Lange reis Amsterdam Port Barton

De lange reis van Amsterdam (via Taipei en Manilla) naar Port Barton

Ik ben in de Filipijnen! Deze reis boekte ik redelijk spontaan, dus sta er zelf nog een beetje van te kijken. Het was een lange reis, het duurde bijna 3 (!) dagen voordat ik op mijn gewenste bestemming was: Port Barton.

Urduja

Lange reis Amsterdam Port Barton


Afgelopen dinsdag hoorde ik opeens iets over Urduja. Dit begon als een lage drukgebied, werd een tropische depressie en is donderdag opgeschaald naar een tropische storm (het laatste stadium voordat het een orkaan is). En laat het nou zo zijn dat Urduja richting Palawan gaat, de plek waar ik het overgrote deel van mijn reis wil zijn. Ik heb nog gekeken of ik dingen om kan boeken, maar heb besloten om het maar op me af te laten komen allemaal. Niets is zo veranderlijk als het weer en voor de zekerheid heb ik aardig wat Netflixseries offline gezet. Zoals het er nu naar uit ziet zal het in ieder geval de eerste week heel hard gaan regenen (en waaien), maar de tweede week is Urduja alweer verdwenen. Hoe dan ook ga ik lekker genieten, ik heb ten slotte vakantie!

Op naar Taipei!

Lange reis Amsterdam Port Barton


Na een kort nachtje (ik heb altijd een beetje last van vakantiestress), stond ik vrijdag rond een uur of half 9 ’s ochtends op Schiphol. Het was behoorlijk druk, maar alles ging nog best vlot, na een uur was ik door alle controles heen. Na een kort ontbijtje moest ik me al melden bij de gate en voordat ik het wist zat ik in het vliegtuig.

Lange reis Amsterdam Port Barton

Ik vloog voor het eerst met China Airlines (voor een prikkie) en was aangenaam verrast: wat een superluxe vliegtuig! Brede stoelen, een enorm persoonlijk scherm met recente films en we kregen zelfs slofjes en een tandenborstel. De vlucht (van ruim 12,5 uur) duurde uiteraard vreselijk lang. Ik had gehoopt een beetje te slapen, maar dat lukte zelfs niet met melatoninepil en een glas rode wijn. Ik heb dan ook maar liefst 3 verschillende films gekeken en verder maar een beetje gedut. Vlak voor landing in Taipei was ik getuige van een schitterende zonsopkomst, dat was echt zo’n heerlijk genietmomentje.

Lange reis Amsterdam Port Barton

Op het vliegveld van Taipei moest ik 7 uur wachten op de volgende vlucht. Dat was niet helemaal de bedoeling, want toen ik de vlucht boekte was dat slechts 2 uur. Helaas werd de vlucht van Amsterdam naar Taipei met 5 uur vervroegd, waardoor ik opeens een behoorlijk lange overstaptijd had. Uiteindelijk gingen die uren nog best snel voorbij en bleef ik wakker met koffie en cola (ik drink zelden cafeïne, dus dat werkt bij mij als een trein). Overigens is het vliegveld van Taipei heel aangenaam om lang te wachten, er zijn veel fijne hoekjes met luie stoelen om te lezen en het is er helemaal niet druk.

Next stop: Manilla

Lange reis Amsterdam Port Barton

De vlucht naar Manilla ging vrij smooth (wel met 45 minuten vertraging) en wat was het warm toen ik daar het vliegtuig uitstapte! De rij voor paspoortcontrole was lang en toen ik eindelijk aan de beurt was, bleek ik nog een formulier in te moeten vullen. Dat had ik even gemist (zal er iets mee te maken kunnen hebben dat ik al bijna 30 uur wakker was). Ik liep weer terug om het formulier in te vullen, mocht daarna gelukkig langs de rij weer naar de paspoortcontrole. Alles was nu in orde en ik kreeg een eerste stempel in mijn nieuwe paspoort. Korte stop gemaakt om geld te wisselen en een simkaart te kopen (de wifi doet het vrijwel nergens), toen mocht ik eindelijk naar buiten! Daar stond mijn chauffeur (had een taxi via het hotel geregeld) al op me te wachten. Blijft leuk om je naam zo groot op een bord te zien aan de andere kant van de wereld!

Na een korte rit met veel verkeer, kwam ik aan bij m’n hotel (Red Planet Aseana). Zo fijn om eindelijk een bed te zien! Ik heb nog snel even gegeten en ben om 21 uur in slaap gestort. Ik was kapot!

Video: de lange reis naar Manilla

Laatste etappe: Port Barton

Lange reis Amsterdam Port Barton

Ik heb echt heerlijk geslapen en werd iets na zessen superfit wakker. Tijd voor een nieuwe reisdag! Ik kwam er trouwens achter dat ik vanaf mijn kamer op de negende verdieping best een tof uitzicht had op Manilla. Wat een enorme stad!

Lange reis Amsterdam Port Barton

Na een ontbijt met pancakes, zat ik om acht uur weer in de taxi naar het vliegveld. Gelukkig was ik ruim op tijd, want er stonden nogal wat rijen. Om uberhaupt het vliegveld in te komen, moest je al door een scanner. Keurig op tijd zat ik bij de gate, maar er was geen vliegtuig te bekennen. Die bleek ook bij een hele andere gate te staan, dus uiteindelijk vertrokken we drie kwartier te laat. In het vliegtuig waarschuwden ze voor best wat turbulentie vanwege Urduja, maar dat viel uiteindelijk enorm mee. Voor ik het wist, stonden we weer aan de grond in Puerto Princesa (Palawan).

Lange reis Amsterdam Port Barton

Ik was ondanks de vertraging nog net op tijd voor het busje dat mij naar Port Barton zou brengen. Het was erg gezellig, we zaten met z’n elven in de bus, terwijl er plek was voor acht (kleine Filipijnse) mensen. Onderweg keek ik mijn ogen uit, ik zag gekke jeepneys (jeeps omgebouwd tot bussen), ontelbaar veel palmbomen, overvolle bussen (er hingen mensen aan) en een paar rijstvelden. Helaas regende het wel erg veel onderweg.

Het laatste stuk naar Port Barton ging over een deels onverharde weg, wat nog best spannend was. Door de vele regen, zijn er behoorlijk wat grote plassen ontstaan. Gelukkig ging het allemaal goed en bracht de chauffeur ons veilig naar Port Barton. Daar zocht ik mijn accommodatie op (Ausan Beach Front Cottages) en kreeg een fijn huisje aan het strand. De regen hield zowaar eventjes op, dus ik kon het allemaal net even bekijken voordat het donker werd. Een superfijne plek! Ik blijf hier gelukkig drie dagen, kan ik eindelijk even tot rust komen.

Lange reis Amsterdam Port Barton

Na avondeten met een gin/tonic/ananas (duurste cocktail op de kaart, kost maar liefst €1,45) heb ik snel mijn hutje opgezocht. Morgen schijnt de storm te komen (die al ietsje is afgezwakt), ben benieuwd! Heb ik in ieder geval een (redelijk stevig) dak boven m’n hoofd.

Video: reis van Manilla naar Port Barton

Lees nu mijn volgende reisverslag: Port Barton: een tropische storm en zonneschijn

Alle reisverslagen lezen van mijn reis op de Filipijnen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over de Filipijnen?

Check dan ook een van deze artikelen:
Review: Ausan Beach Front Cottages (Port Barton, Filipijnen)
Wat kost reizen in de Filipijnen?
Hoe & wat: Reistips voor de Filipijnen

Co

Hoi! Ik ben Co en ik heb een gezonde reisverslaving. Ik ben minstens 6 maanden per jaar in het buitenland. Ik loop langeafstandswandelingen, ontdek de mooiste Europese steden per trein of ik maak een toffe roadtrip in Amerika.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties