Wat te doen in Den Haag - leuke bezienswaardigheden

Wat te doen in Den Haag? 10 tips!

Den Haag is een van de mooiste steden in Nederland. Wat te doen in Den Haag tijdens een weekendje weg? In dit artikel vind je 10 leuke bezienswaardigheden.

Den Haag: een introductie

Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en de plek waar de Nederlandse regering en parlement gevestigd zijn. Ook vind je in Den Haag het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. De stad ligt aan de kust bij de Noordzee en dus uitwaaien aan het strand is ook altijd een optie tijdens een stedentrip Den Haag.

Den Haag heet sinds de zeventiende eeuw officieel ‘s-Gravenhage (dat klinkt wat deftiger), maar wordt in de volksmond (en door de Nederlandse Spoorwegen) Den Haag genoemd.

Er zijn vondsten gedaan die dateren van 3000 v. Chr. en Den Haag is dan ook een oude stad. Het staat bekend als Den Haag sinds 1230, toen graaf Floris IV van Holland hier een kasteeltje bouwde en er met zijn vrouw kwam wonen. Den Haag staat al sinds de zestiende eeuw bekend als de plek waar het hoogste regeringsorgaan is gevestigd, maar kreeg pas in 1806 stadsrechten. Nu is Den Haag met bijna 550.000 inwoners een van de grootste steden in Nederland (de grootste na Amsterdam en Rotterdam).

Wat te doen in Den Haag?

Ga je een dagje of een weekendje naar Den Haag en wil je weten wat te doen in Den Haag? Er zijn veel leuke bezienswaardigheden in de stad. Dit zijn 10 leuke dingen om te doen.

Neem een kijkje op het Binnenhof

De Hofvijver in Den Haag

De bekendste plek in Den Haag is ongetwijfeld het Binnenhof, hier is de Nederlandse regering gevestigd. Dwaal over het plein (misschien zie je nog wel een politicus “in het wild”!) en wandel een rondje om de Hofvijver. Vanaf hier kun je het Torentje (het kantoor van de minister-president) en het Mauritshuis goed zien.

Ontdek de Hollandse meesters in het Mauritshuis

Het Mauritshuis in Den Haag

Aan de Hofvijver ligt dus het mooie Mauritshuis. In dit museum vind je kunstwerken van de bekende Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Hier hangen werken van Johannes Vermeer (o.a. het beroemde Meisje met de parel), Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Paulus Potter. Het gebouw alleen al is een plaatje om te zien, het werd in de zeventiende eeuw gebouwd voor Johan Maurits prins van Nassau-Siegen (vandaar ook de naam Mauritshuis).

Koop hier je tickets voor een bezoek aan het Mauritshuis.

Waai uit op het strand

Uitwaaien in Scheveningen

Den Haag ligt aan de kust, daardoor is het de perfecte stad om een weekendje uit te waaien. Dit hoeft niet alleen in de zomer, in elk jaargetijde is het heerlijk om even op het strand te zijn! Het voordeel van een strandwandeling buiten de zomer is dat je het hele strand soms voor jezelf hebt. Heerlijk!

Bezoek het Vredespaleis

Het Vredespaleis is niet alleen prachtig om te zien, maar ook een van de meest belangrijke gebouwen in Den Haag. In het Vredespaleis zijn namelijk veel belangrijke organisaties gevestigd, zoals het Permanent Hof van Arbitrage, het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties.

Je kunt hier een visitor center bezoeken, waar je o.a. een film kijken over de totstandkoming van het Vredespaleis. Ook kun je rondleidingen boeken om zo meer te leren over het gebouw.

Ook leuk: wandel ook eens langs het Vredespaleis in de avond. Soms is het heel mooi verlicht!

Bekijk de leukste moderne kunst in Kunstmuseum Den Haag

Kunstmuseum Den Haag (tot 2019 bekend als Gemeentemuseum Den Haag) is een van de meest bekende musea voor moderne kunst in Nederland. Het museum heeft een grote verzameling kunstwerken van schilders van de Haagse School, zoals Picasso, Mondriaan en Monet. Daarnaast heeft het museum ook een mooie modecollectie, die een goed beeld geeft van de mode in Nederland in de loop van de jaren.

Bestel hier je toegangsbewijs voor Kunstmuseum Den Haag.

Ga de hoogte in met SkyView De Pier

SkyView De Pier in Scheveningen

Hou je van mooie uitzichten? In 2016 is SkyView de Pier op de pier van Scheveningen geopend. Dit is een enorm reuzenrad en staat deels in de Noordzee. Vanaf vijftig meter hoogte heb je een prachtig uitzicht op de Hollandse kustlijn en Den Haag.

Bestel hier je tickets voor SkyView de Pier.

Paleis Noordeinde: het werkpaleis van de koning

Paleis Noordeinde in de herfst

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van koning Willem-Alexander en is prachtig gelegen in de binnenstad van Den Haag. Dit is de plek waar op Prinsjesdag de koninklijke stoet vertrekt naar de Ridderzaal op het Binnenhof. Tijdens een stedentrip Den Haag kun je het altijd van de buitenkant bekijken, maar heel soms wordt het opengesteld voor publiek. Je kunt het paleis ook virtueel bezoeken via Google Streetview.

Bezoek de kleine versie van Nederland: Madurodam

Madurodam is de bekendste miniatuurstad van Nederland en er zijn veel beroemde Nederlandse bouwwerken te bekijken. Zo kun je een miniatuurversie bekijken van de Dam in Amsterdam, luchthaven Schiphol, de Erasmusbrug, de Kaasmarkt in Alkmaar, paleis Het Loo in Apeldoorn en de Waterpoort in Sneek. Madurodam is voor jong en oud een leuke plek om te bezoeken.

Koop hier je kaartjes voor Madurodam.

Dompel je onder in de wereld van Escher

Escher in Het Paleis is misschien wel het leukste museum dat ik bezocht in Den Haag. Het is gevestigd in het Paleis Lange Voorhout (een prachtig pand uit 1764) en staat in het teken van werk van de Nederlandse graficus Maurits Cornelis Escher. Naast veel beroemde prenten, zijn er ook diverse bijzondere installaties te zien en ook heeft het museum hier en daar een interactief element. Dit museum is ook leuk voor mensen die niet perse van een museumbezoek houden.

Koop hier je kaartje voor Escher in Het Paleis.

Proef de Hollandse lekkernijen

Viskraam bij het Binnenhof in Den Haag

Den Haag is populair bij toeristen uit binnen- en buitenland en daardoor ook een van de beste plekken om het culinaire Nederland te ontdekken. Haal dus een lekker stukje haring bij de visboer naast het Binnenhof of scoor verse stroopwafels of lekker poffertjes bij een de vele kraampjes. Smullen maar!

Wanneer bezoek je Den Haag?

Een stedentrip Den Haag is elk jaargetijde een goed idee. Als het warm is, kun je lekker naar het strand en als het koud of regenachtig is zijn er genoeg musea waar je je kunt vermaken.

Hoe kom je in Den Haag?

Hoe reis je naar Den Haag? Er zijn uiteraard verschillende mogelijkheden.

Met de auto

Den Haag is goed bereikbaar per auto, via de A12 vanaf Utrecht en Gouda en via de A4 vanaf Amsterdam, Leiden en Rotterdam. Waar moet je parkeren? Parkeren in Den Haag is niet zo’n probleem, er zijn genoeg parkeergarages te vinden waar je je auto veilig neer kunt zetten. Met Q-Park kun je vooraf een plekje reserveren voor een goede prijs. Vooraf een plekje reserveren is vaak goedkoper, want ze hebben vaak kortingsacties.

Met het openbaar vervoer

Natuurlijk is Den Haag ook erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De stad heeft meerdere treinstations, waarbij Den Haag HS (Holland Spoor) en Den Haag Centraal het dichtst bij het centrum liggen. Plan je treinreis op NS.nl.

Overnachten in Den Haag

Den Haag is een populaire stad voor een weekendje weg en het barst er van de leuke B&B’s en mooie hotels. Via Booking.com heb je een mooie overzicht van het aanbod. Dit zijn een paar aanraders:

  • B&B Valkenbos – prachtig ingerichte B&B in de wijk Segbroek.
  • B-aparthotel Kennedy – aparthotel met appartementen vlakbij Kunstmuseum Den Haag.
  • The Collector Hotel – zin in een weekendje luxe? The Collector Hotel barst van de bijzondere kamers en ze zijn van alle gemakken voorzien.

Haal meer uit je stedentrip Den Haag

Heb je helemaal zin gekregen in een stedentrip Den Haag? Dan kun je nog meer over deze leuke stad lezen in de de reisgids Time to Momo Den Haag & Scheveningen. Hierin vind je de leukste bezienswaardigheden en tips voor de leukste plekken om te shoppen, eten of een drankje te doen.

Meer lezen over leuke steden in Nederland?

Wil je meer mooie leuke steden in Nederland ontdekken? Lees dan ook een van deze artikelen:

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Q-Park voor parkeren Den Haag. Ik ga alleen samenwerkingen aan die passen bij mijn website en waarvan ik denk het een toegevoegde waarde heeft voor mijn lezers. Lees op deze pagina meer over samenwerkingen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties