Op reis met Co - mooiste reisherinneringen van 2021 - jaaroverzicht

Jaaroverzicht: mijn mooiste reisherinneringen van 2021

Anno 2021 is reizen nog steeds niet “normaal”. Plannen zijn er om gewijzigd te worden, toch? Ondanks alle struggles heb ik toch een mooie lijst met reisherinneringen van 2021.

Welke reizen heb ik in 2021 gemaakt?

Ondanks alle reisrestricties ben ik net als in 2020 ook in 2021 veelvuldig op pad geweest. Ik heb bijna 6 maanden niet “thuis” geslapen en ik was zelfs ruim 5,5 maand buiten Nederland te vinden. Waar ben ik in 2021 allemaal geweest?

  • Januari & februari: Algarve, Portugal (Lagos & Quarteira)
  • April: weekendje Noordwijk
  • April & juli: Friese Woudenpad
  • Mei: lang weekend in Zuid-Limburg
  • Juli: weekendje Apeldoorn
  • Augustus: week in Luxemburg
  • September & oktober: Salzburg (Oostenrijk) & rondreis Kroatië
  • November & december: Algarve, Portugal (Lagos)
  • December: Spanje (Sevilla & de Canarische eilanden)

Mooiste reisherinneringen van 2021

Geen slecht reisjaar toch? Al deze reizen hebben mooie herinneringen opgeleverd. Normaal gesproken deel ik een top 10 van mijn mooiste reisherinneringen, maar dit jaar is het een top 11, want ik kon echt niet kiezen.

11. Wandelen bij de Oostvaardersplassen

Mijn beste vriendin en ik kennen elkaar dit jaar 20 jaar, dus dat hebben we veelvuldig gevierd met weekendjes weg. Het eerste weekendje weg was in april, midden in de lockdown. Vanuit Groningen reisden we naar Noordwijk voor een weekendje in alle luxe aan het strand.

Op de heenweg maakten we een tussenstop in Nationaal Park Nieuw Land, bij de Oostvaardersplassen. De afgelopen jaren heb ik regelmatig naar dit gebied zitten staren tijdens mijn vele treinreizen tussen Amsterdam en Groningen en nu was ik hier voor het eerst. Tijdens de wandeling keek ik mijn ogen uit, het leek wel alsof we op de savanne stonden! En ook was het heel tof om de wilde konikspaarden van dichtbij te zien. Een bijzonder stukje natuur in Nederland.

Konikspaaden in Nationaal Park Nieuw Land

10. Citytrip Salzburg

Binnen Europa probeer ik steeds vaker met de trein te reizen en in september wilde ik naar Kroatië. Dat is vanuit Groningen net iets te ver om in een dag te kunnen doen, dus maakte ik een tussenstop in Salzburg (Oostenrijk).

En wat is Salzburg een prachtige stad! Prachtig gelegen tussen de bergen, een indrukwekkend kasteel, overal wandelpaden, mooie straatjes en pleinen. Wat een heerlijke plek voor een stopover!

Festung Hohensalzburg

9. LAW 1.1: het Friese Woudenpad

Zoals je misschien weet, vind ik het leuk om langeafstandswandelingen te maken. Na het Pieterpad in 2020 wilde ik in 2021 ook weer een LAW uitlopen. Welke kies je dan? Mogelijkheden te over, want er zijn meer dan 20 langeafstandswandelpaden in Nederland.

Mijn moeder stelde het Friese Woudenpad voor. Ik kende het nog niet, maar het was dichtbij huis en goed te doen in een week. Ik liep het pad in etappes, het eerste deel in april en het tweede deel (met backpack) in juli. Een mooie afwisselende wandeling door het prachtige Friese land (en een stukje door Drenthe en Overijssel).

Wandeling van Rottevalle naar Ureterp - Friese Woudenpad reisverslag

8. Esch-sur-Sûre in Luxemburg

2021 was emotioneel best een heftig jaar. In januari verloor ik mijn oma en kon ik vanwege COVID-19 niet vanuit Portugal naar de begrafenis in Nederland komen. Met mijn andere oma (die ook Jacoba heet) ging het in de loop van het jaar steeds slechter. Ze kwam in het ziekenhuis terecht en zit inmiddels in een verzorgingstehuis.

Als het even kan, ga ik bij haar langs. Omdat ze nogal vergeetachtig is, zijn de gesprekken vaak hetzelfde. Maar elke keer als ik haar vertelde dat ik naar Luxemburg ging, lichtte haar hele gezicht op. Ze had daar een van de mooiste vakanties ooit gehad. Ze verbleef toen in het dorpje Esch-sur-Sûre, wat ik uiteraard bezocht tijdens mijn week in Luxemburg in augustus.

En ja, Esch-sur-Sûre is echt een wonderschoon dorpje! Het ligt in een vallei in een bocht aan de rivier (de Sûre) en het lijkt alsof hier in de afgelopen jaren helemaal niets is veranderd. Volgens mij ziet het er nu zelfs nog exact hetzelfde uit als toen mijn oma hier was, vele jaren geleden.

Tijdens mijn week in Luxemburg heb ik ook de prachtige Lee Trail gelopen en Luxemburg stad ontdekt. Allemaal mooie plekken!

Uitzicht op Esch sur Sure

7. Wandelen in Zuid-Limburg

Met mijn familie zou ik in april 2020 een weekendje naar Limburg gaan, maar uiteraard kon dat destijds wegens COVID-19 niet doorgaan. Het is een paar keer verschoven, maar uiteindelijk gingen we in mei eindelijk echt op pad!

Solo ging ik eerst nog een nachtje naar Maastricht, want dit is zo’n mooie stad! De dag erna ontmoette ik mijn familie en we verbleven op een vakantiepark in Mechelen, in het Geuldal. Overal waren wandelroutes, dus ik heb me hier prima vermaakt. Zuid-Limburg is echt prachtig met het heuvelachtige landschap en de mooie vakwerkhuizen. Het smaakte naar meer, dus ik hoop volgend jaar (?) het Streeklandpad te lopen dat dwars door deze regio loopt. Ik heb het mijn neefje laten zien en die vond het bere-interessant haha!

6. De Plitvicemeren

2021 is het jaar van mijn rondreis in Kroatië. Ik wilde hier vooral Plitvicemeren Nationaal Park bezoeken. Toen het zo ver was, was ik gek genoeg bang dat het tegen zou vallen. Het is echt megapopulair en het park trekt iedere dag hordes toeristen. Zou dat afdoen aan de ervaring?

5. Wandeling bij Radio Kootwijk

De mooiste wandeling die ik in 2021 in Nederland maakte? Dat was de heidewandeling bij Radio Kootwijk. Het is een onverwacht rustig stukje Nederland en het voormalig zendstation in het midden van de heide is echt ontzettend fotogeniek. 12 kilometer lang genieten!

Zenderstation Radio Kootwijk

4. Trailrun op Ugljan

Eind september ging ik even helemaal uit mijn comfortzone: ik deed mee aan een trailrun (10 kilometer) op het Kroaatse eiland Ugljan. In het afgelopen jaar deed ik veel aan hardlopen en vijf kilometer was op dat moment geen probleem. Hoe moeilijk kan 10 zijn?

Nou, dat was me toch een portie pittig! De paden waren supersteil, veel losse stenen en je moest op handen en voeten een grot inklimmen om een stempel te bemachtigen. En het was ook nog eens 28 graden.

Uiteindelijk heb ik meer gewandeld dan gerend, maar alsnog wist ik de trailrun in twee uur te voltooien. Ik werd achtste van de vijfendertig vrouwen. Niet slecht toch?

Zadar Outdoor Festival Trailrun Ugljan

3. 36 uur in Sevilla

Sevilla staat al lange tijd op mijn bucket list Spanje. Vanuit Lagos (Portugal) is het slechts een paar uurtjes met de bus en aangezien ik toch naar Gran Canaria moest, besloot ik een tussenstop te maken in Sevilla. Ik had slechts anderhalve dag en dat is veel te kort voor deze stad. Want het is zo ontzettend mooi!

Hoogtepunten waren absoluut Plaza de España, Real Alcazar en de kathedraal, maar ik heb ook ontzettend genoten van het dwalen door de smalle straten en de heerlijke tapas. Sevilla smaakt naar meer, hier kom ik zeker nog eens terug!

Sevilla Jaaroverzicht 2021

2. Zeilen bij de Canarische Eilanden

In november kreeg ik een e-mail: heb je zin om mee te varen op de Eendracht? Na wat mailtjes en telefoontjes werd het in december duidelijk: ik ga met kerst en oud & nieuw twee weken varen bij de Canarische Eilanden!

Op 20 december stapte ik aan boord en daar ben ik op dit moment nog steeds. De reis startte in Las Palmas de Gran Canaria en inmiddels heb ik al (een beetje) het een en ander geleerd geleerd over hoe het is om mee te varen op een tall ship. Een uitgebreid verslag volgt in het nieuwe jaar, maar tot dusver is het een geweldige ervaring met een gezellige crew en mede-opstappers.

We zijn van Gran Canaria al naar El Hierro gevaren en daar heb ik een geweldige hike gemaakt tussen de cactussen. Op het moment van schrijven zijn we net aangemeerd in La Palma (de vulkaan is weer rustig) en ik hoop hier nog een paar mooie plekken te ontdekken. Andere eilanden die we later bezoeken zijn La Gomera en Tenerife.

1. Terug in Lagos

Ik begon 2021 in het mooie Lagos. Portugal ging in januari in een strenge lockdown (als in een echte lockdown dat je een boete kon krijgen als je zonder terechte reden op straat was). Ik heb in die periode veel wandelingen gemaakt door de stad (ommetjes maken mocht gelukkig nog wel) en ook langs Ponta da Piedade, het mooiste stukje kust van Europa.

Ik wilde in het najaar eigenlijk in Kroatië blijven, maar na een paar weken begon het enorm te kriebelen, ik miste Portugal. In een spontane bui ging ik na of “mijn appartement” in Lagos nog beschikbaar was in november en december en dat bleek zo te zijn. Niet veel later had ik de vluchten geboekt, ik ging terug naar Lagos!

Het was ontzettend tof om Lagos “normaal” te zien. De restaurants en barren waren open, je kon weer leuke tours maken en het was onwijs goed weer. Extra leuk was het dat ik deze keer bezoek kreeg van mijn zusje en beste vriendin. Ik vond het geweldig om hun “mijn” Portugal te laten zien.

Ik ben na dit bezoek nog meer van Portugal gaan houden. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, het eten is superlekker (ik ben niet normaal zo vaak uit eten geweest als in de afgelopen maanden) en de dorpjes zijn stuk voor stuk prachtig met de witte huizen en de gekleurde tegeltjes. Tijdens een korte wandelvakantie liep ik nog een paar etappes van de Fishermen’s Trail en ontdekte ik een groot deel van de westkust en de gemeente Aljezur. Ook dat is een ontzettend mooie plek in de Algarve! Ik kan je vertellen dat ik op mijn laatste ochtend in Portugal wel een traantje heb gelaten.

Ik ben in de Algarve nog steeds niet uitgekeken (en ook niet in de rest van Portugal), dus ik ga zeker weer terug. Misschien volgend jaar winter weer.

Lees ook: Mijn leven als digital nomad part 2 | Persoonlijke update

Wat ga ik doen in 2022?

De eerste dagen van 2022 ben ik nog even in Spanje om de prachtige zeiltocht langs de Canarische eilanden af te ronden en dan vlieg ik terug naar het (koude) Nederland. Niet voor heel lang trouwens, want ik heb in maart en april een enorm avontuur op het programma staan: ik ga de Arizona Trail lopen!

Deze langeafstandswandeling van zo’n 1300 kilometer loopt dwars door de Amerikaanse staat Arizona, van de Mexicaanse grens tot aan de grens met Utah (dwars door de Grand Canyon!). Ik heb er onwijs veel zin in, maar ik ben ook wel een beetje zenuwachtig. Ten eerste hoop ik dat de reisrestricties naar Amerika niet last minute veranderen (please!), maar het zal ook mijn langste langeafstandswandeling tot nu toe worden. Kan ik dat wel?

Uiteraard hou ik jullie via mijn nieuwsbrief en social media (Facebook & Instagram) op de hoogte. Ik hoop te zijner tijd ook weer reisverslagen te schrijven, maar dat hangt er natuurlijk ook een beetje vanaf hoe het gaat op de trail.

Mooiste reisherinneringen

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel mooie (droom)reizen mogen maken en daar ben ik echt heel dankbaar voor. Ik maakte geweldige roadtrips in Amerika, ging backpacken in Peru en Australië, maakte lange wandelingen en ging regelmatig op stedentrip in Europa.

Ik heb dan ook veel bijzondere reisherinneringen. Vaak heb ik deze uitgebreid beschreven op deze website. Benieuwd naar mijn reizen in de voorgaande jaren? Lees dan ook deze jaaroverzichten:

Hoi, leuk dat je deze disclaimer leest! Deze website is mijn lust en mijn leven en sinds 2020 ook mijn baan. Daarom staan er in mijn artikelen advertenties en affiliatelinks waarmee ik een (klein beetje) geld verdien. Vind je het leuk om over mijn reisavonturen te lezen? Kijk op deze pagina hoe je me kunt steunen (meestal kost het je helemaal niets!).

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties