Wat te doen in GIethoorn - tips voor een dagje uit - Nederland

Wat te doen in Giethoorn? Tips voor een dagje uit

Ze noemen Giethoorn ook wel het Venetië van het Noorden en het is een van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Wat te doen in Giethoorn?

Wat is er zo bijzonder aan Giethoorn?

Waarom komen er ieder jaar zoveel toeristen naar Giethoorn? Het dorpje is omringd door water, overal zijn mooie houten bruggen, het staat vol huizen met rieten daken en een deel van het dorp is autovrij. Het is dan ook een plaatje om te zien en ziet er inderdaad een beetje uit als de Nederlandse versie van Venetië.

Wat te doen in Giethoorn? 5 tips

Giethoorn is een leuke bestemming voor een dagje weg in Nederland. Wat te doen in Giethoorn? Dit zijn 5 tips.

Varen in Giethoorn

Varen in Giethoorn

Natuurlijk moet je een stukje varen als je in Giethoorn bent. Het dorpje is vanaf het water nog leuker om te zien. Je kunt kiezen voor een rondvaartboot waarbij je wordt rondgevaren of zelf voor een paar uur een (fluister)bootje huren.

Dat laatste is natuurlijk wel zo leuk! Je kunt deze bootjes werkelijk overal in Giethoorn huren. Je hoeft geen ervaring te hebben met varen, je krijgt bij het instappen uitleg en een route mee.

TIP Ga minimaal 3 uur op pad met de boot. Zo kun je lekker picknicken op het eiland in de Bovenwijde (een meer ten oosten van Giethoorn) en vaar je ook een stuk door Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Bezoek Museum Giethoorn

Wil je meer leren over de geschiedenis van Giethoorn en zien hoe het er vroeger uitzag? Dan is het leuk om Museum Giethoorn ‘t Olde Maat Uus te bezoeken. Een bezoek kost slechts €6,50 (voor volwassenen, er is korting voor kinderen, grote groepen en houders van een Museumjaarkaart mogen gratis naar binnen) en je krijgt er een audiotour bij.

Wandelen in Giethoorn

Wandelen in Giethoorn

Aangezien een (groot) deel van Giethoorn autovrij is, is het zeer geschikt om per voet te ontdekken. Tijdens je wandeling steek je regelmatig het water over via een van de mooie houten bruggen en vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op het dorp.

Er zijn diverse mooie wandelroutes van 4, 14, 17 en 27 kilometer waarmee je de mooiste plekjes ontdekt. Daarnaast lopen er ook meerdere langeafstandswandelingen (LAW’s) door Giethoorn, zoals het Pionierspad en het Overijssels Havezatenpad.

Koop bijzondere souvenirs

In Giethoorn kun je typische Nederlandse souvenirs kopen zoals klompen, kaas en beeldjes van molens. Maar er zijn ook diverse (kunst)ateliers waar je echt een bijzonder cadeau kunt kopen.

Zo is er bijvoorbeeld Gloria Maris Schelpengalerie, waar je diverse cadeaus kunt kopen met schelpen of andere voorwerpen uit zee. Daarnaast is het ook leuk om een bezoekje te brengen aan Giethoorn Floramics, waar je prachtige handgeschilderd keramiek met bloemen kunt vinden.

Bezoek Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Wist je dat Giethoorn in een van de 21 nationale parken in Nederland ligt? Het ligt in Nationaal Park Weerribben-Wieden en dit is een prachtig gebied vol water en mooie dorpjes. Naast Giethoorn zijn ook Blokzijl en Steenwijk leuk om te bezoeken. In Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt het grootste en mooiste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa en daardoor is het ook een prachtige plek om verschillende vogels te zien.

De drukte vermijden in Giethoorn

Als je de meeste Nederlands vraagt of ze naar Giethoorn willen gaan, kijken ze je vies aan. Dat is zo’n drukke en toeristische bestemming, wat heb je daar te zoeken? Ja, Giethoorn is populair. En dat zie je aan de grote hoeveelheid (voornamelijk buitenlandse) toeristen die hier dagelijks komt.

Toch is Giethoorn dusdanig bijzonder dat je het als Nederlander ook een keertje gezien moet hebben. Hoe vermijd je de drukte in Giethoorn? Een paar tips:

  • Wil je varen? Ga in de ochtend op pad met de boot. Meestal kun je al vanaf 10 uur een boot reserveren. Tegen een uur of 1 is het filevaren.
  • Plan je dagtrip Giethoorn op een doordeweekse dag. Ja, het is nog druk, maar ietsje minder druk dan in het weekend. Timing van je trip is sowieso belangrijk, buiten de zomermaanden is het ook rustiger in Giethoorn.
  • Wil je het dorpje vooral wandelend ontdekken? Dat kan in principe de hele dag. Voor 12 uur is het echter heel rustig, net als na 4 uur ’s middags.
Rust in de ochtend - Giethoorn
In de ochtend is het nog heerlijk rustig in Giethoorn.

Praktische tips voor je bezoek aan Giethoorn

Hoe kom je in Giethoorn en wat zijn leuke plekken om te overnachten?

Hoe kom je in Giethoorn?

Giethoorn ligt in het uiterste noorden van de provincie Overijssel, vlakbij Meppel en Steenwijk. Het dorp is goed bereikbaar met de auto en met het openbaar vervoer.

Met de auto – parkeren in Giethoorn

Zowel vanuit Steenwijk, Meppel of Zwolle is het makkelijk om naar Giethoorn te rijden, het staat overal aangegeven.

Als je op de N334 rijdt, dan worden de parkeerterreinen goed aangegeven. Er is een P-route die drie verschillende zones aangeeft: midden (gele zone), centrum (groene zone) en zuid (rode zone). Het parkeerterrein in het centrum (groene zone) is vaak als eerste vol, zeker in het hoogseizoen. Op de andere parkeerterreinen heb je een grotere kans op een plekje en vanaf hier is het ook niet ver lopen naar het centrum.

De parkeerterreinen horen vaak bij een bootverhuur en zijn meestal gratis.

Met het openbaar vervoer

Je kunt ook redelijk makkelijk met het openbaar vervoer naar Giethoorn reizen. Vanaf station Steenwijk gaat er regelmatig een bus rechtstreeks naar Giethoorn. Plan je reis via 9292.nl zodat je zeker weet wat de dienstregeling is op de dag dat jij Giethoorn wilt bezoeken.

Let op: de laatste bus vanuit Giethoorn naar Steenwijk gaat behoorlijk vroeg, rond 6 of 7 uur ’s avonds. Hou hier rekening mee en check je terugreis op tijd.

Overnachten in Giethoorn

Heb je zin om Giethoorn zonder massa’s toeristen te ontdekken? Dan is het handig om in Giethoorn (of daar dichtbij in de buurt) een overnachting te boeken.

Dit zijn een paar leuke plekken om te overnachten in Giethoorn:

Zin om zelf op zoek te gaan naar een mooie accomodatie? Op de website van Natuurhuisje vind je mooie accommodaties in de natuur en op Booking.com de mooiste hotels.

Hou het netjes

Wellicht ten overvloede, maar ik wil het toch graag even noemen: Giethoorn is geen openluchtmuseum, er wonen – gewoon – mensen. Ga dan ook niet lunchen in iemands tuin en gebruik geen brievenbus als afvalbak. Weet je het niet zeker of je ergens wel mag lopen of zitten? Vraag het even. Be kind.

Meer tips voor een dagje uit in Nederland

Naast Giethoorn zijn er in Nederland natuurlijk nog veel meer leuke plekken om te bezoeken tijdens een dagje uit. Dit zijn een paar fijne boeken vol inspiratie:

Verliefd op Nederland | De meest bijzondere plekken dicht bij huis

Bucketlist eropuit in Nederland | De mooiste plekjes en leukste tips

Ook op deze website kun je veel lezen over leuke uitstapjes in Nederland. Dit zijn een paar leuke artikelen om te lezen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.