Pieterpad etappe Groningen naar Rolde

Pieterpad etappe 3 & 4: Van Groningen naar Rolde – wandelverslag

Het Pieterpad van Groningen naar Rolde (etappe 3 en 4) is onwaarschijnlijk mooi. Hunebedden, mooie bospaden en heide, ik kijk mijn ogen uit!

Pieterpad etappe 3: van Groningen naar Zuidlaren

Na een korte rit met de trein kom ik aan op station Groningen, wat mij betreft heeft dit station een van de mooiste stationshallen in Nederland. Je blijft omhoog kijken, er zijn zoveel mooie details te zien.

Station Groningen Centraal
De stationshal van Groningen is prachtig.

De stad uit

Daarna wandel ik langs het Hoornse Diep de stad uit. Hoe verder je komt, hoe stiller het wordt op het pad. Ik ken dit stuk van het Pieterpad erg goed, want ik heb een aantal jaar in de wijk Hoornsemeer gewoond, dus toen heb ik regelmatig gefietst en gewandeld over deze weg. Het is echter al zeker 15 jaar geleden dat ik hier voor het laatst ben geweest en het verbaast me hoeveel mooie plekjes ik nog herken.

Een van mijn favoriete stukjes is de Nijveensterkolk, een klein sluisje waar een prachtige zeilboot ligt. Daar vlakbij staat ook een prachtige molen, het levert een heerlijk Hollands plaatje op.

Pieterpad Nijveensterkolk
Een prachtig plekje langs dit stuk van het Pieterpad: de Nijveensterkolk.
Molen in Groningen
Met de schapenwolken en de molen is dit echt een heerlijk Hollands plaatje.

Lekker over de zandpaden

In Haren sluit mijn tante weer aan, zij wandelt met me mee tot mijn eindpunt vandaag, net na Zuidlaren. We wandelen Haren uit langs enorme villa’s (wie zou hier wonen?) en komen uit op prachtige zandwegen met mooie hoge bomen ernaast. Ik vind het prachtig. Wat een verschil al met de eerste 35 kilometer!

Zandweg tussen Haren en Zuidlaren
Na Haren wandel je veel over dit soort wegen naar Zuidlaren.

Ook wandelen we langs velden vol gewassen, vooral mais. Vlakbij Midlaren komen we wel langs een heel opvallend veld: het staat hier vol wietplanten!

Wandelen langs de maisvelden
Wandelen langs de maisvelden.
Wietplanten Pieterpad
Velden vol wietplanten langs het Pieterpad.

Daar vlakbij staat ook de eerste hunebed aan het pad (nog net in Groningen), maar daar komen mijn tante en ik net te laat achter.

We zijn in Drenthe!

Gelukkig zijn we nu aangekomen in de provincie Drenthe (yes, de provincie Groningen is al ‘uit’!) en daar zijn natuurlijk nog genoeg hunebedden. Niet veel later zien we die ook liggen tussen een paar boerderijen. Blijft bijzonder om te zien!

Hunebed in Midlaren
Bij het dorpje Midlaren liggen twee enorme hunebedden tussen de boerderijen.

Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar Zuidlaren, dat we in de verte al zien liggen. Het laatste stuk gaat over een grote vlakte tussen de weilanden. Wat is dit genieten!

Laatste stukje Pieterpad voor Zuidlaren
Het laatste stukje Pieterpad voor Zuidlaren.

Om te vieren dat we de derde etappe van het Pieterpad hebben voltooid, trakteren we onszelf op een heerlijke lunch bij Grand Café Zuidlaren, aanrader!

Pieterpad etappe 4: van Zuidlaren naar Rolde

Berend Botje in Zuidlaren
Het beeld van Berend Botje in Zuidlaren.

We zijn nog niet klaar voor vandaag, want de camping waar ik die nacht slaap ligt aan etappe 4, ongeveer 4 kilometer van Zuidlaren. We gaan nog even kijken bij het beeld van Berend Botje (die met zijn bootje ging varen) en wandelen het dorp weer uit.

We lopen een stuk over het terrein van Dennenoord, dat in 1892 aangelegd werd als gesticht van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland (bron). Het is een beschermd dorpsgezicht met diverse paviljoens en een mooi park en er zijn veel beelden en gedichten op panelen op deze plek. Erg bijzonder.

Gedicht bij Dennenoord
Een van de gedichten op het terrein van Dennenoord.

Nationaal Park Drentsche Aa

Als we Dennenoord verlaten lopen we zo een nieuw dorpje in: Schipborg. En hier is zowaar een nationaal park! Ik wil uiteraard even op de foto bij het bord van Nationaal Park Drentsche Aa.

Co in Nationaal Park Drentsche Aa
Ik ben weer in een nationaal park!

Om de hoek ligt de camping waar ik die nacht slaap. Ik neem afscheid van mijn tante en zet m’n tentje op. Niet veel later komt er ook een andere Pieterpadwandelaar bij en we kletsen wat over onze wandeltocht tijdens het avondeten. Onze tenten blijken pal naast de hut te staan waar het animatieteam ‘s avonds losgaat met kinderen, dus ik duik heel vroeg mijn tentje in (en uiteraard met oordoppen).

De volgende ochtend sta ik lekker vroeg op, want ik heb een flinke tocht voor de boeg. Ik wil namelijk etappe 4 afmaken en ook al een groot deel van etappe 5 gaan lopen, dit komt namelijk beter uit met de campings. Ik wandel de camping af en kom meteen in een oase van rust. Wat is Drenthe mooi en vooral zo vroeg in de ochtend. Het is doodstil (op wat vogels na) en ik heb dit soort mooie doorkijkjes:

Landschap Drentsche Aa
Genieten op de vroege ochtend.

Op de hei!

Etappe 4 is een van de mooiste etappes van het Pieterpad, het zijn vooral onverharde paden en je komt meerdere keren over de hei. Het eerste stuk hei dat ik tegenkom is de Gasterse Duinen en er is helemaal niemand. Wat een rust en wat is dit mooi! En ook leuk, er staat hier zelfs een hunebed.

Gasterse Duinen
De Gasterse Duinen.
Hunebed Gasterse Duinen
Hunebed in de Gasterse Duinen.

Hierna kom ik via het dorpje Gasteren aan bij een van grootste stukken heide waar ik ooit liep: het Ballooërveld. Het is echt onwijs mooi en ik waan me zelfs een klein beetje in een van de nationale parken in Amerika door het houten pad.

Houten pad in het Ballooërveld
Houten pad in het Ballooërveld.
Wandelen over het Ballooërveld
Wandelen over het Ballooërveld.

Ik wandel zeker een uur over het Ballooërveld en ben blij dat ik die ochtend vroeg ben vertrokken. Het is namelijk nog redelijk koel en er is vrijwel geen schaduw op dit stuk van het Pieterpad.

Het pad is geblokkeerd!

Na het Ballooërveld kom ik in een veld vol bloemen, wat mooi! Verder zie ik een paar bulten en een stenen cirkel. Als ik iets dichterbij kom, blijken die bulten enorme koeien te zijn! De stenen cirkel is de baak, waar op staat dat ik al 67 kilometer heb gelopen en nog 415 heb te gaan.

Het is trouwens wel grappig, je komt regelmatig dit soort bordjes tegen op het pad en als je het aantal kilometers bij elkaar optelt, dan komt er altijd een ander aantal kilometers uit. Ik heb dus geen idee hoe lang het Pieterpad nu echt is, ik denk ergens tussen de 480 en 500 kilometer. We gaan het zien aan het eind van dit wandelavontuur!

Koeien op het Pieterpad
Koeien op het Pieterpad.

Ik loop met een grote boog om de koeien heen en zie de kerktoren van Rolde al verschijnen. Ik kom al om 11 uur ‘s ochtends aan in Rolde, weer een etappe voltooid! Na een korte break ga ik verder met etappe 5, daarover meer in het volgende wandelverslag!

Rolde Pieterpad
Rolde, het eindpunt van etappe 4.

TIP: heb je zin in een korte wandeling in deze omgeving? Er is een prachtige NS-wandeling vanaf station Assen naar Rolde en weer terug van ongeveer 15 kilometer.

Praktische informatie

De totale lengte van deze twee etappes is 39 kilometer. Zelf plakte ik op dag twee nog een stuk aan de wandeling door ook het grootste deel van etappe 5 te lopen. Ik overnachtte op Camping de Vledders in Schipborg. Dit ligt bij de ingang van Nationaal Park de Drentsche Aa en het Pieterpad loopt over de stoep van de camping.

Ze hebben altijd plek voor een trekkerstentje, reserveren is niet nodig. Een plekje voor 1 nacht kostte mij €13,35 (2020). Wil je op een warme dag nog een verkoelende duik nemen? Dat kan hier, want er is een klein meertje bij de camping.

Tijdens het wandelen op dit deel van het Pieterpad maak ik gebruik van deze gids:

Pieterpad 1 Pieterburen-Vorden

Wil je meer verslagen lezen van het Pieterpad?

Je kunt al mijn wandelverslagen terugvinden op deze pagina.

Vorige verslag: Pieterpad etappe 1 & 2: Van Pieterburen naar Groningen

Volgende verslag: Pieterpad etappe 5, 6 & 7: dwars door Drenthe van Rolde naar Coevorden.

Wil je meer lezen over mooie wandelingen in Nederland?

Vind je het leuk om over de mooiste wandelingen in Nederland te lezen? Dit zijn een paar fijne boeken vol inspiratie:

ANWB wandelgids – De allermooiste wandelroutes van Nederland

Wandellust – De mooiste wandelplekken in Nederland

Zelf wandel ik ook heel wat af in Nederland, je kunt hier dan ook veel informatie over vinden op mijn website. Lees ook deze artikelen:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor mooie reis- en wandelverhalen, inspiratie en praktische reistips.

Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! 

Pieterpad etappe 3 en 4 van Groningen naar Rolde
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.