De beste hostel tips voor 30-plussers (en alle andere leeftijden)

De beste hostel tips voor 30-plussers (en alle andere leeftijden)

Als 30-plusser slapen in een hostel, wil je dat wel? Ik slaap als 30-plusser nog regelmatig in een hostel en deel in dit artikel al mijn hostel tips.

Als je alleen reist, is accommodatie vaak erg duur. Daar is een oplossing voor: slapen in een hostel. Maar wil je daar nog wel komen als 30-plusser? Ik (inmiddels bijna 40…) slaap nog regelmatig in een hostel en ik heb eigenlijk alleen maar goede ervaringen. Het vinden van het juiste hostel is een kwestie van je goed voorbereiden. In dit artikel ontdek je wat een hostel is en hoe je een hostel kunt vinden dat past bij jouw persoonlijkheid (en leeftijd).

Wat is een hostel?

Allereerst: wat is een hostel? Een hostel is een vorm van accommodatie waar je kunt overnachten als je op reis bent.

Een hostel werd vroeger ook wel jeugdherberg genoemd en er worden veel gebruikt door backpackers. In een hostel deel je vaak een kamer met andere reizigers, daarnaast heb je meestal gemeenschappelijke ruimtes, zoals een keuken of een woonkamer. Hostels zijn vaak gericht op socializen.

Wat is het verschil tussen een hostel en een hotel?

Hoewel hostels de laatste jaren steeds luxer worden en meer op hotels gaan lijken, zijn er wel degelijk wat verschillen tussen een hostel en een hotel. Hostels zijn vaak meer gericht zijn op budgetreizigers die op zoek zijn naar een sociaal verblijf en gedeelde faciliteiten en hotels richten zicht meer op reizigers die meer privacy en luxe wensen.

Zijn hostels wel geschikt voor 30 plussers?

Ja, absoluut! Er is geen leeftijdsgrens voor het verblijf in een hostel. Hostels zijn bedoeld voor alle reizigers, ongeacht hun leeftijd. Veel hostels hebben zelfs privékamers die geschikt zijn voor individuele reizigers of stellen die meer privacy willen. Dus als je ouder bent dan 30 en op zoek bent naar een betaalbare accommodatie, leuke mensen wilt ontmoeten of gewoon iets anders wilt dan een hotel, dan kan een hostel een goede optie voor je zijn.

Wat zijn de voordelen van slapen in een hostel

Wat zijn de voordelen van slapen in een hostel?

Het scheelt bakken met geld

Het meest bekende voordeel van slapen in een hostel: het scheelt bakken met geld. In Australië kon ik bijvoorbeeld geen fatsoenlijke hotelkamer vinden voor minder dan $150, terwijl ik voor $20 een bed had in een heerlijk hostel. Kun je nagaan hoeveel je bespaard tijdens een reis van drie weken.

Er worden leuke activiteiten georganiseerd

In de meeste hostels worden regelmatig activiteiten georganiseerd waar je aan mee kunt doen. Een pubquiz, een barbecue, margerita-friday, je kunt het zo gek niet bedenken. Tijdens deze avonden ontmoet je veel nieuwe mensen en er zit altijd wel iemand tussen met wie je meteen een klik hebt. En zo niet, dan is dat ook niet zo erg, dan vind je wel iemand in het volgende hostel.

Activiteiten in mijn hostel in Cairns
Mijn hostel in Cairns organiseerde leuke activiteiten.

Je kunt je eigen maaltijd koken

Als je wekenlang (of maandenlang) op reis bent, gaat het uit eten gaan of afhalen je op gegeven moment tocht een beetje tegenstaan. Het is dan zo fijn om in een hostel te verblijven waar je beschikking hebt over een keuken en je eigen maaltijd kunt koken. Zelf kunnen koken is ook een groot voordeel als je een bepaald dieet volgt. Het is bijvoorbeeld in sommige landen erg lastig om uit eten te gaan als je veganistisch bent.

Daarbij kan dit ook veel geld schelen. Ik maakte een paar jaar geleden een rondreis in Zwitserland, een van de mooiste maar ook duurste landen ter wereld. Een simpele pizza kost al snel meer dan €25. Gelukkig sliep ik in een hostel met een keuken en was er een Lidl om de hoek, hierdoor kon ik relatief goedkoper eten. Tijdens het koken ontmoette ik vaak ook andere leuke hostelgenoten. Win win!

Je ontmoet veel gelijkgestemde mensen

Je hebt altijd iets gemeen met de andere mensen die in je hostel slapen: ze houden stuk voor stuk van reizen. Het is dan ook altijd leuk om te delen waar je bent geweest en waar je nog naar toe gaat, wie weet heeft iemand nog een toffe tip voor je volgende bestemming.

Lees ook: Hoe maak je vrienden als soloreiziger?

Hostels zitten meestal op een goede locatie

Hostels zitten zelden verstopt in de buitenwijken van een stad, maar meestal in of net naast het centrum. Als je in een hostel slaapt, zit je dus altijd op loopafstand van alle mooie bezienswaardigheden. Je kunt er daardoor ook makkelijk voor kiezen om even terug te gaan om uit te rusten, voor je weer verder gaat met je ontdekkingstocht.

Je hebt keuze uit verschillende kamers

De meeste hostels bieden verschillende soorten kamers aan. Slaapzalen met tien bedden, slaapzalen met vier bedden, privékamers, enzovoorts. De goedkoopste kamers zijn altijd die met de meeste bedden en hoe minder bedden hoe duurder. Daar staat tegenover dat je in de kamers met minder bedden vaak minder lawaai hebt. Je kunt dus zelf kiezen hoe comfortabel je je hostelervaring maakt.

Dit is minder leuk aan slapen hostels

Eerlijk is eerlijk, slapen in een hostel heeft soms ook wat nadelen. Dit zijn wat dingen die ik wat minder leuk vind aan slapen in een hostel (en wat je er aan kunt doen).

Minder privacy

Hostels hebben vaak gedeelde slaapzalen en badkamers, wat betekent dat je minder privacy hebt dan in een hotel. Gelukkig zijn er steeds vaker hostels die werken met gordijntjes of capsules. Deze zijn vaak iets duurder, maar dan heb je wel meer privacy.

Lawaai

Hostels kunnen soms luidruchtig zijn vanwege andere reizigers die in en uit lopen en praten in gemeenschappelijke ruimtes. Vaak kun je in de recensies wel lezen hoe lawaaierig een hostel is en kun je je daar op voorbereiden. Neem in ieder geval altijd een paar oordoppen mee. Dat scheelt enorm!

Veiligheid

Hoewel hostels over het algemeen veilig zijn, kan het delen van een kamer met vreemden soms ongemakkelijk of onveilig aanvoelen. Het is belangrijk om je persoonlijke bezittingen veilig te houden en jezelf te beschermen. In de meeste hostels heb je een eigen kast of kluisje waar je je spullen in kunt stoppen. Neem zelf een slotje mee, deze zijn niet altijd aanwezig.

Grote kluis in Spin Designer Hostel
De meeste hostels hebben een kluis voor je spullen, je moet alleen vaak wel je eigen slotje meenemen.

Hygiëne

Gedeelde faciliteiten in hostels, zoals badkamers en keukens, kunnen soms minder schoon zijn dan in hotels, vooral als andere reizigers ze niet goed schoonhouden. In mijn ervaring zijn de iets duurdere hostels vaak schoner dan de goedkope. Check ook de reviews, als veel van de reacties gaan over slechte hygiëne kun je beter een andere boeken.

Beperkte voorzieningen

In tegenstelling tot hotels hebben hostels over het algemeen minder voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zwembaden, fitnessruimtes en roomservice. Daarnaast zijn hotels vaak flexibeler qua openingstijden en hebben ze een 24-uursreceptie. Dit is ook wel het geval bij grote hostels, maar bij kleine hostels sta je soms voor een dichte duur en moet je wachten tot het open gaat.

Handige hostel tips

Heb je na het lezen van deze nadelen toch zin in om te overnachten in een hostel? Ik geef je groot gelijk! Waar moet je rekening mee houden als je in een hostel slaapt? Dit zijn mijn beste hostel tips.

Zoek een goede locatie

Vooral in grote steden is accommodatie vaak erg duur, maar gelukkig vind je in steden ook vaak veel verschillende hostels. Kijk eerst goed in welk deel van de stad je wilt zitten. Vooral de hostels in uitgaansgebieden wil je vermijden, dit zijn vaak partyhostels, waar je met 14 man een kamer moet delen. Zoek een hostel net daarbuiten (of op een andere toffe locatie). Kijk wel goed of je er makkelijk kunt komen (met bijvoorbeeld het ov) en of er genoeg te doen is in de buurt.

Bestudeer de reviews

Het is zo fijn dat er tegenwoordig overal reviews van te vinden zijn! Op de website Hostelworld staan er zelfs leeftijden bij. Zo kun je meteen zien hoe oud de gasten van het hostel ongeveer zijn. Staan er veel reviews van mensen in de categorie 18-24? Dan weet je zeker dat je ouder bent dan de rest. Is het een mooie mix van 25-30 en 31-40? Dan pas je er als 30-plusser waarschijnlijk helemaal tussen.

Review hostelworld

Kies de juiste kamer

Je kunt meestal kiezen voor verschillende kamers in een hostel (met bijbehorend prijskaartje). Soms zijn er privékamers (al zijn deze meestal net zo duur als een hotelkamer) en dorms met verschillende groottes. Kies in ieder geval geen dorm die groter is dan acht personen, dan weet je zeker dat je ’s nachts meerdere malen gewekt wordt.

Zelf kies ik altijd dorms van vier of zes personen. Die zijn vaak wel iets duurder, maar dan heb je ook de grootste kans dat je wat rustigere (en wat oudere) kamergenoten hebt.

Ik heb ook ooit een kamer gekozen voor drie personen, maar dat is niet ideaal. De kans is groot dat je dan met een vriendenkoppel op een kamer beland en dan ben je een soort van vijfde wiel aan de wagen.

Check de bedden

Het eerste wat ik vaak doe is kijken hoe de bedden er uit zien. Zijn ze stevig of gammel? Zit er een stopcontact in de buurt? Heeft elk bed een eigen lampje? Zijn er gordijntjes? Ik ben altijd bereid om iets meer te betalen voor een goed bed met goede voorzieningen.

Bedden in mijn hostel in El Nido - Spin Designer Hostel
De bedden in mijn hostel in El Nido waren fantastisch! Lekker groot en elk bed had een stopcontact en een zak waar je spullen in kon stoppen.

Wat is inbegrepen?

Check voordat je boekt ook altijd even wat er is inbegrepen en wat je nog nodig hebt. Soms moet je namelijk handdoeken of keukengerei huren en dat kan nog best onhandig zijn als je dat niet bij je hebt. Sowieso is het handig om een slotje mee te nemen, vaak zijn er kluisjes die je zelf af dient te sluiten.

Het is altijd een cadeautje als het ontbijt is inbegrepen, dat scheelt weer qua kosten. Verwacht er niet te veel van, de meeste hostelontbijtjes zijn niet zo luxe als hotelontbijtjes. Maar je kunt enorm verrast worden!

Gemeenschappelijke ruimtes

Ook als je niet perse wilt socializen in een hostel: kijk of er gemeenschappelijke ruimtes zijn. Is er een keuken waar je zelf kunt koken en gezellig kunt zitten? Of is er een woonkamer? Het scheelt enorm als je hostel gemeenschappelijke ruimtes heeft.

Een gemeenschappelijke ruimte is niet alleen is de plek om leuke mensen te ontmoeten, maar het kan ook enorm schelen qua lawaai in de slaapzalen. Als er geen gemeenschappelijke ruimte is, hebben mensen meer de neiging om lange gesprekken te voeren in de slaapzalen, ook als jij daar net wilt gaan slapen.

Uitzicht vanaf het dakterras van mijn hostel in Melbourne
Dit enorme dakterras was een van de vele gemeenschappelijke ruimtes van mijn hostel in Melbourne.

Handig om mee te nemen naar een hostel

Wat is handig om mee te nemen als je in een hostel gaat slapen?

  • Een lakenzak – dan slaap je altijd in een “schoon” bed.
  • Een reishanddoek (of een hamamdoek of een sarong) – je krijgt niet in elk hostel een handdoek en soms zijn ze van slechte kwaliteit. Een handdoek kun je eventueel ook gebruiken als gordijntje voor meer privacy.
  • Een slotje – zodat je altijd je kluisje op slot kunt doen (of iets aan je bed vast kunt zetten)
  • Oordoppen – dan word je niet elke keer wakker als iemand de slaapzaal in komt ’s nachts.
  • Oogmasker (of een buff) – sommige mensen hebben de neiging om het grote felle licht aan te doen terwijl jij licht te slapen.
  • Een stift of pen – zo kan je altijd je eten labelen als je een gemeenschappelijke koelkast hebt.
  • Slippers – voor extra hygiëne in gemeenschappelijke douches.

Mijn favoriete hostels (wereldwijd)

Vrijwel ieder jaar overnacht ik een paar keer in een hostel. Meestal zijn het toffe plekken, maar soms zijn ze echt heel bijzonder of heel goed. Dit zijn mijn favoriete hostels tot nu toe:

Spin Designer Hostel, El Nido (de Filipijnen)

Luxe hostel met warme douches (een zeldzaamheid in El Nido), grote bedden en een fijne gemeenschappelijke ruimte.

The Upcycled Hostel, Ica (Peru)

Kleurrijk, mooi ingericht, fijne tuin met zwembad en op loopafstand van de oasis in Huacachina.

Zwembad bij mijn hostel in Ica
De gemeenschappelijke ruimte in mijn hotel in Ica was een tuin met zwembad.

Travellers Oasis, Cairns (Australië)

Goede hulp bij tours, gezellige gemeenschappelijke ruimte (met zwembad) en leuke activiteiten.

Spoke’n Hostel, Mitchell (Oregon, Amerika)

Hostel in een kerk op donatiebasis. Supervriendelijke eigenaren en geweldig ingericht.

Hostel in een kerk in Mitchell Oregon
Slapen in een kerk in Oregon.

Sky Hostel, Zadar (Kroatië)

Klein hostel, maar hele ruime kamers en zeer comfortabele bedden. Er is zelfs een plek om je om te kleden.

Backpackers Villa Sonnenhof, Interlaken (Zwitserland)

Dit is een hostel waar ik zo nog een keer zou verblijven. Het is groot, maar het heeft alles wat je nodig hebt. Comfortabele bedden, meerdere gezamenlijke ruimtes, een grote keuken en zelfs een plek om te werken. Het is dan ook perfect voor digital nomads. Extra handig: er zit een Lidl op loopafstand.

Dopa Hostel, Bologna (Italië)

Heel gezellig en mooi ingericht hostel in Bologna, op loopafstand van het station en het centrum. Er is een gemeenschappelijke keuken en een woonkamer. Daarnaast hebben de bedden veel privacy met gordijntjes.

Een hostel boeken

Wat kost een hostel en waar boek je een bed of een kamer in een hostel? De kosten zijn natuurlijk enorm afhankelijk van bestemming en van de luxe hostels. In Peru was ik voor de meeste hostels tussen de €5 en €10 per nacht kwijt, in de meeste Europese landen kun je rekenen op €15 tot €20 voor een bed in een hostel. Het kan altijd goedkoper of duurder. Dat hangt er vanaf wanneer je gaat (in het weekend is het in de grote steden vaak duurder) en wat de faciliteiten zijn (luxere hostels zijn duurder dan grote partyhostels).

Waar boek je een bed in een hostel? Zelf gebruik ik altijd een van deze twee websites:

  • Hostelworld: de grootste website ter wereld als het gaat om hostels. In de reviews kun je heel handig zien wat voor mensen er slapen. Daarnaast staat er heel duidelijk bij wat er inclusief is en waar je voor moet betalen.
  • Booking.com: ook hier vind je een gigantisch aanbod qua hostels. Zelf vind ik deze vaak iets makkelijker werken dan Hostelworld en je kunt meestal gratis annuleren. Bij de reviews staat helaas geen leeftijd.

Ze hebben allebei ook een handige app. Sommige hostels staan op beide platforms, maar soms staat een hostel alleen in Hostelworld en soms alleen in Booking.com. Voor de beste vergelijking is het verstandig om beide te gebruiken.

Moet je hostels altijd reserveren?

Nee, dat hoeft zeker niet! Wil je echter in een populair hostel slapen of kom je aan in een stad op een feestdag? Dan is het wel verstandig om vooraf te reserveren.

Meer praktische reistips

Dit waren al mijn hostel tips voor 30-plussers. Ben je op zoek naar meer leuke reistips? Dit zijn een paar boeken vol inspiratie:

Handboek voor de soloreiziger – Praktische tips en inspiratie voor een veilige, leuke en onbevreesde reis

Take a break – Alles voor jouw ultieme wereldreis, sabbatical of tussenjaar

Daarnaast kun je op deze website ook meer praktische reistips vinden. Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Dit artikel verscheen voor het eerst in februari 2018. Laatste update met nog meer tips: februari 2023.

De beste hostel tips voor 30-plussers (en alle andere leeftijden)

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties