De lange reis van Amsterdam naar de Filipijnen _ Reisverslag Filipijnen

De lange reis van Amsterdam naar de Filipijnen | Reisverslag Filipijnen

De reis van Amsterdam naar de Filipijnen was behoorlijk lang, maar ik ben er! In dit reisverslag lees je alles over mijn reis van Amsterdam naar Manilla.

Ik boekte redelijk spontaan een ticket naar de Filipijnen. Het leek mij een leuke bestemming om mijn kerstvakantie door te brengen. Hoe is het om alleen rond te reizen in de Filipijnen? In dit reisverslag vertel ik je alles over de lange heenreis. De vlucht van Amsterdam naar Manilla (via Taipei) en de spannende binnenlandse vlucht naar het eiland Palawan.

Urduja

Een paar dagen voor vertrek hoor ik opeens iets over Urduja. Dit begint als een lage drukgebied, veranderd dan in een tropische depressie en wordt op de dag voor ik vertrek opgeschaald naar een tropische storm. Dit is het laatste stadium voordat het een orkaan is, yikes!

Urduja

Enfin, Urduja gaat in de richting van Palawan, het eiland waar ik het overgrote deel van mijn reis wil zijn. Ik kijk nog even of ik dingen om kan boeken, maar ik besluit om het maar op me af te laten komen. Niets is zo veranderlijk als het weer en voor de zekerheid zet ik aardig wat Netflixseries offline. Dan heb ik altijd wat te doen.

Zoals het er nu naar uit ziet zal het in ieder geval de eerste week heel hard gaan regenen en waaien, maar de tweede week is Urduja alweer verdwenen. Hoe dan ook ga ik lekker genieten, ik heb ten slotte vakantie!

Op naar Taipei!

Na een kort nachtje (ik heb altijd een beetje last van vakantiestress), sta ik vrijdag rond een uur of half negen ’s ochtends op Schiphol. Het is behoorlijk druk, maar alles gaat behoorlijk vlo. Na een uur heb ik mijn bagage gedropt en ben ik door alle controles heen. Ik eet nog een lekker ontbijtje en dan moet ik me melden bij de gate. Het gaat supersnel en voor ik het weet zit ik in het vliegtuig.

Met China Airlines naar Taipei

Ik vlieg vandaag voor het eerst met China Airlines. Ik ben erg benieuwd! Het vliegticket was helemaal niet duur, zo’n €450 retour (en terug met KLM). Niet slecht voor de kerstvakantie!

Als ik eenmaal geinstalleerd ben, ben ik aangenaam verrast: wat een luxe vliegtuig! Brede stoelen, een enorm persoonlijk scherm met recente films en we krijgen zelfs slippers en een tandenborstel. Deze eerste vlucht gaat van Amsterdam naar Taipei en duurt maar liefst 12,5 uur. Lang hè?

Vliegroute naar Taipei

Ik hoop een beetje te slapen, maar dat lukt zelfs niet met melatoninepil en een glas rode wijn. Ik kijk maar liefst drie verschillende films gekeken en doe af en toe mijn ogen dicht om toch wat te rusten.

Vlak voor de landing in Taipei ben ik getuige van een schitterende zonsopkomst, wauw!

Wachten in Taipei, Taiwan

Op het vliegveld van Taipei moet ik maar liefst zeven uur wachten op de volgende vlucht. Dat was niet helemaal de bedoeling, want toen ik de vlucht boekte was dat slechts twee uur. Helaas werd de vlucht van Amsterdam naar Taipei met 5 uur vervroegd, waardoor ik opeens een behoorlijk lange overstaptijd heb.

Ik baalde hier behoorlijk van, maar uiteindelijk gaan de uren nog best snel voorbij. Ik kijk mijn ogen uit op het moderne en schone vliegveld van Taipei. Ik blijf wakker met koffie en cola. Omdat ik zelden cafeïne, drink, werkt dat behoorlijk goed. Op het vliegveld zijn veel fijne hoekjes met luie stoelen waar je lekker kunt chillen, dus ik vermaak me prima. Ik begin alvast aan mijn reisverslag, ik lees veel en ik kijk een aflevering van een serie.

Volgende stop: Manilla

Dan is het tijd om te boarden voor mijn tweede vlucht: van Taipei naar Manilla. De vlucht naar Manilla gaat gelukkig vrij smooth, maar we landen met 45 minuten vertraging. Het is echt superwarm als ik het vliegtuig uitstap, dat is even wennen!

De rij voor paspoortcontrole is erg lang en als ik eindelijk aan de beurt was, blijk ik nog een formulier in te moeten vullen. Dat heb ik even gemist, oeps! Ik ben inmiddels zo’n 30 uur wakker, dat zal er ongetwijfeld iets mee te maken hebben.

Ik loop weer terug om het formulier in te vullen en mag daarna gelukkig de lange rij overslaan bij de paspoortcontrole. Alles is nu in orde en ik krijg een eerste stempel in mijn nieuwe paspoort. Ik maak nog een korte stop om geld te wisselen en een simkaart te kopen en dan mag ik eindelijk naar buiten!

Via mijn hotel heb ik een taxi geregeld. De Filipijnen is voor mij een nieuw land en ik vind het wel fijn om dit soort dingen dan vooraf te regelen. Scheelt weer wat stress en daar zit je na 30 uur reizen niet echt op te wachten.

Ik hoef me geen zorgen te maken, want mijn chauffeur staat me al op me te wachten. Blijft leuk om je naam zo groot op een bord te zien aan de andere kant van de wereld!

Ik word opgehaald op het vliegveld in Manila

Na een korte rit met veel verkeer, kwom ik aan bij m’n hotel. Ik slaap in Red Planet Aseana, een hotel niet ver van het vliegveld. Het ligt vlakbij een groot winkelcentrum in een veilige wijk.

Ik ga nog even snel eten in een restaurant naast het hotel en duik al om negen uur ‘s avonds mijn bed in. Ik ben zo moe van die lange reis!

Mijn eerste maaltijd in de Filipijnen
Mijn eerste maaltijd in de Filipijnen!

Video: van Amsterdam naar de Filipijnen

Op naar Port Barton

Ik slaap die nacht echt heerlijk en word iets na zessen superfit wakker. Ik kom erachter dat ik vanaf mijn kamer op de negende verdieping best een tof uitzicht heb op Manilla. Wat een enorme stad! Helaas heb ik geen tijd om rond te kijken, want ik moet me opmaken voor een nieuwe reisdag!

Uitzicht op de skyline van Manila vanuit mijn hotelkamer

Na een ontbijt met pannekoeken, zit ik om acht uur weer in de taxi naar het vliegveld. Deze keer gebruik ik de app Grab en kost de rit slechts drie euro. Koopje!

Gelukkig ben ik ruim op tijd, want er staan nogal wat rijen. Om uberhaupt het vliegveld in te komen, moet je al door een scanner. Keurig op tijd zit ik bij de gate, maar er is geen vliegtuig te bekennen. Die blijkt ook bij een hele andere gate te staan, dus uiteindelijk vertrekken we drie kwartier te laat.

In het vliegtuig waarschuwen ze voor best wat turbulentie vanwege Urduja. Ik ben best wel angstig, maar uiteindelijk valt enorm mee. Er is helaas niets uit het raam te zien, we vliegen de hele tijd in een wolkendek. Gelukkig duurt de vlucht niet zo lang, iets meer dan een uur. We staan dan ook snel weer aan de grond in Puerto Princesa op het eiland Palawan.

Geland in Puerta Princesa - Palawan

Na het drukke en grote Manila is het erg fijn om hier te zijn. Het voelt meteen een stuk relaxter. Overal groen en palmbomen.

Ik ben ondanks de vertraging nog net op tijd voor het busje dat mij naar Port Barton zal brengen. Het is een erg gezellige rit, we zitten met z’n elven in de bus. En dat terwijl er slechts plek is voor acht (Filipijnse) mensen.

In de bus naar Port Barton

Onderweg kijk ik mijn ogen uit, ik zie de gekke jeepneys (jeeps omgebouwd tot bussen), ontelbaar veel palmbomen, overvolle bussen (er hangen mensen aan de buitenkant) en een paar rijstvelden. Helaas regent het wel erg veel.

Regen op Palawan

Het laatste stuk naar Port Barton gaat deels over een onverharde weg. Door de vele regen zijn er behoorlijk wat grote plassen ontstaan, wat het nogal een spannende rit maakt. Gelukkig gaat het allemaal goed en brengt de chauffeur ons veilig naar Port Barton.

Daar ga ik naar mijn accommodatie (Ausan Beach Front Cottages) en krijg ik een fijn huisje aan het strand. De regen houdt zowaar eventjes op, dus ik kan mooi nog even rondkijken in Port Barton. Het is niet zo groot en ligt aan een prachtig zandstrand met palmbomen. Een superfijne plek! Ik blijf hier gelukkig drie dagen, dus ik heb mooi even de tijd om op verkenning te gaan en even bij te komen van de lange reis.

Na avondeten met een gin tonic ananas (dit is de duurste cocktail op de kaart, deze kost maar liefst €1,45) zoek ik snel mijn huisje op. Morgen schijnt het flink te gaan storme (die al ietsje is afgezwakt), ik ben benieuwd! Ik heb in ieder geval een (redelijk stevig) dak boven m’n hoofd.

Video: reis van Manilla naar Port Barton

Lees nu mijn volgende reisverslag: Port Barton: een tropische storm en zonneschijn

Alle reisverslagen lezen van mijn reis op de Filipijnen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over de Filipijnen?

Ter voorbereiding van mijn reis maakte ik gebruik van deze reisgidsen:

Reishandboek Filipijnen: praktische en culturele gids met alle bezienswaardigheden

Lonely Planet Philippines

Na afloop van mijn reis schreef ik diverse artikelen met praktische tips voor een reis naar de Filipijnen. Lees ook:

Wil je meer mooie reisverhalen lezen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of kijk op de pagina met reisverslagen.

Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! 

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties