Mooiste reisherinneringen van 2020

Jaaroverzicht: mijn mooiste reisherinneringen van 2020

Ondanks alle ellende is 2020 echt omgevlogen. Mijn reisplannen zijn meermaals gewijzigd door alle restricties, maar ik heb alsnog veel mooie trips kunnen maken. In dit jaaroverzicht deel ik mijn mooiste reisherinneringen van 2020.

Welke reizen heb ik in 2020 allemaal gemaakt?

2020 was echt een gek jaar. Niks ging zoals gepland en reizen werden massaal geannuleerd en verplaatst. Voor mij viel het op zicht nog best mee, een groot deel van mijn reisplannen ging alsnog door, maar ook moest ik een aantal plannen aanpassen. In 2020 bezocht ik deze bestemmingen:

  • Maart: een week in Lissabon
  • Augustus: het Pieterpad
  • September: stedentrip in Zuidwest-Friesland
  • September & oktober: Zwitserland & Italië
  • November & december: Algarve, Portugal

Mijn mooiste reisherinneringen van 2020

In dit jaaroverzicht met mijn mooiste reisherinneringen van 2020 kun je lezen over geweldige reiservaringen, gave wandelingen en over bijzondere plekken die ik bezocht in 2020.

10. Terug in Sintra

Palácio da Pena in Sintra
Palácio da Pena in Sintra.

In 2007 maakte ik samen met mijn moeder een reis naar Lissabon. We maakten toen ook een uitstapje naar Sintra, een stadje vol kastelen niet ver van Lissabon. Ik was daar toen zo van onder de indruk!

Begin maart (net voor alles op slot ging) was ik een week in Lissabon en uiteraard maakte ik ook nu weer een uitstapje naar Sintra. Ik bezocht Palácio da Pena, een van de mooiste kastelen in Europa. Dankzij het mooie weer en de mooie uitzichten was het dubbel genieten. Wat een mooie plek!

9. Eindelijk naar Schokland

Het kerkje in Schokland
Schokland is een van de leukste plekken in Nederland die ik dit jaar heb ontdekt.

Ik woonde 12 jaar in Amsterdam en mijn familie in Groningen. Elke keer als ik de reis tussen deze plekken met de auto maakte, stond er halverwege een bord met “Schokland“. Mijn moeder vertelde vaak dat dit een van de meest indrukwekkende plekken was die ze ooit had bezocht, dus besloot ik tijdens mijn allerlaatste rit van Amsterdam naar Groningen om Schokland te bezoeken.

Ik was een beetje emotioneel (ik had net mijn huissleutels ingeleverd en was officieel ‘los’ van Amsterdam) en misschien dat deze plek daardoor nog meer indruk op me maakte. De historie van Schokland wordt uitgebreid beschreven in het museum en het voormalig eiland zelf is een prachtige (lege) plek. Wat mij betreft is dit wel een van de leukste plekken in Nederland die nog niet zo bekend zijn.

8. Wandelen in Cinque Terre

Riomaggiore Cinque Terre
Riomaggiore in Cinque Terre.

Eigenlijk zou ik in september en oktober een toffe roadtrip gaan maken in Amerika, maar 2020 gooide roet in het eten. Ik paste mijn plannen aan en vertrok naar Zwitserland en Italië. Ik had totaal geen plannen voor Italië en boekte alles last minute.

Een van de plekken waar ik ooit nog eens wilde wandelen was Cinque Terre Nationaal Park. Een prachtige kustlijn met vijf dorpjes vol gekleurde huizen. En hoe leuk is het om van het ene dorpje naar het andere te wandelen? De uitzichten zijn spectaculair en de dorpjes zijn stuk voor stuk prachtig. Wat mij betreft is dit echt een van de mooiste plekken in Italië.

7. Zeven weken in Albufeira

Co in Albufeira
Ik verveelde me geen moment in Albufeira.

In oktober vertrok ik met een enkele reis naar de Algarve in het zuiden van Portugal. Vooral om te werken, maar een beetje sightseeing is ook altijd leuk, toch? Ik begon met twee dagen in Faro en was aangenaam verrast, dat is best een leuke stad! Mijn plan was om daarna een weekje naar Albufeira te gaan (even kijken waarom het zo’n toeristenhotspot is) en dan door te reizen naar Lagos.

Zoals wel vaker dit jaar, paste ik mijn plannen last minute aan en besloot ik iets langer in Albufeira te blijven. En iets langer werd zeven weken. Het was er lekker rustig en daardoor ook een van de veiligste plekken om te verblijven. Ik genoot dagelijks van de prachtige stranden in Albufeira en ook voelde ik me helemaal thuis in Albufeira Old Town. Het leven in Albufeira is (in het laagseizoen) zo slecht nog niet!

6. Op stedentrip in Zuidwest Friesland

Haven in Workum
Workum is een van de mooiste steden in Zuidwest Friesland.

Toen alles in de zomer weer wat beter leek te gaan, kreeg ik een hele leuke mail in mijn mailbox van VVV Waterland van Friesland: wil je op onze kosten Zuidwest Friesland gaan ontdekken? Nou liggen mijn roots in die rego (mijn opa komt er vandaan), dus dat leek me superleuk! Begin september ging ik in mijn eentje op pad en ontdekte ik hoe ontzettend leuk de steden in Zuidwest Friesland zijn. Vooral Hindeloopen en Workum vond ik echt een plaatje om te zien.

Deze regio is echt een aanrader als je in 2021 op vakantie wilt gaan in Nederland, naast het bezoeken van de steden kun je namelijk ook mooi fietsen en wandelen in Zuidwest Friesland.

5. Seven Hanging Valleys Trail, Algarve

Praia da Marinha
Praia da Marinha is het startpunt van de Seven Hanging Valleys Trail.

Ik wil natuurlijk niet alleen maar werken in Portugal, maar ook wat zien! Ik huurde voor 1,5 week een auto en ging op pad om de mooiste trails in de Algarve te ontdekken. Mijn favoriet (tot nu toe) is de Seven Hangings Trail. Een prachtwandeling over gouden kliffen en langs verstopte strandjes. In deze vlog neem ik je mee.

4. Beginnen met het Pieterpad

startpunt van het Pieterpad
Het startpunt van het Pieterpad in Pieterburen.

Een van mijn goede voornemens voor 2020 was het voltooien van een langeafstandswandeling. En dat is gelukt, want in augustus liep ik het Pieterpad. Een langeafstandswandeling dwars door Nederland, van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht.

Hoewel de hele wandeling natuurlijk een geweldig avontuur is, kan ik me de eerste dagen op het Pieterpad nog goed herinneren. De kriebels in mijn buik elke keer als ik een routeaanwijzer zag en bij mezelf dacht; ik doe dit gewoon! En het was echt zo leuk om eindelijk weer eens met mijn backpack vol kampeerspullen op pad te zijn.

Ik hoop volgend jaar gewoon weer een langeafstandswandeling te maken. Welke? Nog geen idee! Maar ik heb er nog aardig wat op mijn bucket list staan.

3. Voor het eerst in Venetië

Grand Canal in Venetie
Venetie is echt zo mooi!

Venetië was een van die plekken waar ik altijd veel vooroordelen over had: te nep, te druk, te toeristisch. Toen ik in september een week in Verona was, besloot ik om toch maar eens de trein te nemen naar Venetië. En zodra ik het station uitliep viel mijn mond open van verbazing: wat is Venetië mooi! Ik heb van negen tot vijf non-stop door de stad gedwaald. De smalle straatjes, de pleinen, de gondels, de kerken, ik was zwaar onder de indruk. Het is dan ook niet gek dat mijn eerste bezoek aan Venetië zo hoog in mijn lijst met mooiste reisherinneringen van 2020 staat.

2. Wandelen in Zwitserland

Uitzicht in Zwitserland
Van dit soort uitzichten kreeg ik echt geen genoeg tijdens mijn wandelingen in Zwitserland.

In plaats van een roadtrip in Arizona boekte ik een weekje Zwitserland. Compleet anders, maar wat was dat een goed idee! Ik verbleef een week in Interlaken en vanuit daar maakte ik de mooiste wandelingen.

De wandelingen die ik maakte in Lauterbrunnen en naar Grindelwald First zijn misschien wel de mooiste wandelingen die ik ooit maakte. Watervallen, glooiende heuvels, overal koeien met rinkelende bellen, spectaculaire bergen met besneeuwde toppen. Als ik de foto’s bekijk, dan krijg ik nog steeds kippenvel, het landschap in Zwitserland is echt zo absurd mooi!

1. Vrijheid

Co op het strand in Portugal
Dit jaar genoot ik vooral van mijn vrijheid.

In 2020 maakte ik een beslissing die mijn leven compleet veranderde. Ik ging van een vaste baan en een huurhuis in Amsterdam naar een onzeker bestaan als (reis)blogger zonder vaste woonplaats. Het was de eerste maanden van mijn leven als digital nomad even zoeken naar een goede balans, maar inmiddels heb ik (in Portugal) mijn draai aardig gevonden. Eindelijk heb ik tijd om de plannen en ideeën uit te werken die al jaren in mijn hoofd zaten en de vrijheid, jongens, de vrijheid is zo fijn! Je leest er alles over in mijn update Mijn leven als digital nomad in Portugal.

Mijn mooiste reisherinnering in 2020 is dan ook niet zo zeer een fysieke reis, maar meer een mentale. En ik kan het iedereen aanraden om gewoon eens voor jezelf te kiezen. Het komt wel goed.

Mooiste reisherinneringen

De afgelopen jaren heb ik ontzettend veel toffe reizen mogen maken en ik besef me maar al te goed wat een mooi voorrecht dat is. Daarom maak ik ieder jaar een overzicht van mijn mooiste reisherinneringen. Ben je benieuwd naar mijn lijstjes van de voorgaande jaren? Je kunt zie hier lezen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

16 reacties