Mijn leven als reisblogger (+ hoe jij ook reisblogger kunt worden)

Mijn leven als reisblogger (+ hoe jij ook reisblogger kunt worden)

In dit artikel vertel ik alles over mijn leven als reisblogger. Hoe ben ik gestart en waar sta ik na meer dan zeven jaar? Een persoonlijke reis.

Dit artikel schreef ik in november 2017, toen was ik net twee jaar bezig met mijn website Op reis met Co en inmiddels is het mijn full time baan. Aan het eind van dit artikel vertel ik je hoe mijn leven als reisblogger er anno 2022 uitziet en wat je kunt doen om ook reisblogger te worden.

Al bijna twee jaar noem ik mezelf reisblogger. Ik vind het heerlijk om meerdere keren per week artikelen te schrijven over mooie bestemmingen, of gave foto’s uit te zoeken van de bestemmingen die ik al heb bezocht of nog wil bezoeken. In dit artikel vertel ik je wat meer over mijn leven als reisblogger.

Waarom ben je reisblogger geworden?

Toen ik een jaar of tien was, wilde ik dolgraag schrijfster worden. Ik schreef destijds behoorlijk veel, vooral griezelverhalen. Mijn passie voor schrijven raakte daarna op de achtergrond, was te druk met leuke feestjes vieren en tiener zijn.

Vanaf mijn twintigste ging ik reizen en tijdens mijn reis hield ik altijd een dagboek bij. Toen ik voor het eerst een lange reis (vijf weken in Florida en Cuba) ging maken, hield ik een online reisverslag bij, zodat ook mijn vrienden en familie mijn avonturen konden volgen.

Ik genoot er zo van om mijn verhalen op te schrijven, dat ik dit voor elke reis ging doen. Bovendien kreeg ik steeds vaker reisgerelateerde vragen van familie en vrienden. Waarom zou ik hier ook niet over gaan schrijven? Ik heb tenslotte genoeg tips! Vanaf december 2015 ging ik ook over andere reisgerelateerde onderwerpen schrijven en dat was het echte begin van opreismetco.nl.

Zijn er dingen veranderd sinds je een reisblog hebt?

Ik denk dat ik me nog bewuster ben van mijn omgeving, zeker als ik op reis ben. Ik wil echt alles in mijn omgeving opnemen en voelen en maak veel meer foto’s dan ik vroeger deed. Als ik een uitstapje maak in Nederland neem ik nu ook steevast mijn camera mee, wellicht komt er een leuke blog uit.

Ook merk ik dat ik steeds makkelijker schrijf en ook veel creatiever ben geworden. Iets waar ik veel aan heb voor mijn baan als marketeer.

Vlog je ook of ben je van plan dat te gaan doen?

Nee, ik geniet echt te veel van het schrijven en het uitzoeken van mooie foto’s. Vloggen lijkt me nodeloos ingewikkeld en volgens mij ben je echt uren tot dagen bezig met het monteren van het filmpje. Wel wil ik graag meer met video doen en korte filmpjes maken met beelden van de reizen die ik heb gemaakt. De beelden heb ik al, nu nog een goede laptop om er iets moois van te maken.

Update: in 2019 heb ik toch een poging gedaan en heb ik een paar vlogs gemaakt. Bekijk hier mijn vlog uit Las Vegas. Ik vond het maken van vlogs echter te veel tijd kosten en minder leuk om te doen dan bloggen, dus ik blijf lekker schrijven. Ik maak wel regelmatig wat korte filmpjes op TikTok, maar dit zijn geen echte vlogs.

@opreismetco Wandelen in de Algarve #visitportugal #visitalgarve #artwalkfest #walkartfest #baraodesaojoao #lagosportugal #wandelen #wandeltip #weekendvibes #portugalvacation #ahikeadaykeepsthedoctoraway #algarveportugal #vakantieinspiratie #reisinspiratie #aboutlastweekend #wandelroute #viaalgarviana #Portugal #wandelroute #digitalnomadlife #dagjevrij #hikingadventures #hikinginthealgarve ♬ Lose You – Afrojack & James Arthur

Schrijf je alles zelf of maak je ook gebruik van gastbloggers?

Mijn website heet Op reis met Co en het is dan ook mijn bedoeling dat jij als lezer ‘op reis’ kunt met Co. Ik schrijf dan ook altijd al mijn artikelen zelf, vind het ook erg belangrijk om mijn eigen mening over bestemmingen of producten te geven. De enige uitzondering voor een gastblog wil ik nog wel eens maken voor iemand die daadwerkelijk met mij op reis is geweest. Vrijwilligers?

Wanneer verscheen je eerste artikel?

Mijn allereerste artikel (16 december 2012!) was om aan te kondigen dat ik de reis naar Florida en Cuba ging maken. Dit was echt puur bedoeld voor familie en vrienden en stelde eigenlijk niet zoveel voor en heb ik inmiddels ook gearchiveerd.

Het eerste artikel dat ik lanceerde als reisblogger was een terugblik op mijn reizen in 2015. Toen had ik zoveel gave dingen gezien en gedaan dat ik daar echt een apart artikel aan wilde wijden. Vanaf dat moment ging ik ook andere artikelen schrijven over reizen en verschenen er niet alleen meer reisverslagen.

Welk artikel kostte het meeste tijd om te schrijven?

Over het algemeen heb ik niet veel moeite met het schrijven van artikelen. Maar natuurlijk ben ik met de ene blog veel langer bezig dan met de andere. Een fotoblog en een bucket list heb ik vrij vlot af, maar een artikel met tips voor een bepaalde bestemming kost best wel veel tijd omdat je ook veel uit moet zoeken.

Over Disneyland Parijs Tips heb ik best een tijdje gedaan, omdat ik ook overal de juiste links en informatie bij wilde zoeken. Glastonbury Festival: praktische tips & de leukste dingen om te doen en Kamperen in Amerika: de ultieme gids zijn de meest uitgebreide artikelen die ik ooit schreef, beide bevatten ze ongeveer 1500 (!) woorden.

Main Street in Disneyland Parijs

Update 2022: Inmiddels zijn de meeste van mijn artikelen ruim 2500 woorden, met hier een uitschieter naar 5000. Zo maakte ik o.a. dit overzicht van alle nationale parken in Amerika. Ik update mijn artikelen regelmatig, daardoor worden ze vaak een stuk uitgebreider. Ik denk dat dit voor jou als lezer alleen maar voordelig is, want dan heb je meteen alle informatie die je nodig hebt over een bestemming in een artikel staan.

Welk artikel is het meest gelezen?

Mijn artikelen over Florida doen het al maanden erg goed, men weet mij op dit onderwerp erg goed te vinden via Google. Het artikel dat het meest is gelezen is Twee weken Florida: de ultieme route. In het afgelopen jaar hebben bijna 1200 mensen dit artikel gelezen, best veel!

Update 2022: inmiddels trekt opreismetco.nl tussen de 25.000 en de 45.000 bezoekers per maand, aantallen waar ik in 2017 alleen maar van kon dromen! Mijn meest gelezen artikel op dit moment is Mooiste plekken in België. Dit artikel is in 2022 al bijna 28.000 keer gelezen. Wow!

Bij welk artikel had je meer bezoekers verwacht?

Het is natuurlijk superleuk als ieder artikel door veel mensen wordt gelezen. Maar realiteit is dat lang niet alle artikelen even goed gelezen worden. En dat is natuurlijk ook logisch, want sommige bestemmingen zijn nou eenmaal meer in trek dan andere.

Over sommige plekken wil ik wel graag schrijven, omdat ik ze zelf heel gaaf vond (bijvoorbeeld de Australische stad Brisbane of het Franse Lille). Maar hierbij weet ik van te voren ook dat het niet interessant is voor iedere bezoeker en dat deze artikelen ook niet door veel mensen worden gelezen. Meestal weet ik dit aardig in te schatten, maar uiteindelijk ben ik blij met iedere bezoeker en vind ik het vooral fijn dat ik mensen kan helpen.

Op welk artikel ben je het meest trots?

Co in bikini op Costa Rica


Dat is denk ik deze: 5x waarom alleen reizen goed is voor iedereen. Voor mij was alleen op reis gaan echt een overwinning (ik maakte pas 2,5 jaar geleden mijn eerste reis alleen) en wilde dit gevoel graag met jullie delen. Ook is dit het enige artikel met een foto van mij in bikini, daar moest ik wel even over nadenken, haha! Maar het geeft wel goed het gevoel weer dat ik had toen ik het schreef, je kunt meer dan je denkt.

Update 2022: dit artikel is inmiddels onderdeel van het artikel Voor het eerst in je eentje op vakantie: hoe doe je dat?

Waar hoop je dat je blog over vijf jaar staat?

Ik hoop eigenlijk opreismetco.nl gewoon voort te kunnen zetten, al is het alleen al vanwege de reisverslagen. Ik vind het heerlijk om mijn reizen met jullie te delen, maar vind het ook superleuk om de verslagen zelf terug te lezen. Ook zou ik het heel fijn vinden als ik over vijf jaar veel mensen heb kunnen inspireren om ook de toffe plekken te bezoeken waar ik over heb geschreven. We gaan het zien!

2022: Op reis met Co bestaat nog steeds!

Update: Op reis met Co 5 jaar later

Ik heb dit artikel met een grote glimlach terug gelegen, want eigenlijk is er niet zoveel veranderd. Behalve dat ik nu bijna full time aan deze website werk. Wat is er in de afgelopen vijf jaar gebeurd?

  • Ik heb flinke “opgeruimd”. Ruim 200 (!) artikelen zijn verwijderd of samengevoegd met andere artikelen. Ik vond bijvoorbeeld de maandelijkse “Instagram top 5”- artikelen niet echt meer passen op deze website en wil liever content delen waar jullie echt wat aan hebben.
  • In 2019 ben ik begonnen met het vertalen van artikelen naar het Engels. Ik kreeg tijdens mijn reizen namelijk ook veel vragen voor reistips van mensen die geen Nederlands spreken. Inmiddels heb ik dus zowel een Engelse als een Nederlandse reisblog en is het Engelstalige deel van mijn website goed voor ongeveer 20% van de bezoekers.
  • In 2020 (midden in de crisis) besloot ik mijn baan om te zeggen en te gaan voor een leven als reisblogger.
  • Het was een fantastisch avontuur en superspannend om mijn huis op te zeggen en er echt voor te gaan. Ondanks de vele reisrestricties maakte ik een paar geweldige reizen.
  • Eind 2020 vertrok ik voor het eerst naar Portugal om te wonen en werken. Dat beviel zo goed dat ik zowel in 2021 als in 2022 voor een paar maanden terugkeerde naar de Algarve.
Mijn leven als digital nomad in Portugal
  • Begin 2021 ging het niet geweldig (dat had ook te maken met dat stomme virus) en moest ik noodgedwongen een baan zoeken. Gelukkig was die zo gevonden!
  • Eind 2021 ging ik weer lekker reizen en schoten mijn bezoekcijfers en mijn inkomsten omhoog.
  • Halverwege 2022 verdiende ik (eindelijk) genoeg om te kunnen leven van mijn blog. Joepie!
  • Eind 2022 lanceerde ik iets nieuws: de Op reis met Co Shop! Hier kun je roadbooks kopen voor je reis naar Amerika of zelf je roadbook samenstellen met losse bouwstenen. Zo heb je een persoonlijke reisgids!
  • En dan? Ik heb nog geen idee wat 2023 gaat brengen, al staat er hoe dan ook een toffe reis op het programma!

Wil jij ook reisblogger worden?

Eerlijk is eerlijk, een leven als reisblogger is niet voor iedereen weggelegd. Het is hard werken (ook al ziet het er chill uit op social media, ik zit ook gewoon 30-50 uur per week achter mijn laptop) en het duurt best lang voor je je doelen hebt behaald.

Maar uiteindelijk is het ook het gaafste beroep ter wereld (vind ik)! Reizen en mooie plekken bezoeken is je werk! Als je ook van schrijven en fotograferen houdt, dan is het echt een topcombinatie.

Toen ik begon met bloggen, had ik echt geen idee wat wil wilde met mijn reisblog en dat ik er geld mee kon verdienen. Laat staan dat ik er mijn baan van kon maken! Ik heb best veel verschillende dingen gedaan of geprobeerd (niet altijd even slim) om te komen waar ik nu ben. En eerlijk, als jij ervan droomt om reisblogger te worden begin dan meteen goed!

Lees je in en doe een cursus, dan heb je echt een vliegende start. En ja, het kost wat, maar als je het goed doet, heb je die kosten er zo weer uit.

Een paar tips:

Cursus: Blog Secrets

Blog Secrets is een blogcursus gemaakt door reisblogger Robbert, eigenaar van backpackblog.nl, een van de bekendste reisblogs in Nederland. Tijdens de cursus leer je waar je aan moet denken als je een blog start en hoe je hier geld mee kunt verdienen. Het is lekker praktisch, je kunt de tips meteen uitvoeren.

Fijne boeken over bloggen

How blogs work – tips en tricks voor beginnende en ervaren bloggers

Blog boek – tips en inspiratie voor meer blogplezier

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel meer hebt geleerd over het lezen van een reisblogger en wellicht heb je geïnspireerd om hier ook voor te kiezen! Wat je ook doet, wees lief voor jezelf (en de wereld) en heb geduld. Niets gaat makkelijk en je leert van elke stap die je zet. Geniet!

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je inmiddels weet verdien ik geld met deze website. Dat doe ik o.a. door affiliate marketing. Als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel krijg ik een kleine commissie en het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties