Pieterpad - Pieterburen naar Groningen

Pieterpad etappe 1 & 2: Van Pieterburen naar Groningen

In de zomer van 2020 liep ik het Pieterpad. Dit is een wandelverslag van de eerste twee etappes: van Pieterburen naar Groningen.

Een beetje zenuwachtig voor vertrek

Vorig jaar liep ik ruim 700 kilometer van de Pacific Crest Trail in Amerika, maar ik ben toch wat zenuwachtig als ik mijn backpack inpak voor het Pieterpad. Heb ik alles wel bij me? Heb ik niet te veel mee? Zou het wel leuk zijn om een langeafstandswandeling te maken in Nederland?

Klaar voor het Pieterpad
Mijn backpack is in ieder geval klaar voor het Pieterpad.

Maar het gevoel van “yes, ik ga eindelijk weer op pad” overschaduwt alle gedachten. Ik heb er echt veel zin in om weer lekker te gaan wandelen. Ik hoef me ook niet al te veel zorgen te maken, ik slaap maar een nachtje op een camping en de tweede nacht thuis, dus dan kan ik makkelijk wijzigingen aanbrengen in mijn paklijst.

Pieterpad etappe 1: de start in Pieterburen

Mijn tante loopt de eerste etappe met me mee en mijn neefje brengt ons met de auto naar Pieterburen (wel zo handig, want op zondag gaan er amper bussen die kant op). Als we daar aankomen is het een drukte van jewelste. Er staan en zitten tig mensen op het startpunt van het Pieterpad. Ik wist dat het Pieterpad momenteel populair is, maar zo populair?

Mijn tante ziet gelukkig al snel dat het wadlopers zijn, dus ze blijven er waarschijnlijk niet al te lang staan. Ik moet en zal natuurlijk een foto hebben bij het startpunt van het Pieterpad! We besluiten om nog even een drankje te doen op het terras voor we starten met wandelen.

Nog geen half uur later zijn alle wadlopers (meer dan 300 volgens de serveerster) vertrokken en kunnen we poseren bij het startpunt. Let’s go!

Start van het Pieterpad
Start van het Pieterpad: de felbegeerde foto.

Vlak voor we Pieterburen verlaten, neemt mijn tante me nog eventjes mee naar de Petruskerk. Een prachtig kerkje met bijzondere houtsnedes, mooi om te zien!

De paden op, de lanen in

Een paar minuten later wandelen we opeens de weilanden in. Ik heb meteen een grote grijns op mijn gezicht, wat heb ik dit gemist! We wandelen over een kronkelend pad door de weilanden en klimmen we over een hoge brug. Het is al vrij laat op de dag, dus we komen niet zoveel andere wandelaars tegen.

De paden op, de lanen in
De paden op, de lanen in.
Deze brug is een flinke klim
Deze brug is een flinke klim.

Het pad is erg goed aangegeven, overal zien we het rood-witte vlaggetje van de Nederlandse LAW’s (langeafstandswandelingen).

Mooie Groninger dorpjes

Na veel weiland komen we door meerdere mooie dorpjes. Het gezellige Eenrum (waar we weer eventjes de kerk induiken) en Mensingeweer, met de prachtige molen.

De kerk in Eenrum
Het mooie 13e eeuwse kerkje in Eenrum.
Molen in Mensingeweer
In het piepkleine Groningse dorpje Mensingeweer staat deze mooie molen.

De eerste etappe van het Pieterpad is niet zo lang (slechts 12,3 kilometer), dus voor we het weten is Winsum in zicht. We moeten het laatste stukje ook nog even doorstappen, want de receptie van de camping waar ik wil slapen sluit om 18.00 uur.

Winsum
Winsum, het einde van eerste etappe van het Pieterpad.

Kwart voor zes komen we aan en kan ik mijn tentje opzetten. Mijn tante gaat lekker naar huis en ik ontdek weer hoe onhandig koken op de grond ook alweer is. Gelukkig kan ik dat de komende tijd nog wel even flink oefenen. Na een lange warme douche duik ik mijn slaapzak uit. Moe en voldaan.

Pieterpad etappe 2: Van Winsum naar Groningen

Ik slaap vrij onrustig die nacht, moet weer even wennen aan slapen in een tent en misschien ook wel een beetje omdat ik zoveel zin heb om verder te lopen? Als ik mijn telefoon check blijkt het de hele middag keihard te gaan regenen. Ik moet in totaal 21 kilometer lopen van Winsum naar Groningen, dus hoe eerder ik vertrek, hoe beter. Ik heb wel een regenjas bij me, maar die gebruik ik natuurlijk liever niet :)

Om kwart voor zeven vertrek ik en loop ik meteen weer in de weilanden. Het is heerlijk fris en de zon werpt lange schaduwen over het landschap. Genieten dit!

Zon komt net op bij Winsum
Lekker wandelen in de natuur.
koeien in de wei bij Winsum
De enige levende wezens die ik het eerste uur zie.

Het is vandaag veel asfalt het zijn veel rechte wegen. Dit is mijn uitzicht vrijwel de gehele ochtend.

Rechte wandelpaden
Rechte wandelpaden tijdens de tweede etappe van het Pieterpad.

Pittoresk Garnwerd

Tegen een uur of acht kom ik aan in het pittoreske dorpje Garnwerd. Wat is dit mooi! Het ligt aan het Reitdiep (een vaart richting Groningen) en dit geeft een mooie reflectie in het water.

Garnwerd
Zo mooi is Garnwerd!

Eindeloos wandelen langs de vaarten

Langzaamaan lijken ook andere mensen wakker te worden. Ik zie steeds meer boeren bezig op het land, wielrenners en zelfs een andere wandelaar die het Pieterpad van zuid naar noord loopt. De kikkers kwaken hard als ik weer langs een sloot loop, de koeien loeien en de schapen blaten. Ik ben op het platteland, dat is een ding dat zeker is! Ik zeg ze allemaal vriendelijk gedag.

Schaap
Hallo!

Ik kom ook door het gehucht Oostom waar volgens mijn boekje een van de meest gefotografeerde en geschilderde wierden van Groningen ligt.

Wierde Oostum
Kerkje op de wierde in Oostum.

Lukt het me om de regenbui voor te blijven?

Tot nu toe is het prachtig weer, maar langzaamaan zie ik de lucht vertrekken. Achter me wordt de lucht steeds donkerder. Ik ben bij het Van Starkenborghkanaal aangekomen en heb Groningen in zicht. Het is wel leuk om langs het kanaal te wandelen, dat doet me enorm denken aan vroeger, toen ik nog in Lutjegast woonde. Om naar de middelbare school te komen moest ik namelijk kilometers langs dit kanaal fietsen.

Van Starkenborghkanaal
Donkere luchten boven het Van Starkenborghkanaal.

Ik raak ook even aan de praat met een Groningse die bijna dagelijks een rondje wandelt langs het kanaal. We zijn het er beiden over eens, wandelen is heerlijk en het maakt je hoofd lekker leeg! Ik wandel stevig door, want de lucht achter me wordt donkerder en donkerder. Zou ik het station halen voordat het losbarst?

Donkere wolken boven de weg
De donkere wolken blijven me achtervolgen.

Er gaat niets boven Groningen

Op gegeven moment zie ik gebouwen achter de bomen langs het pad verschijnen en ik herken er zowaar een paar. Ik ben aangekomen bij Zernike, waar de Hanzehogeschool. Hier heb ik gestudeerd en ik ben sinds mijn afstuderen nooit meer teruggeweest, grappig om weer te zien! Via een park in de wijk Paddepoel en het Noorderplantsoen wandel ik de binnenstad van Groningen in. Het voelt als thuiskomen!

Groningen is wat mij betreft een van de mooiste steden in Nederland, er zijn ontzettend veel leuke bezienswaardigheden!

Noorderhaven in Groningen
De Noorderhaven in Groningen.

Het begint te druppen als ik bij de Noorderhaven ben en ik hou het redelijk droog tot ik op het station ben. Daar gaat het stortregenen, net op tijd dus! Etappe 2 van het Pieterpad zit er nu ook op en ik ben trots op het feit dat ik van Pieterburen naar Groningen ben gelopen. Ik ben vroeg thuis en kan even lekker bijkomen. Mijn benen doen best wel pijn door de stevige wandeltocht van vandaag. Even relaxen en dan morgen weer verder!

Lees het volgende wandelverslag: Pieterpad etappe 3 & 4: Van Groningen naar Rolde

Wil je alle verslagen lezen van mijn avontuur op het Pieterpad? Ben je op zoek naar praktische tips en een route-indeling? Neem dan een kijkje op deze pagina.

Praktische informatie

In totaal liep ik 34 kilometer in twee dagen. Hiermee voldeed ik twee van de zesentwintig etappes van het Pieterpad. Ik overnachtte op de volgende plaatsen:

  • Etappe 1: Camping Marenland in Winsum – Ze hebben altijd plek voor een trekkerstentje. Een nachtje logeren kost €12,50. De douches zijn heerlijk! De camping ligt mooi aan het water in het centrum van Winsum.
  • Etappe 2: Thuis in Zuidhorn. In Groningen (stad) is alleen een camping in het Stadspark en dit ligt een flink stuk van het Pieterpad af. Ik besloot daarom om lekker thuis te slapen, aangezien het maar 9 minuutjes is met de trein naar Zuidhorn.

Voor de eerste twee etappes van Pieterburen naar Groningen maak ik gebruik van deze gids:
LAW 9-1 – Pieterpad Deel 1 Pieterburen – Vorden

Wil je meer lezen over het Pieterpad en andere mooie wandelingen in Nederland?

Check dan ook een van deze artikelen:

Pieterpad etappe 1 en 2 - van Pieterburen naar Groningen

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Kijk op deze pagina voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties