noodgang langs alle haltes. De bus is halverwege ook nog even kapot, maar we komen uiteindelijk aan op het busstation in Cairns. No worries zoals ze hier in Australië zeggen.

Vanaf daar is het niet ver lopen naar mijn hostel: Travellers Oasis. En dat is echt een superleuke plek! Ik slaap met drie andere meisjes in een dorm en er is veel buitenruimte (met veel palmbomen en een klein zwembad). Echt een oase in de drukke stad.

Ik dwaal de rest van de dag door Cairns en het voelt niet echt als een stad, maar meer als een groot (toeristisch) dorp. Op elke straathoek is wel een touroperator te vinden (je kunt ontzettend veel tours doen in Australië). Ook is er een grote boulevard langs de zee, genaamd de Esplanade.

Je kunt in Cairns trouwens niet in zee zwemmen, het is vooral een soort wad. Maar aangezien het er over het algemeen altijd behoorlijk warm is (vandaag is het 25 graden en dat midden in de winter) is er aan de Esplanade een lagoon (groot zoutwaterzwembad) waar iedereen gebruik van kan maken. Een prima plek om even te relaxen!

Esplanade in Cairns

Ik ben die dag ook veel aan het plannen. Ik heb namelijk niet zoveel geboekt voor deze reis, maar veel leuke hostels en tours zitten al bijna vol. Hierdoor is last minute iets leuks vinden (ik heb wel eisen als 31-jarige backpacker, no way dat ik in een party hostel wil slapen) best wel lastig.

Ik besluit ook om het hele stuk tussen de Whitsundays en Brisbane te skippen. Dit scheelt me namelijk een volle reisdag (in plaats van twee dagen in een bus heb ik nu een vlucht geboekt die slechts 1,5 uur duurt). Op deze manier hou ik wat tijd over om misschien een relaxdag in te plannen (het is tenslotte vakantie) en wat klusjes (zoals de was) te doen. In mijn hostel zit ook een touroperator en daar boek ik meteen een paar tours. De komende dagen ga ik veel leuke dingen doen!

Cape Tribulation

De volgende ochtend sta ik al op zes uur op (net als bijna iedereen in het hostel), ik ga namelijk vandaag al op tour! Met een klein busje rijden we naar Cape Tribulation. Dit is een plek ongeveer 100 km ten noorden van Cairns met het oudste regenwoud ter wereld. Hier zijn heel veel bijzondere te zien (die bijna nergens anders voorkomen). De groep is heel erg leuk, met Engelsen, Duitsers en Australiërs. Er is ook een jongen mee die in hetzelfde hostel slaapt, Alex, en met hem kan ik het meteen goed vinden. Lekker gekletst op de weg naar Cape Tribulation (de rest was brak of aan het slapen).

We hebben trouwens een hele bijzondere gids; Pete. Hij heeft nogal een uitgesproken mening, weet ontzettend veel over Cape Tribulation en doet de hele tour op blote voeten. De tour start met een wandeling in het oerwoud en daarna lunchen we op het strand.

We zien helaas maar weinig dieren (behalve sprinkhaan op de foto). Pete zegt tegen ons dat we goed op moeten letten, misschien zien we wel een kasuaris (dit is hele grote dodelijke vogel, zeer zeldzaam). Deze dinosaurus achtige vogel komt vooral in dit regenwoud voor.

We letten goed op, maar hebben op gegeven moment de hoop al een beetje opgeven tot iemand er vlakbij de uitgang van het regenwoud toch nog eentje ziet, supergaaf! Ik probeer een foto te maken, maar dat was erg lastig vanuit het busje en het was er heel donker. Dit is het resultaat (hij staat in het midden). Zie je hem?

Zoek de kasuaris in Cape Tribulation

Daintree river

Daarna gaan we met een bootje de Daintree River op. Hier zitten volgens Pete de grootste krokodillen ter wereld. We zien er meerdere en het zijn inderdaad flinke jongens! De grootste is maar liefst 4,7 meter lang. Daarnaast ook bijzondere vogels en een paar slangen verstopt in de boom. Ik ben echt blij dat ik mijn zoomlens heb meegenomen, hij komt echt goed van pas in Australië.

Tot slot maken we een wandeling door Mossman Gorge. Dit is een soort junglegebied met een waterval en een poel waar je in kan zwemmen. Dat laatste is vrij bijzonder in Australië, want je mag hier echt nergens zwemmen in de natuur vanwege alle enge beesten. Ik sla het zwemmen zelf maar even over, want het is niet zo warm vandaag.

Wat was dit een toffe tour! Na afloop ga ik met Alex nog even ergens eten in Cairns en drinken we samen met een Brits stel uit ons hostel nog een drankje. Het hostelleven is zo slecht nog niet, ik heb al best veel leuke mensen ontmoet en het is echt heel gezellig!

TIP: wil je deze tour ook doen? Je kunt hem boeken via Get Your Guide.

Snorkelen in het Great Barrier Reef

De volgende ochtend sta ik weer vroeg op voor de volgende tour; ik ga snorkelen in het Great Barrier Reef! Het is vanaf Cairns ongeveer twee uur varen naar het rif, waar we twee keer een uur mogen snorkelen. En dat is echt supermooi daar!

Het koraal ziet er fantastisch uit, ik zie veel vissen met felle kleuren en zijn ook best groot. Er is een vis genaamd Wallie die die snorkelaars heel leuk vind. Hij komt altijd in de buurt zwemmen en probeert dan tegen je vingers aan te zwemmen (hij wil graag gemasseerd worden lijkt het wel. Er is ook een fotograaf mee, die daar een foto van maakt (wel handig, want mijn spiegelreflex kan niet zo goed tegen water. En die foto’s heb ik uiteindelijk maar gekocht. Leuk om een herinnering te hebben aan deze mooie trip, snorkelen in het Great Barrier Reef is echt de moeite waard!

TIP Wil jij ook gaan snorkelen in het Great Barrier Reef? Boek ‘m via Get Your Guide!

Australische barbecue

Na de snorkelavonturen ga ik met het Britse stel (Poppy en Alex) en Alex (heel handig om met twee Alexen op pad te zijn) naar een Australische barbecue waar ik kangoeroe, krokodil en emoe eet. Het is best lekker, vooral de emoe.

Daarna gaan we de kroeg in en drinken we een paar drankjes gedaan in de Woolshed (dit is de place to be in Cairns). Ik was bijna de oudste, want in Cairns zitten vooral veel 19-jarige Engelsen en Duitsers die de creditcard van hun ouders creditcard mee hebben. Geen idee hoe ze het anders ook kunnen betalen, want Australië is behoorlijk duur, vooral de alcoholische drankjes. Ik zit in een wat duurder hostel, waardoor de gemiddelde leeftijd ook iets hoger ligt, er zitten dan ook aardig wat 26+-ers in mijn hostel.

Mijn laatste dag in Cairns is een relaxdag. Ik dwaal wat door de stad en zit lekker aan de Esplanade met een boek. Heerlijk zo in de zon! Ik word zelfs een beetje bruin hier.

Morgen staat er een lange reisdag op het programma. Ik ga met de bus van Cairns naar Airlie Beach en die rit duurt maar liefst twaalf uur. Wel heel veel zin in, want vanaf Airlie Beach ga ik en meerdaagse zeiltocht maken naar de Whitsundays!

Lees nu het volgende reisverslag: Airlie Beach en de Whitsundays

Wil je alle reisverslagen van mijn solotrip in Australië lezen? Je kunt ze vinden op deze pagina.

Meer lezen over Australië?

Ter voorbereiding van mijn reis naar Australië gebruikte ik deze reisgidsen:

ANWB wereldreisgids – Australië

Lonely Planet Australia

Daarnaast schreef ik ook een aantal praktische artikelen na afloop van mijn reis. Deze vind je misschien leuk om te lezen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 reacties