Lange vliegreis

Hoe overleef je een lange vliegreis?

Leuk zo’n reis naar Australië of de Verenigde Staten, maar om er te komen zal je toch een flinke tijd moeten doorbrengen in een vliegtuig. Mijn langste rechtstreekse vlucht was meer dan 12 uur en dat vond ik best pittig. Gelukkig weet ik inmiddels een beetje hoe ik me goed kan voorbereiden op zo’n vlucht, en mijn tips deel ik graag met jullie. In artikel: hoe overleef je een lange vliegreis?

Ontspan voor je gaat vliegen

Ontspan voor je gaat vliegen

Van gestrest een vliegtuig in stappen wordt niemand gelukkig, dus probeer dat zo ontspannen mogelijk te doen. Begin daar al een paar dagen van te voren mee. Zorg ervoor dat je goed slaapt, je huis opgeruimd is en je je koffer of backpack op tijd hebt ingepakt (en gecheckt). Hou je ook in met de alcohol, want met een kater langer dan 8 uur in een vliegtuig zitten is geen pretje. Zorg er ook voor dat je ruim op tijd op de luchthaven bent, je weet nooit hoe lang de rijen zijn. En als je genoeg tijd over hebt, kun je altijd een lekker gebakje eten om te vieren dat je een mooie reis gaat maken.

Trek comfortabele kleding aan

Het is vaak of te koud of te warm in het vliegtuig, dus het codewoord is laagjes. En dan het liefst zo comfortabel mogelijk, een strakke spijkerbroek is echt niet fijn als je hele lange vliegreis hebt. Zelf ga ik altijd voor een legging met een jurkje en twee vesten. Een dun vestje en een lekker warme hoodie, waar je je helemaal in kunt verstoppen.

Maak het jezelf qua schoenen ook altijd zo makkelijk mogelijk, liever geen laarzen of hakken, een paar gympen is veel lekkerder (ik kan niet zonder m’n all stars). Deze kun je ook lekker uitschoppen als je eenmaal onderweg bent, maar zorg er dan wel voor dat je een extra paar sokken meeneemt, voor het geval dat je voeten niet zo lekker ruiken.

Zorg voor je eigen entertainment

eigen entertainment


Maar met zo’n intercontinentale vlucht heb je toch je eigen entertainmentscherm? Klopt, dat is inderdaad meestal het geval! Maar die gaan wel eens kapot en dan verveel je je te pletter. Dus neem je eigen entertainment mee. Ik zorg er altijd voor dat ik de volgende dingen in mijn tas heb zitten:
– een boek
– puzzelboekjes (vergeet je pen niet!)
– reisspellen (vooral leuk als je samen met iemand reist)
– Laptop of tablet met films en series (Netflix heeft tegenwoordig een handige downloadoptie)
– eigen koptelefoon, het liefst een noise cancelling koptelefoon, zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden

Beweeg als het even kan

Hoeveel entertainment je ook bij je hebt, langer dan 8 uur op een stoel zitten is niet heel fijn. Zorg er daarom voor dat je af en toe aan de wandel gaat, meestal is dat goed te doen in het vliegtuig. Doe het alleen niet als de stewardessen eten aan het uitdelen zijn, dat is nogal onhandig. Ook kun je in je stoel af en toe wat oefeningen doen, zoals je knieën heffen en je hoofd draaien. Een mooi overzicht met oefenen kun je vinden op de website van de KLM.

Maak een eigen huisje van je stoel

Ik vind een lange vlucht het fijnst als ik me helemaal thuis voel, dus zorg ik ervoor dat ik een ‘huisje’ maak van mijn stoel. In het zakje van de stoel voor me stop ik altijd alles waarvan ik denk dat ik het nodig kan hebben (o.a. snoepjes, zakdoeken, waterfles en een boek). Daarnaast heb ik meestal een eigen kleedje mee (ik heb het snel koud in het vliegtuig) en een lekker kussen voor in mijn nek. Ook zorg ik ervoor dat ik oordoppen en een oogmasker binnen handbereik heb, zodat ik me helemaal af kan sluiten.

Sit back & relax!

Sit back and relax

Last but not least, geef je er aan over. Het is een lange vlucht, je kunt niet veel meer doen dan relaxen. En dat zouden we allemaal wel eens wat vaker kunnen doen, toch?

Dit waren mijn tips om een lange vliegreis zo comfortabel mogelijk te maken. Wat doe jij om een lange vliegreis te overleven?

Meer handige reistips?

Lees dan ook deze artikelen:
Hoe & wat: in je handbagage voor een lange vlucht
Hoe overleef je een jetlag?
Checklist voor je reis naar het buitenland

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties