NS Wandeling

Mijn eerste NS wandeling: door de Kennemerduinen

Ter voorbereiding van de Inca Trail, ben ik van plan om de komende tijd wat meer lange wandelingen te maken. Zo besloot ik afgelopen zaterdag om mijn eerste NS wandeling te maken: van station Santpoort-Noord naar station Overveen door de Kennemerduinen. Een prachtwandeling, waarvan in deze blog een verslag.

Van station Santpoort-Noord naar het strand

De wandeling begint langs het spoor in Santpoort-Noord. Meteen genieten, want het is een prachtige zonnige dag. Al snel volgt er een afslag en wandel ik Nationaal Park Zuid-Kennemerland in. Het eerste stuk dwaal ik door de bossen en kom ik af en toe een hardloper tegen.

NS wandeling - bos

Terwijl het steeds heuvelachtiger wordt, kom ik langs een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog. Het ziet er nu uit als een mooi meertje, maar 65 jaar geleden was deze gracht vooral nuttig. Er kon geen tank langs.

NS wandeling - tankgracht

Al snel hierna worden de paden zanderiger en zie ik steeds meer blauwe lucht. Het bos gaat langzaam over in de duinen.

NS wandeling - zandpad

Dan stuit ik op een vervelende verrassing, volgens de route moet ik rechtdoor, maar dit pad is wegens overstromingen afgesloten.

NS wandeling - afgesloten

Lees ook: Nationaal Park Zuid-Kennemerland: handige tips & mooie wandelingen

Wildlife gespot!

Gelukkig is er aan de linkerkant een klein paadje dat ik kan nemen voor een detour. Al snel kom ik op een fietspad dat ik kan volgen naar het strand. Bij het Cremermeer ga ik even zitten op een bankje. Wat is het hier mooi! In mijn ooghoek ziek ik iets groots bewegen aan de zijkant van het meer. Er staat een Schotse hooglander lekker te chillen in het water.

NS wandeling - cremermeer

NS wandeling - cremermeer even zitten

NS wandeling - wisent

Daarna loopt hij pal langs mijn bankje naar de andere kant van het fietspad, wat zijn dit toch mooie dieren!
NS wandeling - wisent fietspad

Vlakbij de duinopgang naar het strand zie ik het pad dat ik eigenlijk had moeten lopen volgens de NS wandeling en het is duidelijk onbegaanbaar. Er zwemt zelfs een eend over het pad.

NS wandeling - overstroming

Relaxen op het strand

Dan is het tijd om het strand op te zoeken. Het stukje over de duinen, door het zachte zand is best wel zwaar, maar gelukkig is het niet ver.

NS wandeling - duinopgang

NS wandeling - strand

Ik kom op een vrijwel leeg strand, wat is het hier heerlijk! Ik schop mijn wandelschoenen uit en verwissel mijn lange broek (die veel te warm is) voor een korte. Mijn kleedje leg ik neer op een duin en ik geniet even lekker van de zon met een boek en een paar boterhammen.

NS wandeling - schoenen

Na de lunch wandel ik een stuk over het strand tot de standtent Parnassia aan Zee. Hier vul ik mijn waterfles (handig zo’n vulpunt op de route) en maak ik me klaar voor de wandeling terug door de Kennemerduinen.
Van het strand naar station Overveen

Na een korte wandeling kom ik uit op de hoogste duin in dit gebied: de 27 meter hoge Hazenberg. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de duinen en een klein stukje van de zee en aan de andere kant zie je ook het Vogelmeer liggen.

NS wandeling - uitzicht vogelmeer

De route gaat verder langs het Vogelmeer en ik stop regelmatig om foto’s te maken. Het is hier echt zo mooi!

NS wandeling - Vogelmeer

NS wandeling - pad langs het vogelmeer

In de buurt van het bezoekerscentrum van Nationaal Park Zuid-Kennemerland verdwijnen de duinen en zie ik steeds meer bomen.

NS wandeling - Pad naar Overveen

Het laatste stuk loop ik dan ook weer in het bos en voordat ik het weet ben ik bij het station. Ik heb nog even de tijd voordat de trein gaat, dus trakteer ik mezelf op een ijsje en geniet ik op een bankje nog even na van deze prachtige wandeling. Zeker voor herhaling vatbaar!

Meer informatie

Deze wandeling was in totaal 16 kilometer lang. De route kun je vinden op deze website. Hier kun je een pdf downloaden, met de exacte routebeschrijving en ook extra informatie over de dingen die je onderweg tegenkomt.

Heb jij wel eens een NS wandeling gemaakt?
Een deel van deze wandeling deed ik later ook een keer in de winter. In dit artikel kun je hier meer over lezen.

Meer lezen over wandelen in Nederland?

Check dan ook deze artikelen:
Wandelen in de Schoorlse Duinen
NS-wandeling Lange Duinen in de herfst
Wandelen in Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen

Of bestel een van deze fijne boeken:

NS Wandeling - door de Kennemerduinen

NS Wandeling - door de Kennemerduinen

NS Wandeling - door de Kennemerduinen

NS Wandeling - door de Kennemerduinen

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties