Pieterpad etapp 8 9 10 Ontdek Overijssel

Pieterpad etappe 8, 9 en 10: kennismaking met Overijssel

Tijdens etappe 8, 9 en 10 van het Pieterpad verlaat ik Drenthe en de akkerlanden en wandel ik via het bos zo het mooie Overijssel in.

Etappe 8: Coevorden naar Hardenberg

Na een dagje rust in Groningen, ga ik weer verder met mijn wandeling op het Pieterpad. Het is zondag, hierdoor lukt het me pas om om 11 uur ’s ochtends in Coevorden aan te komen (het openbaar vervoer start op zondag helaas wat later dan mijn biologische klok, haha!).

Als ik daar aankom is het al flink warm. Waarom wil ik het Pieterpad ook alweer lopen tijdens een hittegolf? Ik doe het rustig aan, want heb voor vandaag maar een korte wandeldag gepland. Al snel wandel ik Coevorden uit en loop ik op door de weilanden. Onderweg kom ik o.a. langs een kunstwerk genaamd de Drentse Poort, dat wat lijkt op een vreemd soort hunebed.

Drentse Poort
Drentse Poort: een kunstwerk vlakbij Coevorden.

Ik kom hier ook Martin tegen, die net als ik het hele Pieterpad (met tent) in een keer loopt. Hij doet het voor een goed doel (KNGF Geleidehonden) en is van plan om volgend jaar de Continental Divide Trail (CDT, een van de grote trails in Amerika, net als de Pacific Crest Trail) te lopen.

Vlak daarna wandel ik een provinciegrens over en ben ik in Overijssel! Wel tof dat ik in een week tijd heel Groningen en Drenthe al ben doorgewandeld.

Op zoek naar schaduw

Pieterpad etapp 9 10 11 - Ontdek Overijssel - Coevorden - Hardenberg - Ommen - Hellendoorn-12-min
De etappe tussen Coevorden en Hardenberg is mooi, maar er is niet veel schaduw.

Het is echt loeiheet, er is bijna geen schaduw en ik heb soms het idee dat mijn voeten aan het asfalt blijven plakken. Een stap per keer. Ik vind het altijd lekker om even te lunchen op een bankje in de schaduw, maar die zijn er op dit stuk amper. Uiteindelijk ga ik maar ergens in een stukje gras naast de weg zitten. Het ziet er wat gek uit om daar te pauzeren, maar ik moet even afkoelen.

Niet veel later kom ik aan het leuke Gramsbergen, waar ik bij Bierbrouwerij Mommeriete heerlijk onder de bomen wat drink en een plakje cake verorber. Wat een fijne plek om even uit te rusten! Vanaf Gramsbergen is het nog maar een paar kilometer naar mijn camping voor die nacht, waar ik mijn tent in de schaduw neer kan zetten en even bij kan komen van deze warme dag.

Bierbrouwerij Mommeriete
Bij Bierbrouwerij Mommeriete had ik wel uren kunnen zitten.

De volgende ochtend sta ik voor zonsopkomst op, want ik wil zoveel mogelijk kilometers maken voor het echt heet wordt. Ik kom de eerste kilometers ook bijna niemand tegen en het is heerlijk om langs (en door) de weilanden te lopen als de zon net op komt, wat is dit genieten! Rond acht uur 's ochtends kom ik aan op het eindpunt van etappe 8: Hardenberg.

Zonsopkomst bij Hardenberg
Wandelen in de vroege ochtend vind ik heerlijk!
Alleen op het Pieterpad
Alleen op het Pieterpad.

Etappe 9: Hardenberg naar Ommen

Ik heb nog geen behoefte om te pauzeren en besluit meteen door te lopen en zoveel mogelijk van de koele ochtenduren nuttig te besteden. Vanuit Hardenberg wandel je door een heel mooi park, waar ik zelfs een buizerd stilletjes in een boom zie zitten. Wat een prachtig gezicht!

Buizerd bij Hardenberg
Deze buizerd bleef net zo lang zitten tot ik een goede foto had.

Er volgen meer en meer weilanden tot ik net na het dorpje Rheeze in het bos uitkom. Eindelijk schaduw! Met deze warmte is wandelen in het bos toch wel erg lekker en ik ben blij dat de rest van de etappe voornamelijk uit bos bestaat.

Klein stukje heide in het bos
Soms is er een klein stukje heide in het bos. Zo mooi!

Verder is er eigenlijk niet zo gek veel te zien, maar ik geniet alsnog. Wat is het fijn om dagenlang te wandelen en zo je eigen land te ontdekken! In Ommen plof ik neer op het eerste (en waarschijnlijk het duurste) terras van de stad: De Zon Hotel & Restaurant. Ik geniet van het uitzicht op de Vecht en Ommen met een grote schaal nacho's en een ijskoud biertje. Ik vind dat ik het wel heb verdiend na 30 kilometer wandelen!

Ommen
De Vecht in Ommen.

Ik slaap die nacht op een camping in Ommen. De camping is niet een van de beste campings van deze wandeltocht, maar het ligt op een prachtige locatie aan de Vecht, waar ik 's avonds getuige ben van een mooie zonsondergang.

Zonsondergang in Ommen
Wat is het leven op het Pieterpad mooi!

Etappe 10: Ommen - Hellendoorn

De volgende ochtend vertrek ik weer voor dag en dauw om een van de mooiste etappes van het Pieterpad in Overijssel te ontdekken. Ik wil jullie graag nog wat vertellen over mijn ochtendritueel. Als ik wakker wordt pak ik als eerste alle spullen die in mijn tent liggen in, daarna ga ik even langs het toiletgebouw om me op te frissen en tot slot breek ik mijn tent af en stop ik alle spullen in mijn backpack. Dit kost met elke ochtend ongeveer drie kwartier. Ontbijten doe ik pas na een paar kilometer. Ik vind het namelijk heerlijk om een mooi bankje te ontdekken en in alle stilte te genieten van het begin van een nieuwe wandeldag.

Bergen beklimmen

En mijn ontbijtlocatie tijdens deze etappe is fenomenaal! Na een paar kilometer lopen kom ik opeens op de hei (die al lekker in bloei staat) terecht en beklim ik de Besthmenerberg. Daarbovenop staat een bankje, wat een cadeautje! Ook staat er een uitzichttoren die ik ook maar even beklim en ik heb een fenomenaal uitzicht op de omgeving. Wat een geweldig begin van deze (wederom bloedhete) wandeldag!

Ontbijten op de Besthmenerberg
Ontbijten op de Besthmenerberg.
Uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Besthmenerberg
Uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Besthmenerberg.

De etappe voert door veel bos en regelmatig over de hei en ik kijk mijn ogen uit. Wat is dit een schandalig mooi plekje in Nederland! Andere hoogtepunten (letterlijk en figuurlijk) tijdens deze etappe zijn de Archemerberg en de Lemelerberg en ik blijf maar foto's maken.

Klim naar de top van de Archemerberg
De klim naar de top van de Archemerberg.
Op de top van de Klim naar de top van de Archemerberg
Op de top van de Klim naar de top van de Archemerberg.
Archemerberg
Wat is het hier mooi!

Daarna volgt er nog een tocht door de weilanden, waar ik in de buurt van Lemele echt een geweldig leuk theehuisje tegenkom. Een fijne plek om even te stoppen en te relaxen in de schaduwrijke tuin.

Fijn theehuisje bij Lemele.
Fijn theehuisje bij Lemele.

Mijn voeten beginnen helaas wel wat pijn te doen, ik merk dat het voetbed van mijn wandelschoenen het toch iets minder lang volhoudt dan ik had gehoopt (ik had thuis twee paar staan, een nieuw en een oud paar en had gehoopt dat de oude het nog wel even vol zouden houden). Gelukkig kom ik erachter dat in Hellendoorn (het eindpunt van deze etappe) een goede wandelschoenenzaak zit, dus daar ga ik heen en koop ik op hun advies fijne nieuwe wandelschoenen. Kom maar op met die resterende 300 kilometer van het Pieterpad!

Praktische informatie

De totale lengte van deze drie etappes is 61 kilometer. Ik sliep op de volgende campings:
- Minicamping de kleine Weide in Anerveen (net na Gramsbergen en ongeveer 8 kilometer van Hardenberg). Fijne kleine camping. Basic, maar met alles wat je nodig hebt. Er is een ruimte waar je kunt lezen of je telefoon kunt opladen en er zijn meerdere (picknick)banken op het terrein waar je gebruik van kunt maken. De camping ligt (helaas) niet aan het Pieterpad, je moet een kwartiertje lopen om er te komen. Ik betaalde voor een nachtje op deze camping €9,50.
- Camping Anna´s Hoeve in Ommen. Vrij grote camping aan de Vecht (neem je zwemspullen mee). Met je trekkerstentje wordt je ergens op het veld geplaatst. Het toiletgebouw is aan vervanging toe en vrijwel geheel afgesloten vanwege corona (men verwacht dat je je handen wast bij je tent, maar als trekker heb je geen kraan). Ook deze camping ligt een stuk van het Pieterpad af, ook zo'n 15 minuten lopen. Voor een nachtje op Anna's Hoeve betaalde ik €15, plus €0,50 om te douchen (de eerste camping met muntjes!).

Tijdens het wandelen op dit deel van het Pieterpad maak ik gebruik van deze gids:
LAW 9-1 - Pieterpad Deel 1 Pieterburen - Vorden

Wil je meer verslagen lezen van het Pieterpad?

Je kunt al mijn wandelverslagen terugvinden op deze pagina.

Vorige verslag: Pieterpad etappe 5, 6 & 7: dwars door Drenthe van Rolde naar Coevorden

Volgende verslag: Pieterpad etappe 11, 12 & 13: de Sallandse Heuvelrug en mooie kastelen

Wil je meer lezen over wandelen in Nederland?

Lees dan ook een van deze artikelen:
- Wandelen in de Schoorlse Duinen
- Wandelen in Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen
- NS wandeling: Landgoed Groeneveld en over de hei naar Hilversum

Pieterpad 8 9 10 - kennismaking met Overijssel
Vond je dit een leuk verslag? Bewaar 'm op Pinterest!
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties