NS-wandeling Assen en de Drentsche Aa - Nederland

NS-wandeling Assen: dwars door de Drentsche Aa

De NS-wandeling Assen is echt een plaatje: je loopt namelijk dwars door Nationaal Park Drentsche Aa! In dit artikel tips & een verslag.

Over NS-wandeling Drentsche Aa

Tijdens een NS-wandeling loop je van station naar station. Heel soms is het een rondwandeling, waarbij je op hetzelfde station start en eindigt. De NS-wandeling Drentsche Aa is er zo een, deze wandeling start en eindigt op het station van Assen. De route is in totaal 15 kilometer lang, maar je kunt hem inkorten tot 10 kilometer.

Tijdens de wandeling wandel je via de oostkant van de stad Assen naar het dorp Rolde en weer terug. Hoewel de wandeling begint en eindigt in een stad, is het heel groen en loop je door het prachtige en afwisselende landschap van Nationaal Park Drentsche Aa.

Om de wandeling te volgen, hoef je alleen maar de rood-witte bewegwijzering te volgen. Dit zijn meestal stickers op lantarenpalen en verkeersborden. Wil je wat extra informatie en zeker weten dat je goed loopt? Op de website van NS kun je een routebeschrijving en een GPX-bestand downloaden.

NS-wandeling Assen - bij Deurze

Let op: honden zijn niet op de hele route toegestaan. In de routebeschrijving van NS vind je een alternatieve route voor wandelaars met honden.

Verslag van de NS-wandeling Assen

Op een mooie zonnige lentedag loop ik samen met mijn moeder de NS-wandeling Assen.

Startpunt: Station Assen

Vanuit onze woonplaats is het slechts een half uurtje met de trein naar station Assen. En Drenthe is eigenlijk ook meteen een hele andere wereld dan Groningen. Om te beginnen met de wandeling lopen we naar de oostkant van het station (dus niet richting het centrum) en we vinden al snel de bekende rood-witte markering van de NS-wandelingen. NS-wandelingen hebben dezelfde markering als de langeafstandswandelpaden in Nederland, maar meestal staat er NS-wandeling op.

We lopen ongeveer een kilometer door de stad en dan opeens zijn we de stad uit en lopen we in het groen. Het heeft de laatste weken veel geregend en dit is een van de eerste zonnige dagen. Het lijkt wel alsof de natuur is ontploft, alles is zo ontzettend groen.

Na een poosje lopen we steeds meer over onverharde paden en zien we zelfs een paar ooievaars op een nest zitten. Een mooi gezicht.

Water op het pad bij Deurze
Het heeft veel geregend de laatste weken, daardoor is het pad af en toe een beetje drassig.

Langs het Deurzerdiep

We lopen nu vlakbij het dorpje Deurze en steken het Deurzerdiep over. We zijn aankomen in Nationaal Park Drentsche Aa, een van de 21 nationale parken in Nederland. We zijn eigenlijk al toe aan een plaspauze en aangezien hier een restaurant met terras is, ploffen we neer en bestellen een ijsthee. Heerlijk genieten in het zonnetje.

Na een korte pauze gaan we weer op pad. We volgen het Deurzerdiep en lopen langs de boerderijen. Het is echt genieten, ook hier zitten weer een paar ooievaars op het nest.

Hunebedden & het Pieterpad bij Rolde

Net voorbij Deurze wandelen we door de akkers en dit doet me ontzettend denken aan het Pieterpad dat ik vorig jaar liep. Via het bos wandelen we het dorp Rolde in.

Rolde is een mooi dorp en hier lopen altijd wel wat toeristen rond. Er staan hier namelijk twee joekels van hunebedden.

Ook leuk om te weten: Rolde is een begin- en een eindpunt van een paar Pieterpad etappes, dus we komen zelfs een paar Pieterpadwandelaars tegen. De NS-wandeling Assen gaat namelijk een paar honderd meter over het Pieterpad. Leuk om hier weer eens te zijn!

Wandelen in Rolde
We lopen een heel klein stukje over het Pieterpad.

Tumulibos

Na een korte lunch aan het Pieterpad is het tijd om Rolde weer te verlaten en terug te lopen naar Assen. Het Pieterpad is niet de enige langeafstandswandeling in deze regio, we lopen ook stukjes over het Sint Jacobspad. Dit is een Pelgrimsroute tussen Uithuizen en Hasselt en sluit aan op de beroemde route naar Santiago de Compostela.

We komen bij een van mijn favoriete stukken van deze NS-wandeling Assen: het Tumilubos. Dit is een prachtig natuurgebied met bos, vennetjes, een meertje en heide. Heel afwisselend! Ook zijn hier veel eeuwenoude grafheuvels te zien en daardoor is het een gek soort heuvelachtig landschap. Erg bijzonder om te zien.

Terug in Assen

Na het Tumulibos steken we het Deurzerdiep weer over en wandelen we een kort stukje over een vlonderpad.

Door de weilanden (hier is het behoorlijk nat) wandelen we opeens Assen weer in. We lopen door een groene wijk, steeds over smalle paadjes en wandelen dwars door het park Valkenstijn/ Vredeveld.

Valkenstijn is een landgoed aan de oostkant van Assen (het heette vroeger Vredeveld). Hier stond vroeger een prachtig monumentaal huis en in het park kun je daar de contouren van terugzien. Leuk, zo’n stukje geschiedenis in een NS-wandeling, zo leer je nog eens wat over Assen.

Na we het park verlaten duurt het niet lang voor het station weer in zicht is. We moeten best lang wachten op de trein, maar gelukkig is het zonnig en verkopen ze heerlijke ijsjes op het station. Met een ijsje in de hand genieten we nog even na. Dit is absoluut een van de mooiere NS-wandelingen die ik de afgelopen jaren heb gelopen.

Meer NS-wandelingen ontdekken? Lees ook: De mooiste NS-wandelingen | 9 tips!

Overnachten in Assen

Lijkt het jou ook wel wat om deze NS-wandeling te lopen en heb je zin om meer mooie plekken in Drenthe of Assen te ontdekken? Er is genoeg te zien en te doen, dus je kunt je er prima een paar dagen vermaken. Dit zijn een paar mooie plekken om te overnachten in Assen:

Daarnaast zijn er in Nationaal Park Drentsche Aa ook prachtige natuurhuisjes te vinden.

Meer NS-wandelingen

Op deze website kun je ook een tips krijgen en een verslag lezen over deze mooie NS-wandelingen:

Wandelen in Nederland

In Nederland zijn veel mooie plekken waar je kunt wandelen. Bestel een van deze boeken om inspiratie op te doen:

10.000 stappenboek – Arie Boomsma

Wandellust – Twan Huys

Of lees een van de artikelen op deze website over wandelen in Nederland:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.