werken en reizen als digital nomad

Werken en reizen als digital nomad, gaat dat een beetje? | Persoonlijke update

Tijdens een pandemie je leven omgooien om te gaan werken en reizen als digital nomad, is dat slim? In dit persoonlijke artikel een update.

Afscheid van mijn full time baan & weg uit Amsterdam

Het voelt al eeuwen geleden dat ik mijn grote nieuws met jullie deelde: ik zeg mijn baan op, verlaat Amsterdam na 12 jaar en ga werken en reizen als digital nomad. Inmiddels zijn er nog geen vier maanden verstreken en heb ik een beetje kunnen wennen aan mijn nieuwe levensstijl. Maar eerst even terug naar twee grote gebeurtenissen: stoppen met mijn baan en mijn verhuizing uit Amsterdam.

Afscheid van mijn collega’s

Nu ik dit schrijf krijg ik toch weer een brok in mijn keel, want wat heb ik (ondanks alle restricties) een geweldig afscheid gehad van mijn collega’s in Amsterdam. Ik heb bijna tien jaar voor het Concertgebouworkest gewerkt en daar enorm van genoten. Ik denk ook dat ik het opzeggen van mijn baan het meest moeilijke vond, omdat ik daar zo thuis was. Maar soms is het gewoon tijd om alles anders te doen en ik sta nog steeds achter mijn keuze.

Ze hebben er wel voor gezorgd dat ik ze niet snel ga vergeten, want ik ben in juni en juli ontzettend veel uit eten geweest met verschillende collega’s. Ook werd ik overdonderd met cadeaus (ik heb zoveel toffe nieuwe boeken over reizen in mijn boekenkast staan!) en tot slot was er nog een grote borrel met reisquiz. Een afscheid om nooit te vergeten. En ja, ik heb wel wat traantjes gelaten…

Verhuizen!

Slechts vier dagen na mijn laatste werkdag stond de volgende grote gebeurtenis op het programma: verhuizen uit Amsterdam. Daar had ik juist veel zin in, want ik was wel een beetje klaar met de drukke stad. Bovendien had ik mijn familie al maanden niet gezien dankzij COVID-19 en ik miste ze enorm. Gelukkig kon ik last minute nog een en ander verkopen via Marktplaats en de rest van mijn spullen werd door mijn vader en broertje in no time in een verhuisbak gezet en naar Groningen vervoerd. De dag dat ik mijn sleutel moest inleveren kwam nog best hard aan, toch gek om je woonplaats na 12 jaar te verlaten. Ik trakteerde mezelf daarom maar op een leuk uitje op de weg terug naar huis: een bezoek aan Werelderfgoed Schokland.

Het Pieterpad

Start van het Pieterpad
Start van het Pieterpad.

Om even bij te komen van alle heftige gebeurtenissen besloot ik om te doen waar ik het meest van ontspan: wandelen. En dan meteen goed, want ik liep in iets meer dan drie weken het Pieterpad uit (in totaal 550 kilometer). Na de Pacific Crest Trail vorig jaar dacht ik dat dit een makkie zou zijn, maar dat viel wat tegen!

Ja, ik wandel met gemak 25 tot 30 kilometer op een dag, maar door de hittegolf (het was bijna elke dag 30 graden) was het toch wel erg zwaar. Ook miste ik toch wat sociale contacten onderweg (de meeste mensen lopen af en toe een dagje op het Pieterpad, niet in een keer zoals ik). Toch vond ik het heel tof om het pad te voltooien, want er zijn zoveel mooie plekken in Nederland waar je anders niet zo snel komt! Voor mij was de grootste verassing dat het landschap zo verschillend is per provincie. Heel bijzonder!

Lees hier mijn wandelverslagen van het Pieterpad.

Mijn eerste persreis!

Fietsen en wandelen in Zuidwest Friesland
Fietsen en wandelen in Zuidwest Friesland.

Natuurlijk kan ik niet alleen maar op vakantie gaan en gaan wandelen, er moet ook wat geld verdiend worden! Ik vond het daarom ook superleuk om benaderd te worden door VVV Waterland van Friesland om een stedentrip te maken in Zuidwest Friesland. Mijn eerste persreis van meerdere dagen en ik heb er echt onwijs van genoten. Wat een prachtig stukje Nederland is dit!

Naast het werk aan mijn reisblog (die door alle lockdowns en gesloten grenzen veel minder oplevert dan ik hoopte), werk ik ook als marketingspecialist. Ik help (kleine) bedrijven om hun een online boost te geven, door hun website te verbeteren en een socialmediastrategie te bedenken. Ik heb nog wel wat uren over, dus mocht je een leuke klus weten, stuur dan vooral even een mail naar info@opreismetco.nl!

Werken en reizen in Zwitserland en Italië

Na een paar dagen Friesland vond ik het tijd om echt te beginnen aan mijn leven als digital nomad: werken en reizen tegelijkertijd. Mijn oorspronkelijke plan om een roadtrip te maken in Arizona werd geannuleerd door het Coronavirus, dus boekte ik in plaats daarvan een enkele (trein)reis naar Interlaken in Zwitserland.

Zwitserland

Uitzichtplatform Grindelwald First
Het uitzichtplatform Grindelwald First.

Na een lange treinrit kom ik aan in Interlaken en ik voel me meteen thuis! Het is een klein stadje en overal waar je kijkt zie je bergen. Ik slaap in een superleuk hostel en maak vrijwel elke dag lange wandelingen. Favoriete plekken om te wandelen zijn Lauterbrunnen (zoveel watervallen!) en Grindelwald (wat een uitzicht!).

Werken doe ik ook af en toe en dat lukt best goed, want het hostel heeft een co-working plek. Het is ook gezellig, want ik ben niet de enige digital nomad in het hostel.

Italië

Na een week is het tijd om het dure Zwitserland te verlaten en reis met (voor het eerst) met Flixbus naar Milaan in Italië. Ten opzichte van de trein scheelde dit namelijk zo ongelooflijk veel geld! De bus heeft twee uur vertraging, maar uiteindelijk valt de reis me enorm mee. De uitzichten onderweg zijn mooi, de bus is slechts voor 1/3 bezet en halverwege hebben we een lange pauze.

Milaan

Co voor de Duomo in Milaan
De beroemde Duomo in Milaan.

In Milaan moet ik echt even wennen. Na het schone, rustige Interlaken ben ik nu in een enorme stad vol auto’s, uitlaatgassen en heel veel mensen. Ook moet je hier vrijwel overal je mondkapje op. Ik maak een paar dagtrips naar Bergamo (zo mooi!) en Como en ontdek veel mooie plekken in Milaan.

Cinque Terre

Cinque Terre - Vernazza
Vernazza is een van de mooiste stadjes van Cinque Terre.

Ik mis de wandelingen die ik in Zwitserland dagelijks maakte enorm en besluit voor een paar dagen naar La Spezia te gaan. Na de drukte in Milaan is het hier heerlijk rustig. En het is zo lekker om de zee te zien! La Spezia is de perfecte uitvalsbasis om Cinque Terre te ontdekken en de eigenaar van mijn hostel raadt me een paar toffe wandelroutes aan.

Ondanks de slechte weersvoorspellingen ga ik twee dagen wandelen. Op de eerste dag ontdek ik alle dorpjes in Cinque Terre Nationaal Park en op de tweede dag maak ik een lange wandeling tussen Riomaggiore en Portovenere. Het regent gelukkig amper en ik geniet met volle teugen. Het is hier zo mooi!

Hoewel het in het hostel waar ik slaap supergezellig is, lukt werken hier absoluut niet en besluit ik dat het anders moet. Iets meer rust, minder sightseeing (door alle mooie plekken die ik bezoek wil ik alleen maar meer blogs schrijven) en geld verdienen.

Verona

Grand Canal in Venetië
Vanuit Verona maak ik een dagtrip naar het prachtige Venetië.

In Verona boek ik een fijn appartement voor een dikke week en dat is een goede keus! Hoewel het af en toe wat eenzaam is (er is hier geen digital nomad community of iets dergelijks) krijg ik wat meer rust en lukt het me om alles even op een rijtje te zetten. Ik schrijf veel, werk mijn CV bij en stuur zelfs wat sollicitaties uit. I can do this!

Ik zit gelukkig niet alleen maar opgesloten in mijn appartement in Verona, soms werk ik buiten de deur en daarvoor is Bakery House Verona een uitstekende plek voor. Ook dwaal ik veel door Verona, tot nu toe is dit mijn favoriete stad in Italië. Er is zoveel moois te zien! En het centrum is grotendeels autovrij.

Ik maak een paar uitstapjes, naar het Gardameer, de leuke (nog niet ontdekte) stad Padua en Venetië. Mijn bezoek aan Venetië is echt een van de hoogtepunten van deze maand. Wat is dat een onwaarschijnlijk mooie plek!

Bologna

Bologna uitzicht vanaf de toren
Bologna is een prachtige stad.

Mijn oorspronkelijke plan was om na een paar weken Italië weer met de trein naar het noorden te gaan en via Berlijn weer terug te reizen naar Groningen. Maar gezien het stijgende aantal besmettingen en steeds meer landen in Europa die op oranje springen heb ik besloten dat Italië (voor nu) de veiligste plek is. Ik vlieg terug naar Nederland vanuit Milaan en heb voor ik vertrek nog een paar dagen over.

Ik besluit om die dagen in Bologna door te brengen, van veel mensen hoor ik namelijk dat dit een hele mooie stad is. En dat is het ook! Ik struin heerlijk door de straten en vergaap me aan de vele oude torens in de stad.In het hostel waar ik slaap (Dopa Hostel) is het echt heel gezellig en ik ontmoet veel leuke mensen. De meeste avonden eindigen met wijn en spelletjes, leuk!

Hoe nu verder?

Terwijl ik dit schrijf zit ik in mijn hotelkamer in Milaan. Nog een nachtje in Italië voor ik morgen naar huis vlieg. Ik moest even een modus vinden, maar de eerste maand werken en reizen als digital nomad bevalt me tot nu goed. Ik heb wel zin in het vervolg van dit avontuur. Ik wil (indien mogelijk in de huidige situatie) eigenlijk nog twee maanden gaan werken en reizen dit jaar, maar ik heb nog geen idee waar ik dat ga doen. Jullie lezen het in de volgende update of in een van mijn nieuwsbrieven.

Iedere twee weken stuur ik namelijk een nieuwsbrief met daarin een persoonlijke update en de nieuwste artikelen. Wil je die ontvangen? Je kunt je aanmelden voor mijn nieuwsbrief op deze pagina.

Ik ga in ieder geval de komende week een hoop nieuwe artikelen publiceren over Zwitserland en Italië. Zijn er bestemmingen waar jij nog graag over zou willen lezen?

Lees ook de volgende persoonlijke update: Mijn leven als digital nomad in Portugal.

Meer lezen over digital nomads?

Er zijn een paar boeken die ik je aan kan raden als je meer wilt weten over een leven als digital nomad:

Work hard, travel harder – Suzanne van Duijn

The Digital Nomad Handbook – Lonely Planet

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties