Stedentrip in Zuidwest Friesland

Stedentrip in Zuidwest Friesland

Heb je wel eens een paar van de elfstedensteden bezocht? Een stedentrip in Zuidwest Friesland is de perfecte manier om die te leren kennen!

Waarom op stedentrip in Zuidwest Friesland?

Er liggen maar liefst zeven elfstedensteden in Waterland van Friesland, het zuidwesten van Friesland. Allemaal hebben ze een heel andere geschiedenis en de een is nog mooier dan de andere. Overal waar je kijkt zie je de masten van de Friese Skûtsjes (zeilboten), het barst er van de lekkere (vis)restaurants en historische gebouwen. De zeven stadjes worden ook wel zeven schatjes genoemd, omdat er zoveel moois te zien is.

Voor VVV Waterland van Friesland ging ik op ontdekkingstocht en bezocht ik vier elfstedensteden: Workum, Hindeloopen, Stavoren en IJlst.

Workum

Workum is een prachtig stadje vol historische gevels. Heerlijk om in rond te dwalen en de mooie details te ontdekken. Tijdens mijn bezoek keek ik mijn ogen uit in dit stadje. De Blazerhaven (een museumhaven met houten schepen) en de gevelstenenmuur (een gevel met maar liefst 22 historische gevelstenen) waren mijn favoriete plekken. En hou je van schilderkunst? Dan is een bezoek aan het Jopie Huisman Museum echt een must.

Blazerhaven in Workum
De Blazerhaven in Workum.
Gevelstenenmuur in Workum
De gevelstenenmuur in Workum.

Heb je zin om de Friese meren te ontdekken? Vanaf Workum zijn ze op de fiets makkeljk te bereiken! Bij Fytsmakkerij Scheltema kun je een fiets huren. Een aanrader is de Brekkenroute, waarover ik je meer vertel in dit artikel.

Lunch- en dinertip Restaurant Sluiszicht. Gezellig restaurant met uitzicht op de sluis. Als het mooi weer is, dan kun je hier heerlijk op het terras zitten.

Hindeloopen

Het moment dat ik het oude centrum van Hindeloopen instapte werd ik meteen verliefd, het leek wel alsof ik in een museum rondliep! De mooie bruggen, de smalle steegjes, de oude gebouwen, ik vond het heerlijk om hier rond te dwalen. ‘s Avonds wandelde ik over de dijk tussen de schapen terwijl de zon onder ging boven het IJsselmeer. Genieten!

Avondwandeling in Hindeloopen
Avondwandeling in Hindeloopen.
schapen op de dijk
Tussen de schapen genieten van de zonsondergang en het uitzicht op het IJsselmeer.

Het Friese schaatsmuseum

Hindeloopen - Fries schaatsmuseum
Het Friese schaatsmuseum in Hindeloopen.

Hou je van schaatsen en wil je meer weten over de Elfstedentocht? In Hindeloopen zit het enige echte Friese schaatsmuseum. Je leert hier echt alles over verschillende soorten schaatsen (ze hebben zelfs de grootste collectie schaatsen ter wereld), feitjes over schaatslegendes en alles over de Elfstedentocht. Je kunt hier zelfs de schaatsen en de stempelkaart zien van de Elfstedentocht die onze koning in 1986 reed.

Lunchtip Restaurant “De Friese doorloper”. Bij het schaatsmuseum hoort ook een restaurant en op de kaart staan meer dan 50 soorten pannenkoeken. Lekker!

Dinertip Restaurant Sudersee. Superverse vis en heerlijk klaargemaakt. Geen visliefhebber? Er staan ook vlees- en vegetarische gerechten op de kaart. Het is een gezellig restaurant aan de dijk, dus na het eten kun je zo de dijk oplopen om de zonsondergang boven het IJsselmeer te bekijken.

Overnachtingstip Bed & Breakfast Sinnestriel. Pal naast het schaatsmuseum en midden in het oude centrum van Hindeloopen. De eigenaresse is kunstenares en dat zie terug in de mooi ingerichte kamer. Je kunt kiezen uit verschillende soorten ontbijt.

Stavoren

De derde stad die ik bezoek tijdens mijn stedentrip in Zuidwest Friesland is Stavoren, net als Hindeloopen gelegen aan het IJsselmeer.

Het verhaal van het vrouwtje van Stavoren

beeld van het vrouwtje van Stavoren
Het vrouwtje van Stavoren kijkt nog altijd uit op de haven.

Heb je wel eens van het vrouwtje van Stavoren gehoord? Dit is een oud verhaal over een rijke koopmansweduwe. Ze woonde in een huis met gouden vloeren en bezat de meeste schepen van Stavoren. Ze wilde graag het kostbaarste bezit ter wereld en stuurde haar beste schipper op pad. Na lang zoeken kwam hij met een lading graan. Hij vond dat dit erg kostbaar was, omdat je graan opnieuw kunt zaaien en zo honderden monden kunt voeden.

Het vrouwtje van Stavoren was woest en liet hem alle graan overboord gooien. Dit betekende jaren later haar ondergang én de ondergang van Stavoren. Door het graan was er een zandbank ontstaan waardoor de schepen Stavoren vermeden en alle handel stil kwam te liggen.

Of dit verhaal waargebeurd is of niet, nog steeds staat er in de haven van Stavoren een beeld van het vrouwtje van Stavoren uit te kijken over de zee.

Ontdek de haven

vissersboten
Vissersboten in de haven van Stavoren.

Naast dit beeld is er nog veel meer te zien in Stavoren. Het ligt pal aan het IJsselmeer en heeft een indrukwekkende haven. De visserijhaven is een plaatje om te zien met de gekleurde huizen en ook kun je hier heerlijke wandelingen maken over de dijk.

IJsselmeer bij Stavoren
Wandeling langs het IJsselmeer bij Stavoren.

Lunch- en dinertip Strandpaviljoen de Potvis. Lekker eten (de visgerechten zijn om te smullen) met een prachtig uitzicht op het IJsselmeer.

Overnachtingstip Huisje op camping De Weyde Blick in Warns (ongeveer 5 kilometer van Stavoren). Heb je zin in de privacy van een eigen huis of wil je Zuidwest van Friesland ontdekken met je gezin of vriendengroep? Dan zijn de huisjes op deze camping perfect! Als je geen zin hebt om te koken, dan kun je ook een ontbijtbox aanvragen. Na zo’n ontbijt kun je er de hele dag weer tegenaan.

IJlst

IJlst is de laatste elfstedenstad op mijn route. De stad heeft een beschermd stadsgezicht en het is ook een prachtige stad om te zien. Midden door de binnenstad ligt een gracht en aan weerszijden zogeheten overtuinen. De tuin van de bewoners ligt namelijk aan de gracht en de doorlopende weg ligt tussen het huis en de tuin in. Heel bijzonder!

De overtuinen in IJlst
De overtuinen in IJlst.

Houtzaagmolen De Rat

Een van de hoogtepunten in IJlst is een bezoek aan houtzaagmolen De Rat. Deze molen werd in 1711 gebouwd in de Zaanstreek en is in 1829 verplaatst naar IJlst. Nog steeds worden hier boomstammen verwerkt tot balken en planken, precies zoals ze dat 300 jaar geleden deden. Heel tof is dat je de molen kunt bezoeken (en misschien krijg je zelfs wel een rondleiding door de molenaar) terwijl er wordt gewerkt. Heel bijzonder om te zien hoe zo’n molen in z’n werk gaat. En vergeet niet om als souvenir zo’n prachtige tapasplank mee te nemen!

IJlst - Houtzaagmolen De Rat
Houtzaagmolen De Rat. Is het geen plaatje?

Audiotour: het IJlst van 1868

Wil je weten hoe het er 150 jaar geleden aan toe ging in IJlst? Dat kan, want er is een speciale audiotour waarmee je een mooie rondwandeling kunt maken door de stad en meteen een hoop leert over de geschiedenis van IJlst. Een leuke en leerzame manier om de stad te ontdekken.

Lunch- en dinertip Stadsherberg Het Wapen van IJlst. Prachtig oud grand café waar je lekker kunt lunchen en dineren. Binnen lijkt het net een museum, er hangen overal schaatsen.

Deze vier steden zijn goed met elkaar te combineren tijdens een lang weekend, dus ontdek ze vooral ook zelf tijdens een stedentrip in Waterland van Friesland.

De andere elfstedensteden

Naast de vier steden die ik bezocht zijn er in Waterland van Friesland nog drie andere elfstedensteden die ook het bezoeken waard zijn:

Sneek

Sneek is de grootste stad van de zeven elfstedensteden in Zuidwest Friesland en natuurlijk beroemd vanwege de prachtige Waterpoort. Samen met Hindeloopen werd Sneek door Lonely Planet genoemd als een van de top belevenissen in Nederland.

Bolsward

Een voormalige hanzestad met prachtige oude gebouwen. Bezoek bijvoorbeeld de ruïne van de Broerekerk met een bijzondere glazen overkapping.

Sloten

Sloten is echt een schatje van een stadje. Het is piepklein, maar ontzettend mooi met de historische huizen en de waterweg met de mooie bruggen.

Bovenstaande steden heb ik in het verleden wel eens bezocht en ik kan niet anders zeggen dan dat een stedentrip in Zuidwest Friesland echt de moeite waard is!

Wil je meer weten over de afzonderlijke steden? Op de website van VVV Waterland in Friesland staat per Elfstedenstad welke mooie plekken (schatjes) je kunt bezoeken.

Kunstproject 11Fountains

Workum - fontein met leeuwen
De fontein in Workum.

In elk van de elfstedensteden staat sinds 2018 een bijzondere fontein. Dit is een kunstproject voor Leeuwarden-Fryslân 2018 (Leeuwarden was toen de culturele hoofdstad van Europa). Elke fontein heeft te maken met de geschiedenis van de stad waar ze in staan. Zo zie je in Workum een fontein met twee leeuwen, die ook op het stadswapen van Workum staan. Het is erg leuk om ze allemaal te ontdekken!

Ga per trein op stedentrip in Zuidwest Friesland

Je kunt de steden natuurlijk prima bezoeken per auto (of doe eens gek en bezoek ze op de fiets!), maar zelf vind ik het leuk om steden per openbaar vervoer te ontdekken. Gelukkig zijn de steden in het Waterland van Friesland dankzij Arriva goed bereikbaar per trein (en bus). Plan je reis op de website van Arriva.

Wandelen en fietsen in Zuidwest Friesland

Het barst in Waterland van Friesland van de mooiste fiets- en wandelroutes. Is het mooi weer tijdens je stedentrip? Ontdek deze regio dan ook op te voet of op de fiets! In dit artikel deel ik een paar mooie routes.

Meer lezen over Friesland?

Wil je meer informatie voor een vakantie in Friesland? Dit zijn een paar fijne boeken vol tips:

Odyssee Reisgidsen – Friesland/Fryslân

111 plekken in friesland die je gezien moet hebben

Daarnaast kun je op deze website ook meer informatie vinden over Friese steden en mooie wandelingen in Friesland. Lees bijvoorbeeld ook:

Ook deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief tips voor de mooiste bestemmingen, inspirerende reisverhalen en goede reisaanbiedingen. Schrijf je in.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VVV Waterland van Friesland. Ik ga alleen samenwerkingen aan die passen bij mijn website en die een toegevoegde waarde hebben voor mijn lezers. Lees hier meer over samenwerkingen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties